A világválogatottat kell megfékezni

2009.03.28. 16:26 Módosítva: 2009.03.28. 16:42
A tavasz legfontosabb meccse vár az MKB Veszprémre a spanyol címvédő Ciudad Real ellen a Bajnokok Ligájában. Mások a gondjai a két csapatnak, a spanyoloknál világklasszis helyére világklasszis állhat, a magyar bajnok az elszántságra és a szervezettségre építhet. Ha le tudják fékezni a spanyolokat, ha pontosak és fegyelmezettek lesznek, bravúrt, újabb csodát is elérhetnek.

Azon lehet vitatkozni, hogy pillanatnyilag a világ legjobb csapata-e a spanyol Ciudad Real, mert a Bajnokok Ligája második csoportkörében a Kiel ellen összesítésben alulmaradt, de nem érdemes. (Emiatt lett csoportmásodik, és kerülhetett a Veszprém útjába.) Mert ha nem a világ legjobb csapata, akkor a világ második legjobb csapata, és tavaly biztosan a legjobb volt, ezért a sorozat címvédője.

Összehasonlíthatatlanul jobb lehetőségekkel rendelkezik, mint az MKB Veszprém, legalább hatszorosa a költségvetése – több mint 2 millió euró -, és a gazdasági válság is egészen másként jelentkezik a klubnál, mint másoknál. A legjobb tizennégy utáni kiegészítő emberektől váltak meg, nem a legjobbaktól.

Más jellegű a két edzőnek is a gondjai, mert Talant Dusebajev a bőség zavarával küzd, míg Mocsai Lajosnak a legjobbjait kell a legjobb formában, taktikailag tökéletesen felkészülten pályára küldeni, és akkor lehet esélye a magyar bajnoknak a spanyol otthonában.

Magyarády Péter elnök már a sorsolás után azt mondta, hogy az esélytelenség lehet az egyik legfontosabb tényező. Értelmetlen magunkat áltatni, a Ciudadban minden posztra két hasonló képességű világklasszis van, vagyis a spanyolok jobbak.

A Veszprém azonban a nehéz helyzetekben nagyon össze tudta magát kapni, és produkált Marian Cozma meggyilkolása után három olyan meccset, amire csak felállva lehetett tapsolni. A Leónt oda-vissza verték, a Montpellier-t idegenben, hazai pályán már a vereség is belefért. A León negyedik pillanatnyilag abban a bajnokságban, amelyikben a Ciudad két vereséggel vezet. Ez a két tavaly szeptemberi vereség is azt mutatja, el lehet őket néha csípni.

Mocsai Lajos már figyelmeztetett a február nyolcadiki tragédia után: a küzdés, és az érzelmi többlet nem feneketlen, nem lehet mindig arra alapozni, ezért mást is be kell vetni. Pontosan ezért videózott napokon át a tőle megszokott alapossággal, és figyelte az ellenfél támadható pontjait.

„Ezek sem gyenge pontok, maximum kritikusak, érzékenyebbek. Az ellenfélnek ugyanis nincsenek gyenge pontjai. Tisztességesen felkészültünk, az önbecsülésünkben, az elszántságunkban, és a szervezettségünkben lehet az erőnk. Nehéz megmondani, hogy ez mire lesz elég a világ legatraktívabb csapatával szemben. Rendkívül széles spektrumon játszik a rivális, sok lehetőséget, sok alternatívát tudnak felvonultatni. Nekünk nem is lehet más feladatunk, mint a rohanást megakadályozni, ezeket a támadásokat, a folyamatos összjátékot pedig megfékezni, megtörni. Rendkívüli motivációt látok a fiúkban, és komoly küzdelemre akarjuk kényszeríteni a világ legjobbjait” – mondta Mocsai.

A Ciudad Real a szeptemberi Bajnokok Tornáján hazai pályán is legyőzte 32-28-ra a Veszprémet, ezért ahhoz a meccshez is lehet majd mérni és viszonyítani a vasárnap este. Akkor a magyar csapat ötven percig tartotta a lépést, utána már nem tudta.

Ha már annyiszor emlegettük a világválogatottat, akkor nagyvonalakban vegyük végig, kikre is gondoltunk. A kapuban Sterbik Árpád és Hombrados, a spanyol válogatott két kapusa. Valószínűleg Sterbik kezd, annál is inkább, mert ő ismeri a veszprémieket, amivel kétségkívül előnyben lehet. Hátrány is ugyanakkor, mert a veszprémiek is pontosan tudják, hol sebezhetőbb.

Két olimpiai bajnokkal állnak fel, az átlövő Jerome Fernandez roppant gólerős, a szélső Abalo is kevésszer szokott hibázni. Mindez elmondható mindenkiről, ha netán nem megy a honosított Rutenkának, akkor be lehet vetni a horvát Metlicsicset, vagy akár a spanyol Entrerriost, a szlovén Pajovicsot.

Irányítóban izlandi Stefansson mozgatja a csapatot, helyette jöhet Zorman, mindketten kétszeres BL-győztesek. Sorolhatnánk a neveket, valamennyien egyedülállóan sikeres életrajzzal büszkélkedhetnek.

A magyar csapat Pericsben bízhat nagyon most is, ő három vagy négy játékost testközelből ismer – Fernandez, Zorman, Pajovics, Rutenka -, mert egykoron egymás mellett játszottak. Rendkívül fontos lesz, hogy a veszprémi kezdőből – Ilyés, Gál, Eklemovics, Vujin és a két Iváncsik - mindenki hozza magát, mert ha nem, azt az ellenfél azonnal megérzi, de még a kiegészítő emberektől is átlag feletti teljesítmény kell egy szoros eredményhez. A 38 éves Perezre feltehetően megint nagy szerep hárul, de Markovics vagy Putics is bevethető.

„Várják már a fiúk a vasárnapi esti kezdést, bár még a helyszínen is lesz egy fontos taktikai edzésünk. Van még pluszerő a csapatban, ezt akarjuk előhozni” – összegzett Mocsai Lajos.

A Szeged tavalyi kupagyőztessel mérkőzik

A KEK-ben a Szeged a tavalyi EHF Kupa-győztessel játszik idegenben, azonban a német Nordhorn azóta pénzügyi gondok miatt meggyengült, játékosokat volt kénytelen eladni a túlélésért. A bokasérüléssel kezelt Petar Nenadic játéka kérdéses, Vadkerti Attila viszont biztosan nem léphet pályára, mert műteni kell a térdét. Lele Ambrus, a Pick ügyvezetője kiemelte: az a csapat, amely a Bundesligában edződik, nem lehet gyenge.
„Bízom benne, hogy a játékosok átérzik, milyen fontos párharc vár rájuk. Lényeges, hogy az első meccsen jelezzük: tovább akarunk jutni.”

Krivokapics belázasodott, ezért ő is edzéseket hagyott ki, de vélhetően ott lesz a csapatban. A hét közben köpködő Nenad Puljezevics ott lesz a kapuban a vasárnap ötkor kezdődő összecsapáson.