Bernát, Felícia
EUR 384,49 Ft
USD 363,56 Ft
7 °C
31 °C

Mocsai: Amit jól csinálunk, arra erősítünk

2009.02.22. 10:41 Módosítva: 2009.02.22. 10:42
A León elleni bravúros hazai győzelem után Montpellier-ben kellene bravúrt bemutatnia az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatának. Feszült hangulatú Bajnokok Ligája-meccs lesz, a franciák kissé öntelten nyilatkoztak, lenézően beszéltek a magyar bajnokról. Eklemovics egyszer már nagyon meglepte őket.

Az MKB Veszprém októberben KEK-győztesként indult neki a Bajnokok Ligája sorozatnak, és akkor még nem szurkolt nekik, nem aggódott értük az egész ország. Ukrajnába szélső nélkül mentek - Iváncsik Tamás útlevelét ellopták a reptéren -, ukrán bíró vezette a meccset, mégis simán nyert a magyar csapat. Izlandon újra szélső nélkül álltak ki, megerőltető utazás után egy góllal veszítettek, hiányzott az extázis a játékból. Flensburgban elmaradt a bravúr, pedig vezettek is, de mint a németek edzője mondta, ellenük kevés a száz százalék. Aztán február 8-án leszúrták a román Marian Cozmát, a Leon ellen hét nap múlva, hősiesen harcolva, szívüket adva nyertek. Percekig ünnepelte a síró tömeg a síró játékosokat. Szombaton érkeztek meg Montpellier-be, a 2003-ban BL-győztes franciákhoz, a továbbjutáshoz bravúr kellene.

Hátborzongató volt látni, hogy az egyik nagyon fontos mérkőzésükre készülő játékosok, miután az újságot a kezükbe vették a reptéren, elérzékenyültek, elkedvetlenedtek. Halott társuk, Marian Cozma gyilkosáról kaphattak újabb információkat, címlapon volt a feltételezett elkövető.

“Nem akarunk már ezzel bővebben foglalkozni, az események bennünk vannak, nem tudni, kit milyen mélyen érintenek még. Láttam én is könnyező játékosokat, a kihallgatások folyamatosan tartanak, de a héten a szakma már elsőrendű volt, előrejött a hatodik sorból. Hétfőn katarktikus volt a találkozás” - mondta Mocsai Lajos, miután megtartotta szombat esti edzését a Montpellier háromezres csarnokában.

A játékosok látszólag már nincsenek a gyilkosság hatása alatt, normális, hétköznapi edzés volt, viccelődéssel, de komoly gyakorlással, a franciák stílusára készültek minden mozdulattal.

“Csárli, te öltözz is át” - mondta Csoknyai István másodedző, miután Carlos Perez egy alsó lövéssel elsőre védhetetlenül kilőtte a rövid felső sarkot. “Magasan játsszunk, a kis emberek nyitottan, tíz, tizenkét méterre a kaputól fognak védekezni, könnyen labdát halászhatnak” - figyelmeztetett Mocsai. Megemlítette, van egy francia szabály, amely szerint a csapatoknak kötelező a bajnokik bizonyos idejében a nyitott védekezést alkalmazni.

A francia újságok kissé becsmérlően írtak a magyarokról, röviden összefoglalva: nem kell tartani tőlük, mert a francia válogatott is könnyedén, erőfeszítés nélkül verte a magyart a horvát vb-n. Azért sem kell félniük, mert a magyarok a végjátékot nem bírják - lásd a két elveszített női döntő -, és a francia klubcsapatok egyébként is szárnyalnak, senkitől sincs félni valójuk, határtalan az önbizalmuk. Annak ellenére, hogy csak egy ponttal érkeztek ebbe a csoportkörbe, biztosan elsők lesznek, mert hazai pályán mindig legyőzték a Veszprémet, idegenben még nem, de majd most, március hetedikén, írják a franciák.

Kiemelték, a Veszprémben csak a balkezes Marko Vujintól kell tartani, mert ő nem véletlenül harmadik a BL-góllövőlistán.

A Veszprém ezekre az állításokra akar tételesen rácáfolni vasárnap fél héttől. “Van a harcászatban egy kimutatás, a világ legsikeresebb seregeit nézték meg. Többnyire nagyon sikeres stratégiát alkalmaztak, de sokféle taktikával. Mivel nekünk három emberünk esett ki, nemcsak Cozma, ezért szűkült a repertoárunk. Mégsem lettünk gyengébbek. Mert amit jól csinálunk, arra kell erősíteni. Ezt fogják tőlünk látni vasárnap is. Nem feneketlen mélységből meríthetünk, vannak határaink, de az érzelmi tartalékok még nagyon erősek” - mondta Mocsai Lajos. “Cozma van, volt és lesz.”

Mocsai szerint igen fontos, különösen az emberhátrányos támadásnál, a franciák lerohanásának megakadályozása. Mert tíz perc kiállítással azért számolni kell egy ilyen hőfokú meccsen.

“Ha felállt védelmek állnak szemben, nagyon kiegyenlített küzdelem várható.” Nagy kérdésaz edző szerint, mennyire hagyják a bírók érvényesülni a tunéziai beállót, Tejt, aki szabálytalanul játszik.

“A továbbjutáshoz idegenbeli bravúrra van szükségünk, mert a Flensburgnak kedveznek pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmények. Itt az első esély, jó lenne megragadni. Ha nem, akkor Leónban kell elérnünk, a jövő héten” - összegzett Mocsai.

Az irányító, Eklemovics Nikola egyszer már nagyon komolyan meglepte a Montpellier-t, hét gólt dobott nekik 2004-ben. Ilyés Ferenc szintén, még mindketten szegedi színekben. “Harmadszor vagyok itt, eddig szerencsére mindig jól ment. Hogy megint én leszek-e a húzóember? Nem tudom. Majd kiderül. Előre nem lehet megmondani, de tudjuk, mit kell játszanunk” - mondta Eklemovics.

A C-csoport állása

1. MKB Veszprém 4, 2. Montpellier 3 (86-84), 3. Ademar Leon 3 (85-83)
4. Flensburg 2
2. forduló:
02.22.: Montpellier-MKB Veszprém 18.30
02.22.: Flensburg-Ademar Leon 17.30

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!