Drámai meccsen bukta el a BL-t a Győr

2009.05.16. 19:21
Nem játszott jól, mégis nyerhetett volna a Győri Audi-ETO a Bajnokok Ligája döntőjében, ha legalább közepesen lövi a heteseket, de a 5 kimaradt büntető és a Viborg közel tökéletes védekezése miatt a dánoké lett a győzelem. A hajrában hiába küzdött óriásit a hazai csapat, a Viborg összesítésben egy góllal elvitte a kupát.

A dánok nemcsak ígérgettek, már az első percekben látszott, hogy sokat tanultak az első mérkőzésből: a Viborg fala nagyon keményen védekezett, támadásban pedig sokkal gyorsabban mozogtak a vendégek. A győriek védekezésével nem volt komoly gond, de nagyon kellettek Pálinger Katalin védései, hogy ne húzzon el a meccs elején a Viborg.

Támadásban nagyon nem akart összeállni a Győr játéka, és a döntőnek bizonyuló heteseket is rosszul lőtték a magyar játékosok. A magyar fal közben komoly bajba került, bár Tomori Zsuzsa és Simona Spirodon ismét kiválóan játszott középen, a védekezésben komoly szerepet kapó Hornyák Ágnes a 13. percben már második két perces kiállítását kapta.

A Viborg kapujában Katrine Haraldsen parádézott, átlövésből teljesen esélytelen volt a Győri ETO, csak Vérten Orsolyának és az elképesztően nagyot játszó Kovacsics Anikónak köszönhette, hogy ekkor még tartotta a lépést. A dánok uralták a meccset, kiváló védekezésük után tetszés szerint rohanták le a magyarokat. A visszarendeződés, ami az első meccsen a győri győzelem kulcsa volt, most teljes csődöt mondott.

Félidőben négy góllal vezetett a Viborg, és a szünet sem hozott jelentős változást. A magyar támadások szinte kizárólag egyéni megmozdulások után hoztak gólhelyzetet, és a győriek védekezése sem állt össze. A második félidő elején zsinórban öt gólt lőttek a dánok (elsősorban a magyar támadásoknál elkövetett hibákat büntetve), ekkor benne volt a mérkőzésben a nagy arányú vereség is, de a kapuba visszatérő Pálinger védéseivel nem szakadt le végleg a csapat.

A végéhez közeledve óriási hajrát nyitott a magyar bajnok, a dánok pedig komoly vezetésük tudatában csak az időt próbálták ölni. A számolatlanul kapott hetesekből gólokat lőtt az ETO, megközelítette ellenfelét, és szinte váratlanul visszaverekedte magát a meccsbe.

Nyolc perccel a vége előtt Konkoly Csaba heves reklamálását két perccel büntették a játékvezetők. A győri szakembernek igaza volt, de lendületben levő csapatát nagyon visszavetette a kiállítás. A dánok is fáradtabban mozogtak, így nem sikerült eldönteniük a kupa sorsát, ehelyett a hatalmasat harcoló magyar bajnok két perccel a lefújás előtt feljött két gólra, és idegenben szerzett több találatával a kezében volt a végső siker.

Az utolsó támadásnál a végig megbízhatóan teljesítő Kristine Lunde gólt szerzett, de fél perccel a vége előtt újra heteshez jutott a Győr. Herr Anita a meccs első büntetőjéhez hasonlóan ismét ejteni akart, de ugyanúgy hibázott, a dánok pedig lenyelték a labdát, az utolsó másodpercben már veszélytelen volt a magyar támadás, az időntúli szabaddobásból nem született gól, hárommal nyert a Viborg.

A mérkőzést végig uraló dán csapat pontosan úgy semmisítette meg az ETO játékát, ahogy a győriek tették az első meccsen, határozott védekezésének, és parádés kapusteljesítményének köszönhetően támadásban elbizonytalanította a magyarokat. A végső győzelemhez ennek ellenére elég lett volna közepesen lőni a heteseket, a hét kimaradt büntető megpecsételte a Győr sorsát, amely így hatodik nemzetközi kupadöntőjét is elbukta. A visszavágón nagyon hiányzott Görbicz Anita, aki támadásban lendületet adhatott volna a magyar próbálkozásoknak.

Konkoly Csaba: Nem éltünk a lehetőséggel

Konkoly Csaba: "Nem védekeztünk elég agresszíven, nem voltunk elég élesek. Hiába kapaszkodtunk. Most kellett volna nyerni, nem éltünk a lehetőséggel. Nem jött ki az akaratunk."

Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség frissen megválasztott elnöke: "Dráma! A lehető legkisebb különbséggel dőlt el a BL-döntő. Fantasztikusan küzdött a Győr, de sajnos ez is kevés volt. Ha végig sikerült volna nyomás alatt tartani a Viborgot, talán összejött volna a várva várt diadal."

Vanyus Attila, a Győr elnöke: "Tudtuk, hogy nehéz lesz. Nem tévesztett meg bennünket az idegenbeli siker, de a Viborgban több tartalék volt."

Görbicz Anita: "Arra vártunk, hogy mienk lesz a kupa. Szörnyű volt, hogy a lelátóról kellett végignéznem a döntőt. Remélem, jövőre előrébb végzünk. Sajnos, támadásban és védekezésben sem voltunk elég jók. Büszkének kell lennünk erre a második helyre is."

Kovacsics Anikó: "Nagyon kicsin múlott a sikerünk, és ez bosszantó. A védekezésünk nem állt össze. Tanulnunk kell ebből is, hogy a következő idényben még jobbak legyünk. Remekül védett a dánok kapusa."

Kovacsicz Mónika, a Viborg magyar játékosa: "Nem sok lehetőséget kaptam, de így is nagyon örülök a BL-címnek. Gratulálok a Győrnek, nagyon kicsin múlott, hogy nem ők nyertek."