Kevés hiányzott a csodához Veszprémben

2009.04.04. 21:02 Módosítva: 2015.05.20. 05:32
32-29-re nyert, de kiesett a kézilabda Bajnokok Ligájából az MKB Veszprém, amely hatalmasat harcolt a címvédő Ciudad Real ellen. A két csapat kerete közötti különbséget a mérkőzés felénél semmissé tette a Veszprém, vezetett hét góllal is, de a hajrá megint a spanyoloké volt. Kiesett a Pick Szeged is, a kupagyőztest a német Nordhorn verte ki a KEK-ből.

Nem kezdődött jól a BL-negyeddöntő, a veszprémiek három kihagyott ziccere miatt az első 10 percben jobbára a spanyolok vezettek, de Dejan Perics óriási védéseinek köszönhetően hamar talpra állt a magyar bajnok. Egyenlő erők küzdelme zajlott a pályán, a világ legjobb csapatának mozgékony védőfala nem tudott mit kezdeni a magyar átlövőkkel, így a Veszprém átvette a vezetést.

MKB VESZPRÉM-CIUDAD REAL 32-29 (17-15)

A veszprémi gólszerzők: Vujin 11, Pérez 8, Gulyás 4, Iváncsik G. 4, Eklemovics 2, Ilyés, Gál, Iváncsik T. 1-1

Hétméresből: 1/0 ill. 4/3
Kiállítások: 8 perc, ill. 8 perc
Továbbjutott a Ciudad Real 58-56-os összesítéssel

A hazaiak irányították a meccset, kőkemény védekezésükkel alaposan megnehezítették a spanyol sztárcsapat dolgát, Perics pedig hihetetlen labdákat fogott. A 20. perc környékén már néggyel is vezetett az MKB, a veszprémieken látszott, elhitték, hogy képesek kiejteni a címvédőt. A Ciudad Realt kapusa, az otthon is jól védő Hombrados, és a francia olimpiai bajnok Fernandez tartotta versenyben.

Mocsai Lajos kiválóan megszervezett védekezése mellett a támadásokban ezúttal az átlövők villogtak, Vujint és Pérezt nem lehetet tartani, és bár a beállójáték hiányzott, a Veszprém a második félidő elején egy óriási rohammal továbbjutó pozícióba verekedte magát. A 40. percben benne volt, hogy megtörik az ekkor már hét góllal égő Ciudad Real, de az iszonyatos iramot jobban bírta a spanyol világválogatott.

Pericsnek köszönhetően az utolsó 10 percig még maradt esély a továbbjutás kiharcolására, de a magyar bajnok elfáradt, a spanyoloknál pedig pihent sztárok jöhettek a csapatba. Hiába próbált meg mindent a Veszprém, az utolsó percekben csak a győzelem megtartásáért játszott az óriásit küzdő MKB, ami végül össze is jött.

A veszprémiek legnagyobb dicsérete Talant Dusebajevtől, a Ciudad Real edzőjétől érkezett: Mocsai Lajos egykori tanítványa úgy fogalmazott, nagyon kis különbség volt a csapatok között. „Az itteni hangulat egyszerűen varázslatos, méltó ehhez a kiváló csapathoz. Igazam lett, amikor azt mondtam: csak a legjobbunkat nyújtva tudunk továbbjutni a Veszprém ellen – mondta a spanyol szakember.

Mocsai Lajos kiemelte, a világ legjobb csapatát késztette óriási erőbedobásra csapata, amely a szakember szerint is kiválóan játszott. „Taktikailag és emocionálisan is óriási meccset játszottunk, amit elterveztünk, azt sikerült megvalósítanunk, ez most arra volt elegendő, hogy legyőzzük azt a csapatot, amelyet megszorítani sem nagyon tudtak az idei BL-szezonban.” – kezdte értékelését Mocsai.

„Sajnos a vonaljátékunk nem volt kielégítő, beállóból sem a gólok nem jöttek, sem az átlövőknek kellő támogatást nem kapta meg a csapat, a végjátékban pedig volt néhány olyan hibánk, amelyekre direkt készültünk, mégis becsúsztak. Ennek ellenére büszke vagyok a csapatomra, a játékosok nagyon jól küzdöttek, és ezt fantasztikus közönségünk is értékelte” – köszönte meg külön is az 5000 néző támogatását a szakember.

Mocsai hozzátette, egy meghatározó játékos hiányzott a Veszprémből, aki az adott pillanatokban újra felpörgette volna a saját tempójától néha kicsit kifulladó csapatot, de ez most hiányzott. „Óriási menetelésen vagyunk túl, a kiesés persze fáj, de a mutatott játékunk alapján nincs bennem hiányérzet. Az pedig külön öröm volt, hogy a mai játékunkat megtisztelte jelenlétével Marian Cozma édesapja is” – tette hozzá Mocsai Lajos.

Szegeden is elmaradt a csoda, kiesett a KEK-ből a Pick

Nem jutott be a férfi kézilabda KEK elődöntőjébe a Pick Szeged, mert bár a negyeddöntő visszavágóján 31-26-ra legyőzte a német Nordhornt, a múlt vasárnap összeszedett kilencgólos hátrányt (25-34-ről indultak) nem tudta ledolgozni. A szombati első félidő alapján nem is változott jelentősen a helyzet, a Szeged ugyan többször vezetett, de kétgólosnál nagyobb előnyhöz egyszer sem tudott jutni, csak a hajrában, amikor már eldőlt a meccs. A szegedi klub elnöksége ezután dönt arról, hogy Vladan Matic maradhat-e a vezetőedző. Matic szerint a szombati mérkőzésen jól küzdött a csapata a nagyon erős német együttes ellen, és a győzelemmel tisztességgel búcsúzott a sorozattól.