Óriási meccset nyertünk meg a svédek ellen

2009.01.25. 18:23 Módosítva: 2015.05.21. 02:12
A magyar kézilabda-válogatott végig szoros, izgalmas meccset nyert meg a végjátékban Svédország ellen a vb középdöntőinek második fordulójában. Az irányító Császár Gábor mellett a két átlövőnk, Ilyés Ferenc és Nagy László kiemelkedően játszott, de kulcsfontosságú volt a győzelemben a mindent fogó magyar kapus, Fazekas Nándor. Megnyílt az út a csoport 3. helye felé.

A Fazekas-Iváncsik G., Ilyés, Császár, Gál, Nagy L., Iváncsik T. felállásban kezdő magyar válogatott a tét komolyságához illő lendülettel ugrott neki a Svédország elleni mérkőzésnek. A váratlanul lyukas magyar fal (a vb-n eddig a védekezésünkkel volt kevesebb gond) mögött elsősorban Fazekasnak, valamint a belső posztokról óriási gólokat lövő játékosainknak köszönhettük, hogy magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést.

MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 31-30 (16-18)

A magyar válogatott gólszerzői: Ilyés 8, Császár 7/1, Nagy L. 6, Iváncsik G., Gál 3-3, Iváncsik T. 2, Mocsai, Harsányi 1-1

Hétméteresek: 3/2 ill. 6/3
Kiállítások: 12 perc ill. 8 perc

Ilyés Ferenc és Nagy László pontosan lőttek, szinte valamennyi támadásunkból gólt szereztük, amiben az egyedüli irányítónknak (Eklemovics Nikola számára combsérülése miatt befejeződött a vb), Császár Gábornak volt nagy szerepe. A játékos tökéletesen átérezte, mekkora szüksége van rá a csapatnak.

Az első félidő második felét azonban elrontottuk, a csapatunkra korábban is jellemző hullámzást nem úsztuk meg most sem, a svédek pedig Kallman és Andersson góljaival átvették a vezetést.

A második játékrész elején gyorsan egyenlítettünk, majd felváltva estek a gólok, beletelt pár percbe, mire újra felpörögtünk, amihez ismét Fazekas védései kellettek. A magyar kapus kritikus pillanatokban védett hetest és ziccert, ezzel lehetőséget teremtett lerohanásokra, amiket ezúttal jól használtunk ki. A hajrához közeledve látszott, ezt a meccset a kevesebbet hibázó csapat fogja megnyerni.

Császár és Ilyés góljaival előnybe kerültünk, Nagy pedig igazi vezérként a magyar falban, és támadásban is jól játszott. Szemfülessége és szemtelensége gólt érdemelt, a svédek legjobbja, Andersson letette a labdát, szabaddobáduk után, Nagy észlelte, felvette, és a kapuig rohant vele.

A svédek még így is veszélyesen közel voltak, a döntetlen pedig egyik csapatnak sem ért semmit. Az utolsó percekben Császár bevágta a magyar büntetőt, Fazekas pedig kivédte a svéd hétméterest, de az utolsó két perc egy védelmi hibánk után döntetlenről indult.

Hajdu János: Most mindenki a maximumot hozta

Szép munka volt! A franciák és a horvátok ellen kemény meccsen vagyunk túl, és fontos volt, hogy most mindenki a maximumot hozza. Fantasztikusan teljesítettek a fiúk. Most is voltak hibák, ám lélektanilag fontos pillanatokban belőttük a helyzeteket, Fazekas ziccereket és büntetőket fogott és emberhátrányokban is jól összpontosítottunk. Az is példaértékű, hogy Nagy Laci ilyen sérüléssel is vállalta a játékot, segített támadásban, védekezésben, ráadásul hat gólt lőtt. Nagyon jól jön a pihenő nap, és bízom benne, hogy a dél-koreaiakat is legyőzzük, és mehetünk majd az ötödik helyért. (Forrás: MTI)

A nyerőember az a Harsányi Gergő lett, akit azért cserélt be Iváncsik Tamás helyett a kapitány, hogy megpróbálja megfékezni a svéd balszélsőt. Az utolsó pillanatban keretbe hívott Harsányi okosan vett észre egy gólhelyzetet, és az elalvó svéd védők között belőtte a mindent eldöntő gólt. Passzívvá vált játékunk, az utolsó pillanatban lőtte el a szélső a labdát, különben a bírók elvették volna.

A hátralévő időbe még belefért két Fazekas-bravúr, és bár a saját elrontott támadásaink miatt az utolsó másodpercig izgulnunk kellett, nagyon fontos győzelmet értünk el. 23 éve nem vertük a svédeket világversenyen.

A magyar válogatott belső játékosai gólerős játékával, és Fazekas hihetetlen védéseivel megérdemelten győzött, ezzel megnyílt az út a középdöntőcsoport harmadik helye felé (az elődöntőre már nincs esélyünk), ahonnan az 5-6. helyért játszhatnánk helyosztót. Ehhez a hétfői szünnap után, kedden 16:30-tól le kell győznünk a pont nélküli Dél-Koreát, amire a svédek elleni játékkal minden esélyünk megvan.