Kötelező kijutni az Európa-bajnokságra

2009.03.24. 13:57
A 2010-es Európa-bajnokság selejtezőiben a magyar válogatott Svédországgal, Csehországgal és Azerbajdzsánnal került egy csoportba. A Dániában és Norvégiában sorra kerülő Eb-re kötelező kijutnia a mieinknek. Imre Vilmos szövetségi kapitány szerint lehetett volna rosszabb is a sorsolásunk.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elkészítette a 2010-es női Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolását. Az Eb-nek a szakág történetében először két ország ad majd otthont, a január 9. és 19. között zajló torna Dániában és Norvégiában lesz, a két házigazda automatikus résztvevő, a további 28 csapatot hét négyes csoportba sorsolták, ezekből az első két helyezett jut ki.

kezilabda

A magyar válogatottat az első kalapból húzták ki, a mieink a második csoport legjobb csapataként egyből megkapták a kettes kalap legerősebb válogatottját, Svédországot, de a harmadikból is jöhetett volna könnyebb ellenfél Csehországnál. A csoport negyedik tagja Azerbajdzsán lett, ami a hosszú utazás miatt kedvezőtlen.

A 2010-es kézilabda Eb-selejtezőinek csoportbeosztása

1. csoport: Románia, Ukrajna, Portugália, Svájc
2. csoport: Magyarország, Svédország, Csehország, Azerbajdzsán
3. csoport: Franciaország, Ausztria, Izland, Finnország/Nagy-Brittania
4. csoport: Németország, Fehéroroszország, Szlovénia, Olaszország
5. csoport: Spanyolország, Szerbia, Törökország, Görögország
6. csoport: Oroszország, Lengyelország, Szlovákia, Montenegró
7. csoport: Horvátország, Macedónia, Hollandia, Litvánia

Imre Vilmos szövetségi kapitány szerint kerülhettünk volna nehezebb csoportba is. „A cseh válogatott lesz a mérleg nyelve. Júniusban játszunk a szlovákokkal vb-selejtezőt, és a csehek náluk egy kicsit jobbak. Alapcél, hogy továbbjussunk. Az biztos, hogy Pálinger Katalin a vb-selejtezőre pihenőt kap, az pedig még nem lefutott, hogy a kínai vb-n ott lesz-e, az Eb-selejtezőn azonban szeretnék rá számítani – nyilatkozta az MTI-nek a kapitány.

Óriási csalódás lenne, ha a magyar válogatott nem jutna ki az Európa-bajnokságra. Az erőviszonyokat figyelembe véve Imre Vilmos csapatának kötelező magabiztosan hoznia a továbbjutást. Legnehezebb ellenfelünk Svédország lesz, a skandinávok ellen alaposan megszenvedtünk a márciusi Pannon Kupán. A selejtezősorozat idén októberben kezdődik, az utolsó forduló 2010 májusában várható.