Franciaország átgázolt a kézi-vb mezőnyén

2009.02.02. 12:08
A kézilabda-világbajnokság megmutatta, a sportág fejlődése töretlen, a játék gyors, kemény és nagyon látványos, így különösen büszkék lehetünk rá, hogy a magyar válogatott a gyorsan változó erőviszonyok között a 6. helyet szerezte meg. Végeredmény, különdíjasok, konklúzió.

A vasárnapi horvát-francia döntővel véget ért kézilabda-világbajnokságot a világ legjobb csapata, Franciaország nyerte a fináléban a világ második legjobb csapatát, Horvátországot verve. A két csapat úgy emelkedik ki a mezőnyből, mint a nőknél az oroszok és a norvégok, pillanatnyilag a két döntős mögött mély szakadék van, az utánuk következő 5-6 csapat közel azonos játékerőt képvisel.

A végeredmény

1. Franciaország (Jerome Fernandez, Didier Dinart, Guillaume Gille, Daniel Narcisse, Guillaume Joli, Daouda Karaboue, Nikola Karabatic, Christophe Kempe, Franck Junillon, Thierry Omeyer, Joel Abati, Luc Abalo, Cedric Sorhaindo, Michael Guigou, Sebastien Bosquet, Sebastien Ostertag, Xavier Barachet) 2. Horvátország 3. Lengyelország 4. Dánia 5. Németország 6. MAGYARORSZÁG (Fazekas Nándor, Puljezevics Nenad, Iváncsik Tamás, Harsányi Gergely, Mocsai Tamás, Nagy László, Gál Gyula, Herbert Gábor, Zubai Szabolcs, Császár Gábor, Eklemovics Nikola, Ilyés Ferenc, Putics Barna, Katzirz Dávid, Iváncsik Gergő, Törő Szabolcs) 7. Svédország 8. Szerbia 9. Norvégia 10. Szlovákia 11. Macedónia 12. Koreai Köztársaság 13. Spanyolország 14. Egyiptom 15. Románia 16. Oroszország 17. Tunézia 18. Argentína 19. Algéria 20. Kuba 21. Brazília 22. Kuvait 23. Szaúd-Arábia 24. Ausztrália (MTI)

Ennek a középmezőnynek a tagja Magyarország is, de a bronzérmes lengyelek példája is mutatja: ha a két klasszissal szemben nincs is esélyünk, az érmes helyek egyáltalán nem elérhetetlenek a mieink számára sem. A lengyelekkel közel azonos játékerőt képviselő Hajdu-csapat a vb előtti felkészülési tornán le is győzte a dánokat a kisdöntőben legázoló Lengyelországot.

Az erőviszonyok igen gyorsan változnak a nemzetközi kézilabdában, a francia válogatott várhatóan a következő időszakot uralni fogja, hiszen jó korban lévő keretéből minden posztra világklasszisokat küldhet a pályára, és a horvát utánpótlás is szállítja a tehetségeket: Ivano Balic már csak második számú irányítója a csapatnak (a 20 éves Domagoj Duvnjak nem csak fiatalabb nála), és Mirza Dzomba helyét is egy fiatal, Ivan Cupic vette át.

Mögöttük azonban teljesen kiszámíthatatlanul mozog a mezőny formája. Spanyolország – 2005 világbajnoka és 2006 Eb-ezüstérmese – és Oroszország a csoportkört sem élte túl, miközben Macedónia a gólkirály Kiril Lazarov vezérletével a 11. helyig jutott, Szlovákia pedig még náluk is messzebbre jut, ahogy az országuk feldarabolása óta először komolyat villantó szerbek is kellemes meglepetést okoztak (igaz, nem csak kellemeset).

Különdíjasok

Az All Star-csapat:
Kapus: Thierry Omeyer (FRA)
Balszélső: Michael Guigou (FRA)
Balátlövő: Blazenko Lackovic (HOR)
Irányító: Nikola Karabatic (FRA)
Beálló: Igor Vori (HOR)
Jobbátlövő: Marcin Lijewski (LEN)
Jobbszélső: Ivan Cupic (HOR)

A legjobb kapus: Thierry Omeyer (FRA)
A legértékesebb játékos (MVP): Igor Vori (HOR)

A torna gólkirály: Kiril Lazarov (MAC)

A hagyományosan erős nemzetek közül Németország generációváltáson esik át, Dánia is kénytelen lesz megválni néhány kulcsjátékosától, de tehetséges játékosokból sehol nincs hiány. A címvédő 5. helye azért komoly visszaesés, a németek ugyanazzal a gonddal állnak szemben, mint a Premier League miatt az angol futball-válogatott: a bombaerős liga sztárcsapataiban a világ legjobbjai játszanak – a német fiatalok elöl véve el a lehetőséget.

Érdekes eset volt a norvégoké, akik az utolsó középdöntőmeccsükön 12 másodperccel a vége előtt az elődöntőért támadhattak, egy rossz passznak köszönhetően azonban csak a 9-10. helyosztón vehettek részt. A II. középdöntőág többi helyezése hasonló körülmények között alakult ki, az utolsó meccsek utolsó percéig nem lehetett tudni, ki melyik helyosztón vehet részt.

A kézilabda a világ egyik leggyorsabb, leglátványosabb játékává fejlődött, és ha azok az Európán kívüli országok, amelyek jelenleg még edzőpartnernek is gyengék a kontinens hatalmasságainak, felnőnek az elithez, egy kézilabdatorna a sportvilág legjelentősebb eseményeivé nőheti ki magát. A legjobb úton halad efelé, méghozzá Magyarországgal az élmezőnyben.

A legjobb magyar játékosok

A góllövőlista legelőkelőbb helyen álló magyar játékosa Nagy László, aki 41 góljával a 23. helyet szerezte meg. Ugyanő a gólpasszadók listáján már sokkal előrébb, a 9. helyen végzett 26 gólt érő átadással, így a kanadai listán is a közvetlen élmezőny tagja, a 11.
A kapusok különveresenyében komoly magyar siker született, Fazekas Nándor a vb második legjobb kapusa lett 41 százalékos védési hatákonysággal. A nyáron veszprémbe visszatérő kapus egy másik listán is 2. lett, 11 hetesből 5-öt megfogott, ennél csak a spanyol Mendez volt jobb egy hajszállal.
A magyar válogatott csapatként is bezsebelt egy második helyezést, méghozzá a Fair Play-listán, ahol Franciaország mögött végeztünk 25 kétperces kisbüntetéssel és 28 sárga lappal, sem piros lappal, sem végleges kiállítással nem sújtották a mieinket a vb-n lejátszot 9 meccsünk alatt.