Mocsai: A halállal kellett szembenéznünk

2009.02.16. 14:51 Módosítva: 2009.02.16. 14:51
"Mindenki láthatta, ebben a városban alkotni akarnak" – mondta Mocsai Lajos, az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatának edzője, miután csapata extázisban játszva legyőzte a spanyol Leónt. A játékosok napokon át szürreális világban éltek, iszonyatos érzelmi kilengésben, de a valóságban is megállták a helyüket, csak egyszer vezetett a BL-meccsen az ellenfél.

"Ennél nagyobb bizalmat nem kaphatunk, az egész ország értünk szorított. Az emberek azonosultak velünk, a gondjainkkal. Ez nagyon nagy szó. Milliók aggódtak értünk, milliók aggódtak ezért a meccsért. Határon innen és túl” – értékelt Mocsai Lajos, az MKB Veszprém vezetőedzője, miután csapata 28-26-ra megverte az eddig a Bajnokok Ligájában még veretlen spanyol Ademar Leónt.

A Veszprémet hírből sokan ismerhették, de az nyilván csak a Cozma-gyilkosság után tudatosult, hogy Európa-hírű játékosok küzdenek a csapat és a város hírnevéért. Azzal is csak most szembesülhettek sokan, mennyire profi a klub menedzselése, mert Cozma kiválása mellett azt is el tudta a csapat viselni, hogy cserekapusa és irányítója is csak a kórházból nézhette a példátlan akarattal és küzdeni tudással kivívott győzelmet.

„Remélem, ez a győzelem perspektívát ad, mert láthatta mindenki, ebben a városban alkotni akarnak” – tette hozzá még Mocsai.

A szakember elismerte, a felkészülés optimális esetben egy sinusgörbéhez hasonlít, szabályos hullámhegyekkel, hullámvölgyekkel. Most ez a görbe irracionálisan kilengett.

„Elbúcsúztattuk kedden Mariant, pénteken eltemették. Nem volt idő, hogy a világbajnokságról visszaérkező játékosaink összeépüljenek azokkal, akik itthon maradtak, itthon készültek. A szakma hatodrendű volt a héten, a halállal kellett szembenéznünk. Ilyen konfrontációra nem lehet felkészülni. Ehhez mindenki másként viszonyul, mivel más-más kultúrából érkezett. A kegyeleti időszak után az volt a feladat, hogy nagy teljesítőképességű tudást láthasson viszont fanatikus közönségünk. Hittem benne mindvégig, hogy ilyen ünneplésben lehet részünk.”

Mocsai úgy gondolta, szürreális világban éltek napokon át, és a valósággal vasárnap találkoznak. Kiemelte, Cozma tragédiája mellett a szerb irányító, Zsarko Sesum sérülése sem egyszerű, a horvát kapus Pesicsnél pedig az is kérdéses, folytathatja-e pályafutását.

Sesum szemfeneke még mindig vérrel teli, levált a retinája, és ha elhagyja is a kórházat, lelkileg is ápolásra szorul. „Egy ilyen sokkot mások évek múltán sem dolgoznak fel, még ha pszichológus segítségét veszik is igénybe. Nekünk ilyen hosszú időnk nincs” – jelentette ki Mocsai.

A veszprémiek az elejétől fogva hangsúlyozták, nem akarnak pszichológust, inkább egymás közt beszélik ki a traumát, a sokkot. Pécsen, évekkel ezelőtt Horváth Judit halála után szakember segítségét kérték, de borzasztó volt a játékosoknak, hogy kívülállóként úgy beszél társukról, mintha nekik is idegen lett volna.

A Veszprém csoportjában most az első két idegenbeli megméretés következik, és ha bravúrral nem szereznek legalább egy pontot, csak nagy szerencsével juthatnak tovább. „Hendikepes a helyzetünk, de bízom a fiúkban. Lelki sérüléseink ellenére az igazgyöngyöt is megtalálhatjuk” – összegzett a vezetőedző.

A spanyolok kissé talán le is becsülték a Veszprémet, úgy gondolkodtak, a lelkileg megrogyott társulatot megverhetik, hazai pályán nyernek még egy meccset, ezzel a továbbjutást gyorsan le is rendezik. A végén a bíráskodással sem voltak elégedettek, az ellenőrrel vitatkoztak is, de a vereségüket nem lehet a játékvezetőkre fogni.

Amikor védekezést váltottak, és két zavarót vetettek be – mögöttük négyen védekeztek –, akkor Eklemovics Nikola befutott a hatosra, és rendre meg lehetett játszani. Mi több, eredményes is volt – éles helyzetben pazarul cunderezett –, így nemhogy kikapcsolni nem sikerült, de a legeredményesebb magyar kilenc gólig jutott, ebből hármat a második félidőben ért el.

Jegyzőkönyv

A vasárnapi meccsek:

MKB VeszprémAdemar Leon 28-26

MontpellierFlensburg 31-25

A hátralévő meccsek:

02.22: Montpellier–MKB Veszprém 18.30

02.22: Flensburg–Leon 16.00

02.28: Leon–MKB Veszprém 16.00

03.01: Flensburg–Montpellier 17.30

03.07: MKB Veszprém–Montpellier 15.15

03.08: Leon–Flensburg (még nincs időpont)

A csoport állása:
1. MKB Veszprém 4, 2. Montpellier 3 (86-84), 3. Ademar Leon 3 (85-83), 4. Flensburg 2 (85-89)