Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Szerb szurkolók legionárius betegséget kaptak Horvátországban

2009.02.12. 13:08 Módosítva: 2009.02.12. 13:15

Légionárius betegséget kapott 14 szerb szurkoló a januári horvátországi kézilabda világbajnokságon, Porecsben. Az orvosok szerint a tizennégy férfi mindegyike Horvátországban fertőződött meg az esetek 15-20 százalékában halálos kimenetelű kórral.

A Szerb Kézilabda Szövetség szervezésében összesen 99 szurkoló utazott az Adriai-tenger partjára, közülük 89-et szállodában helyeztek el, tízet pedig magánszálláson. Akik megbetegedtek, kivétel nélkül használták az egyik szálloda fitneszközpontját, uszodáját.

A legionella baktérium okozta betegség a fertőzés utáni 2-10 napos lappangást követően fejfájással, gyengeséggel, akár 40 Celsius-fok feletti lázzal, hidegrázással és izomfájdalmakkal kezdődik. Ezután légzési problémák jelentkeznek, majd tüdőgyulladás lép fel.

A kórokozó vizekben tenyészik, de légkondicionálók, klímaberendezések, vízvezetékek közvetítésével a levegőbe kerülhet, s megtámadhatja belélegzőit. A betegség onnan kapta a nevét, hogy 1976-ban Philadelphiában az Amerikai Légió veteránjainak találkozóján több tucatnyian betegedtek meg, s az ő tüdőgyulladáshoz hasonló bajuk vizsgálata során azonosították a baktériumot.