Pesic: Segíts, megszúrtak, elvérzek!

2009.02.19. 21:13 Módosítva: 2015.05.21. 01:15
Az MKB Veszprém kézilabdacsapatának elnöke, Hunyadfalvy Ákos szerint a játékosok nem értik, miért csak öten vannak őrizetben azok közül, akik megtámadták őket február nyolcadikán. Marian Cozmát halálra késelték, Ivan Pesicnek ki kellett venni a veséjét, Zsarko Sesumnak eltörött az arccsontja.

Életmentő éremre terjeszti fel az MKB Veszprém Uros Vilovszkit, a klub kézilabdázóját, a szerb válogatott tagját - közölte Hunyadfalvy Ákos, a klub társadalmi elnöke.

Vilovszki február nyolcadikán hajnalban, a Cozma-gyilkosság idején megmentette csapattársa, a horvát Ivan Pesic kapus életét, ugyanis ölben és vállon vitte be az erősen vérző, kétméteres és százkilós kapust a kórházba - mondta az elnök.

Hozzátette: a kórház orvosai szerint Uros Vilovszki ezzel a cselekedetével megmentette csapattársa életét. Az orvosok ugyanis azt mondták, ha 5-10 perccel később kerül kórházba Ivan Pesic, akkor már nem lehetett volna rajta segíteni, elvérzik. A kapusnak ki kellett venni az egyik veséjét.

Minderről azért nem beszéltek eddig, mert ez a bűnügy "történeti tényállási részéhez tartozik", ezért csak a rendőrség tájékoztathatott volna.

Az elnök azt is elmondta: Vilovszkit február 8-án hajnalban egy nagy csapat kigyúrt alak kergetni kezdte az utcán, mivel anyanyelvén kiabált, ezért "nagy valószínűséggel a cigányok megijedtek", hogy oroszokkal kerültek összetűzésbe.

A szerb beálló egy háztömböt megkerülve visszatért a helyszínre - noha nem tudhatta, hogy onnan eltűntek-e vagy még ott vannak támadóik -, látta a betonon fekvő és erősen vérző Ivan Pesicet, aki így szólt hozzá: "gyere segíts, megszúrtak, elvérzek!"

Az elnök elmondása szerint Uros Vilovszki igyekezett a kezével és valamilyen ruhadarabbal elszorítani a vérző sebet, majd a társát felkapva rohant vele a négyszáz méternyire lévő kórházba.

„Amit ez az ember művelt, a szemünkben egy hőstett, ha valaki életmentésért elismerésben részesülhet, az Uros Vilovszki.” Hunyadfalvy Ákos szerint ez az első lépés volt annak érdekében, hogy a köszönet, az elismerés kifejezésre jusson Uros Vilovszki "hősies helytállása", emberi nagyszerűsége iránt.

Az elnök szerint a játékosok félnek, nyilatkozni nem akarnak, ugyanakkor nem értik, hogy a huszonegynéhány támadójuk közül miért csak öten vannak eddig őrizetben.