Önfeledt veszprémi ünneplésre várunk

2009.03.06. 16:24 Módosítva: 2009.03.06. 18:22
Olimpiai bajnok kézisekkel érkezik a francia Montpellier Veszprémbe, mégis hatalmas meglepetés lenne, ha pontot szerezne. A magyar bajnok negyedik meccsét nyerheti négy hét alatt, ami kivételes sorozat lenne.

Arra, hogy ilyen kényelmes helyzetben lesz az MKB Veszprém a Bajnokok Ligája második csoportkörének zárómeccsén, talán még a legelvakultabb szurkolók sem számítottak. Különösen a február 8-ai Cozma-gyilkosság után, hiszen a csapat alapemberét veszítette el. A tragédia olyan hihetetlen erőt, érzelmeket hozott elő a játékosokból, amire csak titkon lehetett számítani.

Nemcsak szavakban fogadták meg, hogy román társukért játszanak, ez a pályán is kiderült. A BL góllövőlistáján 72 találattal második Marko Vujin mindegyik leóni gólját meggyilkolt társának ajánlotta.

Mocsai Lajos vezetőedző az első pillanattól kiemelte, nincs szüksége a csapatnak pszichológusra, a játékosok sokkal összetartóbbak lettek, mint valaha, sokkal egységesebbek, mint bármikor.

Három győzelmet a sorozat e szakaszában csak a tavalyi döntős Kiel ért el, nekik viszont a negyediket sokkal nehezebb lesz megszerezni, mint a Veszprémnek, hiszen a spanyol Ciudad Realhoz mennek, míg Veszprémbe a francia Montpellier érkezik.

A franciák olimpiai bajnokokkal érkeznek, de hatalmas meglepetés lenne, ha egy tét nélküli meccsre úgy felszívnák magukat, hogy akár csak egy pontot is szerezzenek Magyarországon. Már két hete azt mondták, a bajnokságra összepontosítanak, ahol veretlenül vezetnek.

Ha a Veszprém nyerne, negyedik győzelme születne meg zsinórban, ami páratlan, és a biztos csoportelsőséget jelentené. A hétfői soroláson egyúttal kedvező pozíciót biztosítana, mert a csoportok másodikjai közül kaphatna ellenfelet a magyar bajnok. Csak azért fohászkodnak, ne a Kiel vagy a Ciudad jöjjön.

A győzelemhez persze ezúttal is ki kell kapcsolni a játékból a szerb Bojinovicsot. A tunéziai Hmam már visszatért két hete csuklótörése után, rá is figyelni kell. Csakúgy, mint a másik tunéziaira, Tejre. A beálló sokszor szabálytalan eszközökkel teremt magának helyet. Megannem is öt gólig jutott az első meccsen.

Kifejezetten fontos a franciák nagy rohanásának megállítása is. Mert ha a szélsők – Guigou, Abati vagy Sobol – az elhibázott támadások után labdákhoz jutnak, csak Pericsen múlik, mit talál ki ellenük.

A szerb kapus kimagasló százalékkal védett az első meccsen, hetesből sem tudtak gólt lőni neki. A veszprémi védekezés nagyon összeállt az elmúlt hetekben – hatékony a Lusnyikov-Lapcsevics tengely –, és nemcsak emiatt mondhatjuk, nagy esélye van a hazai győzelemre, valamint az önfeledt, percekig tartó, katartikus ünneplésre. Az eredeti célkitűzés a tizenhat közé jutás volt, ezt már túlteljesítette Mocsai csapata, de ennyivel nem érik be. Mert a motiváció és az önbecsülés nemcsak jól hangzó szavak a csapatnál.

Csoportállások, pontok

Az EHF Bajnokok Ligája honlapján a középdöntők utolsó forduló előtt megjelent számolgatás elsősorban a 2. csoport hihetetlen izgalmaira koncentrál, hiszen a többi négyesben többé-kevésbé már kialakult a sorrend. Az 1. csoportban csak egy meccs van hátra, a Portland a dán FCK otthonában lép pályára, és ha a spanyolok legalább 1 pontot szereznek, megelőzik a jelenlegi 2. Csehovszki Medvegyit, és továbbjutnak. A Hamburg már korábban bebiztosította a negyeddöntőt.

1. Hamburg 10, 2. Csehovszki Medvegyi 6 (+6), 3. Pamplona 6 (+1), 4. FCK 0

A 2. csoportban csak annyi biztos, hogy a Celje végez az utolsó helyen. A jelenleg 8 ponttal vezető Chambery a Rhein-Neckar Löwenhez utazik, a Zagreb a Celje vendége lesz. A legvalószínűbb, hogy az utolsó forduló után három csapatnak is 8 pontja lesz, a közöttük kialakított minitáblázat döntene, ezen belül is a gólkülönbség, mivel mindenkinek 4 pontja lenne. Ez csak akkor igaz, ha a Löwen veri a franciákat, a Zagreb pedig a szlovénokat.

1. Chambery 8, 2. Rhein-Neckar Löwen 6 (+9), 3. Zagreb 6 (+5), 4. Celje 0

A veszprémiek csoportjában az a kérdés, hogy az MKB megőrzi-e első helyét, amihez már egy döntetlen is elég hazai pályán a Montpellier ellen. A Veszprém veresége esetén is csoportelső maradhat, ha a már továbbjutott Flensburg nem nyer a már kiesett Leon otthonában.

1. MKB Veszprém 8, 2. Flensburg 6, 3. Leon 3 (-5), 4. Montpellier 3 (-5)

A 4. csoportban a BL-döntő ismétlése következik, de bombameglepetés kellene ahhoz, hogy változzon a jelenlegi sorrend. A Ciudad Realnak hazai pályán legalább 8 góllal kellene vernie a Kielt a csoportelsőséghez, minden más eredmény a jelenleg is vezető németeket tartja az élen, de már a spanyolok továbbjutása is biztos.

1. Kiel 10, 2. Ciudad Real 8, 3. Barcelona 2, 4. Svendborg 0