Lenke
17 °C
29 °C

Videóról tiltatnák el Görbiczet

2009.04.15. 16:54
A győri Görbicz Anita a vasárnapi női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntő 25. percében szerencsétlenül ütközött a bécsi Hypo magyar átlövőjével, Tóth Tímeával. Tóth elterült, csak a második félidőre állhatott vissza, a bécsiek szerint nem zárható ki a szándékosság. Görbicz ezt visszautasítja, elnézést kért, mégis eltilthatják. A bécsi tulajdonos, Gunnar Prokop mozgatja a szálakat.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) vizsgálja, hogy televíziós felvételek alapján el lehet-e tiltani a győri Görbicz Anitát, aki a Bajnokok Ligája-elődöntő első, vasárnapi mérkőzésén szabálytalankodott az osztrák Hypo NÖ magyar átlövőjével, Tóth Tímeával.

Alexander Toncourt, az EHF főtitkár-helyettese elmondta, miután beérkezett a Hypo NÖ panasza a videóval együtt, el kell dönteniük: a szabályzat lehetővé teszi-e, hogy bárkit ilyen módon eltilthassanak. Amennyiben a felvételek nem perdöntőek, úgy az EHF versenybizottsága foglalkozik az üggyel. Érdekesség, hogy ennek a testületek tagja Gunnar Prokop, a Hypo menedzsere is.

A Hypo azt szeretné, hogy az első meccsen 26-25-ös vereséget szenvedő Győr kulcsembere, Görbicz ne léphessen pályára a vasárnapi visszavágón, mert - amint az a NÖ honlapján olvasható - brutálisan akadályozta meg a gólszerzésben az osztrákok magyar átlövőjét, aki csak a második félidőben térhetett vissza.

Görbicz túlzott vehemenciával rontott ki a védőfalból, ám a bírók a levegőben lévő Tóthot látták szabálytalannak. (Tóth az ütközés után percekig feküdt a földön.) Emiatt értetlenkedett már a Hypo-tréner Németh András is közvetlenül a meccs után, arról azonban nem beszélt, hogy piros lapot ért-e szerinte a szabálytalanság vagy sem.

A győztes gólt szerző Tóth elmondta, hogy a találkozó után Görbicz elnézést kért tőle, és nem foglalkozik az esettel. Görbicz határozottan visszautasította, hogy szándékosan okozott volna sérülést.

A két játékos közt már többször volt feszült a viszony, a 2007-es franciaországi világbajnokságon Görbicz megsértette az átlövőt, aki sírva fakadt. Az akkori kapitány, Németh András nem tudta kezelni a helyzetet, a csapat teljesen szétesett morálisan a hajrára, még Angolától is kikapott a hetedik helyért.

"Nem engedem, hogy lélektani hadviseléssel eltereljék a figyelmemet” – nyilatkozta a sportnapilapnak a győri irányító. A magyar bajnok nyert már Görbicz nélkül a BL-sorozatban, hiszen szívproblémái miatt kihagyta a címvédő orosz Zvenyigorod elleni – egy góllal, idegenben – megnyert meccset.