Franciaország nyerte a kézilabda vb-t

2009.02.01. 20:37
A házigazda Horvátország csak tudta szorossá tenni a döntőt, a hajrában az olimpiai bajnok franciáknak több erejük maradt, 24-19-re megnyerték a feszült hangulatú döntőt. A bronzmeccsen Lengyelország simán verte Dániát.

A döntő 50. percéig a meccs méltó volt a világ két legjobb csapatához, felváltva vezettek a házigazda horvátok és az olimpiai bajnok franciák. Egészen a hajráig egyik csapat sem tudott egy gólnál nagyobb előnnyel vezetni, a védelmek lövőhelyzetig sem nagyon engedték jutni ellenfelüket.

FRANCIAORSZÁG-HORVÁTORSZÁG 24-19 (11-12)

Franciaország: Guigou 10, Narcisse 6, Fernandez, Karabatic, Abalo Sorhaindo 2-2,

Horvátország: Cupic 6, Lackovic 4, Sprem 3, Duvnjak, Vori 2-2, Balic, Metlicic 1-1

Hétméteresek: 7/7 ill. 4/4
Kiállítások: 4 perc ill. 6 perc (Piros lap: Igor Vori- HOR)

A franciák elsősorban Guigou hibátlan játékával (a 9. lövésénél rontott először, az összes hetesét belőtte) hajszállal jobbnak tűntek, a horvátoknak vért kellett izzadniuk minden lövőhelyzetért, és ez a második félidőre már túl sokat vett ki belőlük.

A hajrára fordulva a franciák kiváló erőnlétüknek köszönhetően elléptek 3 góllal, a horvátok pedig értetlenkedve nézték, hogy a bírók a szokásos hazai pálya helyett enyhén Franciaországnak fújnak. A rendkívül feszült végjátékban többször is összeakaszkodtak a játékosok, az utolsó percekben a bírót a labdával megijesztő Vori piros lapot is kapott.

Franciaország világbajnoki címével teljessé vált Claude Onesta szövetségi kapitány éremgyűjteménye, az olimpiai bajnok pont annyira emelkedik ki a mezőnyből, mint a nőknél Norvégia. Horvátország hazai pályán sem tudta feltartóztatni őket, a vb egyértelműen legjobb csapata nyerte meg a tornát.

A harmadik helyért lejátszott mérkőzésen a lengyelek döcögős kezdés után nagyon megverték az Európa-bajnok dánokat. Az első játékrész nagy részében jobbára Dánia vezetett, de már ekkor komoly lövőpárbaj alakult ki a két csapat között: Hansen 10, Jorgensen 7 gólig jutott a dánoknál, a lengyeleknél pedig a szintén tíz gólig jutó Bielecki volt megállíthatatlan.

Az egész mérkőzésen érezhető volt, hogy a lengyeleknek fontosabb a bronzérem (két éve ezüstérmet szereztek), a második félidő közepére már jelentős előnnyel vezettek, a dánok pedig szokásukkal ellentétben feladták, a hajrában átrohant rajtuk a lengyel csapat, Lengyelország-Dánia 31-23 (14-11).

A világbajnokság végeredménye, különdíjasok

1. Franciaország (Jerome Fernandez, Didier Dinart, Guillaume Gille, Daniel Narcisse, Guillaume Joli, Daouda Karaboue, Nikola Karabatic, Christophe Kempe, Franck Junillon, Thierry Omeyer, Joel Abati, Luc Abalo, Cedric Sorhaindo, Michael Guigou, Sebastien Bosquet, Sebastien Ostertag, Xavier Barachet) 2. Horvátország 3. Lengyelország 4. Dánia 5. Németország 6. MAGYARORSZÁG (Fazekas Nándor, Puljezevics Nenad, Iváncsik Tamás, Harsányi Gergely, Mocsai Tamás, Nagy László, Gál Gyula, Herbert Gábor, Zubai Szabolcs, Császár Gábor, Eklemovics Nikola, Ilyés Ferenc, Putics Barna, Katzirz Dávid, Iváncsik Gergő, Törő Szabolcs) 7. Svédország 8. Szerbia 9. Norvégia 10. Szlovákia 11. Macedónia 12. Koreai Köztársaság 13. Spanyolország 14. Egyiptom 15. Románia 16. Oroszország 17. Tunézia 18. Argentína 19. Algéria 20. Kuba 21. Brazília 22. Kuvait 23. Szaúd-Arábia 24. Ausztrália (MTI)

A világbajnokság All Star-csapata:

Kapus: Thierry Omeyer (FRA)
Balszélső: Michael Guigou (FRA)
Balátlövő: Blazenko Lackovic (HOR)
Irányító: Nikola Karabatic (FRA)
Beálló: Igor Vori (HOR)
Jobbátlövő: Marcin Lijewski (LEN)
Jobbszélső: Ivan Cupic (HOR)

A világbajnokság gólkirálya: Kiril Lazarov (92 gól)