Veretlenül lett bajnok az MKB Veszprém

2009.05.24. 19:17 Módosítva: 2009.05.24. 19:23
A kézilabda bajnokságok történetében először 100 százalékos teljesítménnyel nyert bajnokságot az MKB Veszprém, Mocsai Lajos csapata megérdemelten védte meg tavalyi címét. A Pick Szeged a döntő utolsó két meccsén méltó ellenfele volt a februári tragédiából hihetetlen erőt merítő veszprémieknek, de legyőznie idén egyszer sem sikerült legnagyobb hazai ellenfelét.

Váratlanul kemény küzdelemben, de teljesen megérdemelten szerezte meg 17. bajnoki címét az MKB Veszprém, melynek értékét növeli, hogy a sportág történetében először 100 százalékos teljesítménnyel győzött Mocsai Lajos csapata.

Az MKB Veszprém magyar bajnok csapata

Carlos Pérez, Uros Vilovszki, Andorka Gábor, Ivan Lapcsevics, Jevgenyij Lusnyikov, Nikola Eklemovics, Gál Gyula, Gulyás Péter, Ilyés Ferenc, Iváncsik Gergő, Iváncsik Tamás, David Korazija,  Liszkai Szilveszter, Zsarko Markovics, Dejan Perics, Ivan Pesics, Putics Barna, Zsarko Sesum,  Marko Vujin, [Marian Cozma]
Edző: Mocsai Lajos. Másodedző: Csoknyai István.

A döntő 2. és 3. mérkőzése már méltó színvonalat hozott, a Pick Szeged óriásit harcolva mindkét meccset a hajráig nyílttá tudta tenni, vasárnap nem sok hiányzott ahhoz, hogy hosszú idő után győzni tudjon Veszprémben. A két magyar sztárcsapat idei összes találkozóját a veszprémiek nyerték, az utolsón volt a legközelebb a sikerhez az év legjobb játékát nyújtó Szeged.

A három meccs alatt behúzott bajnoki cím jogosságát mutatja, hogy a szezon végére szinte teljesen elfogyott az MKB, a döntőre kiesett Gál Gyulát és Dejan Pericset viszont kiválóan pótolták a fiatalok. Mocsai Lajos csapata minden felállásban nagyot játszott idén, a mentálisan is roppant erős Veszprém a világ egyik legjobb csapatává érett.

Négy veszprémi vereség 2009-ben

A hazai bajnokság mellett a Bajnokok Ligájában is kiválóan szerepelt az MKB Veszprém, mely 2008-ban veretlenül nyerte meg KEK-et. A veszprémiek összesen négy vereséggel tudták le BL-szereplésüket: Az első csoportkörben a Flensburgtól, és az izlandi Haukartól kaptak ki, majd a már sehova nem számító utolsó középdöntős meccsen Veszprémben nyert a Montpellier. A végül kiesést eredményező vereséget a Ciudad Realtól szenvedte el a magyar bajnok.

Az MKB Veszprém a csapatot februárban ért tragédia után nagyon összeállt, és kiváló őszi szereplését is túlszárnyalva nagyon szép tavaszt produkált. A Magyar Kupa megnyerése mellett a Bajnokok Ligájában a negyeddöntőben kapott ki a későbbi döntős Ciudad Realtól, a csoportmeccseken viszont a kontinens legjobbjait is verte a Veszprém.

Az első bajnoki címét 1985-ben begyűjtő veszprémieknél sztárok egész sorát vonzotta a csapathoz a közönség, és a folyamatos jelenlét Európa élmezőnyében, világ- és Európa-bajnokok, olimpiai győztesek játszottak itt az aranykorszak alatt: az első bajnoki arany óta eltelt években mindössze hétszer nem a Veszprém lett a bajnok.

A veszprémi bajnokcsapatok

1985, 86 - Veszprémi Építők
1992: Bramac SE
1993, 94, 95, 97, 98, 99, 2001, 02, 03, 04, 05 - Fotex KC Veszprém
2006, 08, 09 - MKB Veszprém KC

A csapat tagjainak egymásra találását bizonyítja Marko Vujin maradása (az átlövőt hívta a Ciudad Real is), és a már bejelentett, és aláírás előtt lévő igazolások azt mutatják, jövőre is erős, nemzetközi szinten is meghatározó csapata lesz Veszprémnek.

„Szeretnék gratulálni a Szegednek, bebizonyították, hogy nagyon jó csapatuk van – mondta Mocsai Lajos, a bajnok edzője - A döntő két utolsó meccsén elszalasztottuk esélyünket, pedig többször is eldönthettük volna a meccseket, de a szezon végére már mi is fáradtabbak vagyunk.”

„Köszönöm továbbá a szurkolók fantasztikus biztatását, nagyon sokat jelentett nekünk, hogy végig mellettünk álltak. A közösség hihetetlen erős, amin és ahogy keresztülmentünk, az azt mutatja, jó helyre került a bajnoki aranyérem – tette hozzá Mocsai.

Vladan Matics a döntőn végig meccsben tartotta csapatát, ennek ellenére könnyen lehet, hogy távozik a Pick Szegedtől. „Még nem tudom, mi lesz a sorsom nyártól, a játékosaim szeretnék, ha maradnék – mondta Matics, miután gratulált a veszprémiek bajnoki címéhez. – Több volt ebben a döntő meccsben, megvolt az esélyünk, hogy legalább egyszer megverjük idén a Veszprémet. Sajnos nem sikerült, most nincs más dolgunk, mint gratulálni az MKB-nak.”

MKB Veszprém-Pick Szeged 30-29 (17-13)

A veszprémi gólszerzők: Iváncsik G. 5, Pérez 4, Gulyás 3, Sesum 3, Iváncsik T. 3, Vujin 3, Lusnyikov 3, Ilyés 2, Vilovszki 2, Eklemovics 1
A szegedi gólszerzők: Ghionea 6, Laluska 6, Zvizej 5, Petrea 4, Oszmajics 3, Andjelkovics 2, Krivokapics 2, Katzirz 1

Hétméteresből: 4/2 ill. 3/3
Kiállítások: 8 perc ill. 8 perc