Norvégveréssel tornagyőztes a magyar válogatott

2009.03.22. 18:32
Férfi kézilabda-válogatottunk szoros meccsen egy góllal legyőzte Norvégiát, és ellenfeléhez hasonlóan négy ponttal végzett az ausztriai Samsung-kupán. Az egymás elleni eredménynek köszönhetően ezzel Hajdu János csapata nyerte a tornát, melyen a több kulcsjátékosa nélkül kiálló magyar válogatott nem okozott csalódást, és helyenként jól játszva készült a nyári Eb-selejtezőkre.

A magyar válogatott változatos meccsen legyőzte Norvégiát, így végül a Samsung-kupa megnyerésével tette jóvá a házigazda osztrákok elleni vereséget. A szombaton 26-25-re kikapó csapat, mely a nyitónapon Tunéziát verte, a norvégok ellen egy szűk győzelemmel is a felkészülési torna győztese lehetett, de a döntőnek is beillő meccs első félideje után nem úgy nézett ki, hogy meglesz a siker.

MAGYARORSZÁG-NORVÉGIA 31-30 (14-17)

A magyar válogatott gólszerzői: Császár 8/1, Putics 7/2, Nagy K. 5, Zubai 5, Gulyás 3, Halász 2, Harsányi 1/1

Hétméteresből: 6/4 ill. 10/7
Kiállítások: 12 perc ill. 8 perc

A torna végeredménye:
1. Magyarország 4, 2. Norvégia 4, 3. Tunézia 2, 4. Ausztria 2

Hiába védett jól Mikler Roland, és működött kiválóan Császár Gábor és Zubai Szabolcs kapcsolata, a norvégok frissebben, gyorsabban játszottak, így az első percek magyar vezetése után fölénybe került ellenfelünk. A heteseket biztosan lövő, szélről alig hibázó norvégok három góllal mentek a szünetben, a magyar csapat keresgélte játékát, és bár vezetett szép akciókat, a védekezés nem állt össze.

A második játékrész elején a bírók a lelátóra zavarták Hajdu János kapitányt, de a csapat nem tört meg, hanem elkezdett játszani. Az egykori újvárosi különítmény, Császár, Zubai Szabolcs és Nagy Kornél góljaival előbb egyenlítettünk, majd a magára találó Putics Barna óriási bombáival a vezetést is átvettük.

Ebben nagy szerepe volt a Miklert váltó Fazekas Nándornak is, a Gummersbach kapusának a korábban villogó norvég szélsők nem tudtak gólt lőni. A hajrában óriási küzdelem alakult ki, Norvégia a kapusát is lehozva egyenlített, de Putics gyors helyzetfelismeréssel az üres kapuba lőtt, majd a nyáron Veszprémbe hazatérő Fazekas döntötte el végleg a meccset, amikor kiszedte a norvégok utolsó hetesét.

A magyar válogatott tornagyőzelme mindenképpen szép eredmény, a csapat több meghatározó játékosa nélkül is képes volt magas szinten játszani. Kapusaink jó formában vannak, Császár a világbajnokságon megcsodált formáját hozta, és felnőttek az irányító mellé a keret általában kevesebb lehetőséget kapó tagjai is.

csaszar

Az osztrákok elleni vereség inkább annak volt betudható, hogy a szerény képességű ellenfelet lekezelte a csapat, és nem tudott felpörögni, a Norvégok ellen viszont láthattuk, nem csak szép akciókat vezetni, de küzdeni is képes a világbajnoki 5. magyar válogatott. A Samsung-kupán lehetőséget kapott néhány ígéretes fiatal is, Lékai Máté és Halász Máté nem vallott szégyent.

A tornán Hajdu János kipróbálhatott néhány új védekezési formációt is, amikre az első csapattal kevesebb lehetősége lett volna (a Szeged és a Veszprém is hatos falat védekezik), ez azonban a norvégok ellen nem működött jól, a tornagyőzelmet érő siker az eredeti szisztémára visszaálló csapatnak, és a norvég cserekapus gyengébb teljesítményének köszönhető a fent méltatott játékosokon kívül.

A magyar válogatott júniusban játszik legközelebb tétmeccset, 11-én Szombathelyen Eb-selejtezőn fogadjuk Szlovákiát, két nappal később Horvátországba utazik Hajdu János csapata. Az Európa-bajnokságot Ausztriában rendezik (vélhetően nem a Samsung-kupának otthont adó csarnokokban) 2010. január 19-31 között.