Nem halasztják el a Veszprém BL-meccsét

2009.02.09. 11:32 Módosítva: 2009.02.09. 13:37
Cozma halála, Pesic és Sesum súlyos sérülése miatt hárman estek ki a csapat keretéből. Az MKB fontolgatja a nyártól leigazolt Fazekas kapus, a kölcsönadott Putics és Liszkay hazahívását, a Pick Szeged kölcsönjátékosokat ajánlott fel.

Hétfőn tárgyal a gyászoló MKB Veszprém vezetősége és Sinka László, a magyar szövetség (MKSZ) főtitkára arról, miként tudja folytatni a férfi kézilabdacsapat hazai és nemzetközi szereplését a vasárnap hajnali tragédia után. Sinka László délelőtt utazott Veszprémbe, ahol megbeszélik, szükséges-e a program módosítása.

"A Veszprém a magyar bajnokság és kupa mellett a Bajnokok Ligájában is érdekelt, már vasárnap mérkőzése lenne. Ezen kívül sok játékost ad a válogatottnak" - tette hozzá. A főtitkár jelezte: a nemzetközi szövetség (IHF) játékosbizottsága az MKSZ-nek küldött részvéttáviratot, amelyben mély együttérzéséről biztosította a veszprémieket.

Felmerült hogy az MKB kéri az európai szövetségtől a spanyol Leon ellen vasárnap esedékes hazai BL-találkozó későbbi időpontra halasztását, írja a sportfórum.hu. Sinka László szerint az európai testület hozzájárulna a találkozó elhalasztásához, amennyiben a veszprémiek kérik ezt.

A Veszprém meccsei

február 15.: Veszprém-León (BL)
február 18.: Veszprém-Tatabánya
február 22.: Montpellier-Veszprém(BL)
február 28.: León-Veszprém (BL) március 7.: Veszprém-Montpellier(BL)

A két csapat közötti tárgyalások az egykori leoni légiós, a Szegedhez visszatért válogatott Laluska Balázs közvetítésével már vasárnap megkezdődtek. A spanyol klub állítólag belemenne a halasztásba, de a BL-középdöntő meccseit négy héten belül le kell játszani.

Mocsai Lajos hétfőn edzést tartott a csapatnak, döntésük szerint nem kérnek halasztást. "A csapat tagjainak egyöntetűen az a véleménye, hogy ne kérjünk halasztást, és a spanyol Ademar León elleni BL-mérkőzésünket az eredetileg kitűzött vasárnapi időpontban játsszuk le. A játékosok úgy gondolják, hogy a fájdalom és az együttérzés még jobban összekovácsolta az együttest, és ez erőt adhat számukra, akaratukat megtízszerezheti. Kitartásuk és bátorságuk előtt tisztelegnem kell."

Mocsai Lajos beszámolt arról is, hogy a csapat mindenképpen gyors erősítésre szorul, ezért mindent elkövetnek, hogy a kapus, és az átlövőposztokon napokon belül sikerüljön megtalálni Ivan Pesic és Zarko Sesum helyettesítőjét, rájuk ebben az idényben nem számíthatnak. Ennek előkészítéséhez a Magyar Kézilabda Szövetség segítségét kérték.

Magyarády: óriási emberi tartás van a csapatban

"A játékosok döntöttek úgy, hogy Mocsai Lajosnak van igaza, és nincs értelme elhalasztani a mérkőzést - mondta az Indexnek dr. Magyarády Péter, az MKB Veszprém operatív elnöke. - A mi legfontosabb dolgunk most az, hogy a csapathoz hasonlóan a munkába meneküljünk, ezért azonnal megkezdtük a tárgyalásokat a szóba jöhető játékosokkal a keddi határidő előtt. Sajnos a Gummersbach nem engedte hozzánk a nyártól újra nálunk játszó Fazekas Nándort, a Barcelona viszont hazaengedi a kölcsönben lévő Putics Barnát. Marosi László segítségének köszönhetően Uros Vilovski (beálló) és Liszkai Szilveszter (kapus) is velünk készülhetnek. Az egész magyar sporttársadalom velünk van ezekben a percekben, köszönjük mindenkinek."

Pistrui László, a Pick Szeged tulajdonosa kölcsönjátékosokkal segítene egyetlen hazai riválisának. A délmagyar.hu információi szerint a szegedi klubvezető beszélt a veszprémiekkel, mivel Julian Stamate és Lele Ákos nem játszott a Bajnokok Ligájában, őket ajánlotta fel az MKB-nak.

A veszprémi klub román válogatott beállósát, Marian Cozmát vasárnap hajnalban, egy veszprémi szórakozóhely előtt szíven szúrták, a 26 éves sportoló a kórházba szállítás után életét vesztette. A csapat másik két légiósa, a horvát Ivan Pesic és a szerb Zarko Sesum súlyos sérülést szenvedett, de azóta már mindketten túl vannak az életveszélyen.

Pesic talán folytathatja

A horvát kézilabda-válogatott orvosa bízik abban, hogy folytatódhat Ivan Pesic pályafutása. Mladen Miskulin az index.hr kérdésére elmondta, fiatal, ereje teljében lévő játékosról van szó, akinek a szervezete még könnyen alkalmazkodhat az új helyzethez. Az orvos párhuzamot vont közte és Ivan Klasnic visszatérése között: a válogatott labdarúgó vesebetegségét 2005 novemberében, egy vakbélműtét során fedezték fel. Az első transzplantációt 2007 januárjában hajtották végre rajta, de Klasnic szervezete nem fogadta be édesanyja veséjét. Az orvosok újabb veseátültetéssel próbálkoztak, Klasnic édesapja volt a donor. A műtét sikerült, a játékos felépült, csapata, a Werder Bremen kitartott mellette, 2007 novemberében már Bundesliga-meccsen léphetett pályára.