Konkoly: Jövőre legfeljebb én hibázhatok

2009.05.28. 21:30
Miben lett jobb a Győri Audi-ETO a tavalyinál? Miben lesz jobb jövőre az ideinél? Tudatosan ejtegették a heteseket a győriek? Miért állíttatta ki magát Konkoly Csaba a döntő hajrájában? Az év tapasztalatairól, legszebb és legrosszabb pillanatairól beszélgettünk a magyar bajnok, BL-döntős csapat vezetőedzőjével.

Az eredményeken látszik a fejlődés, a tavalyi elődöntő után idén döntőt játszhatott a BL-ben a Győr, de Konkoly Csaba szerint fontosabb, hogy jóval érettebb is lett csapata egy év alatt.

„Az a koncentrált játék, amit tavaly egész évben nyújtottunk, eleve jó alap volt az idei munkához, és a tapasztalataira is tudtunk építeni. A 100 százalékos teljesítménnyel megnyert bajnoki cím után a BL-ben is nagyon jól szerepeltünk, és a Zvezda elleni visszavágón már kicsit talán mi is elhittük, hogy nem lehet minket legyőzni. Ez visszaütött, de jó leckének bizonyult, idén ugyanis már meg tudtuk valósítani, amit a döntő előtt kértem: úgy készültünk a veszprémi meccsre, mintha nem is lett volna az első összecsapás. Voltak gondjaink, amelyeket nem sikerült megoldanunk, ugyanakkor kevés szó esik arról, hogy mindössze 5 eladott labdánk volt, ami nemzetközi szinten nagyon kevésnek számít.”

Konkoly elmondta, az idegenbeli győzelemben szerepe volt annak is, hogy a Görbicz Anita nélkül kiálló csapatát kissé lebecsülte a Viborg, meg tudták lepni a nagy mellénnyel játszó dánokat. Ez az előny a visszavágóra eltűnt, egy nagyon koncentrált, az életéért küzdő csapat ellen előjöttek csapata hiányosságai.

A BL-döntőt egy hajszállal elbukó Győri ETO idei szereplését sikerként értékeli Konkoly, de még legalább egy hónap kell ahhoz, hogy a játékosokkal együtt igazán örülni tudjanak az ezüstéremnek. „Nagyon hosszú, fárasztó szezon van mögöttünk, büszke vagyok a játékosaimra, hogy végig bírták, pedig tavasszal heti két meccsen kellett odatenniük magukat. Menet közben egyre jobban összeálltunk, és a csapatot sújtó gondok ellenére úgy érzem, kihoztuk a szezonból a maximumot.”

A szezon legfontosabb pillanata Konkoly szerint a Hypo Niederösterreich legyőzése volt, erről korábban úgy nyilatkozott, pályafutása legnagyobb győzelme volt. „A bécsiekkel régen játszottunk tétmeccset utoljára, Győrben pedig mindig komoly jelentősége van a Hypo elleni meccseknek. Ráadásul ez nem csoportmeccs volt, ahol lehet számolgatni, hanem egyenese kieséses csata, ahol nagyon fontos volt mindkét mérkőzés. Csapatom okosan, taktikusan játszva tökéletesen megvalósította, amit elterveztünk, nagyon elégedett voltam a lányokkal az elődöntő után. Biztos vagyok benne, hogy sok év múlva is szívesen emlékszik majd mindenki a Hypo elleni párharcra. Személy szerint arra vagyok a legbüszkébb, hogy mindkét meccsen a mi akaratunk érvényesült, esélyt sem adtunk a Hypónak.”

„A győzelmek építik a játékosok önbizalmát, az idei évünk pedig nagyon jól sikerült, talán emiatt mászkáltak élőhalottként a játékosaim a döntő visszavágója után napokig. Próbálták feldolgozni a dolgot, de óriási lehetőség kapujában botlottunk meg, ezt tudják ők is. Még van hátra a bajnokságból, jól is jön, hogy egy kicsit tudunk másra figyelni, nyáron pedig mindenkinek az lesz a feladata, hogy tanuljon a hibákból. A játékosok épülésének szempontjából tehát egy vereség is lehet hasznos.” – tette hozzá Konkoly.

A döntőt a kimaradt hétméteresek döntötték el, a szakember elmondta, a világ egyik legjobb kapusa ellen tudatos fegyver volt az ejtés (már az első mérkőzésen is többször próbálkoztak ezzel a magyarok, akkor több sikerrel), hiszen Haraldsen gyakran 4 méterre kijön a heteseknél. „A visszarendeződés, és a vonalról lőtt helyzetek kimaradása a hetesek mellett azt jelentette, hogy futhattunk az eredmény után. Ennek ellenére felálltunk, de sajnos már későn, kifogytunk az időből.”

„Befizetem a klub pénztárába a büntetésemet” – válaszolta Konkoly a hajrában ellene ítélt kétperces büntetést firtató kérdésre. A szakember elmondta, úgy érezte, nyomás alá kell helyeznie a játékvezetőket a hajrában, ezért vágta földhöz a tábláját. Ennek sikerét mutatja, hogy az utolsó 12 percben 6 büntetőt lőhetett a Győr.

A következő idényt már egy erősebb ETO kezdi meg, Konkoly bízik benne, hogy a csapat fejlődése is töretlen marad. Több fiatal beépítését tervezik Győrben, de számítanak a gyermeket váró Bradeanura is, és jövőre már játszhat a BL-ben a tavasszal igazolt brazil Amorim is.

„Jövőre csak én hibázhatok, olyan belső játékosaim lesznek, hogy csak győznöm kell megfelelően forgatni őket. Tavaly és idén is teljesítettük az előírt tervet, jövőre már nagyon komoly lesz rajtunk a győzelmi kényszer, ennek elviseléséhez azonban már elég érettnek érzem a csapatomat. Ennek ellenére rengeteget kell dolgoznunk, és egy kis szerencse is kell majd ahhoz, hogy ne okozzunk csalódást.”

Konkoly Csaba személyes ambíciói között egyelőre nem szerepel a szövetségi kapitányi poszt, a győri szakember tagja a stábnak, és nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy részt vehet a válogatott munkájában, de egyelőre győri munkájára szeretne koncentrálni.

„Jó a válogatott stábja úgy, ahogy van. Imre Vilmossal nagyon jó munkakapcsolat alakult ki, Mátéfi Eszterrel ott teszünk hozzá a csapat felkészítéséhez, ahol tudunk. Nincs kapitánykérdés a válogatottnál, nekem pedig minden energiámat lefoglalja a saját csapatom.”

A szakember úgy véli, a magyar női válogatott helye jelenleg valahol az olimpiai 4., és az Eb-n elért 8. hely között van. Ahhoz, hogy megtartsuk helyünket az élvonalban, a dán mintát kell követnünk, velük szemben annyival még előrébb is tartunk, hogy a generációváltás miatt nem kerültünk ki az élmezőnyből. „Azt is meg kell tanulnunk az északiaktól, hogy ne csak az érmet értékeljük sikernek.” – mondta Konkoly, majd hozzátette, nagyon kíváncsian várja a junior Eb-t, ahol a magyar válogatottban több győri, köztük Kovacsics Anikó is szerepel majd.

A sikerekkel teli évből Konkoly a Hypo, és a Ljubljana elleni idegenbeli sikerre emlékszik a legszívesebben, de a magyar bajnokságban Debrecenben aratott győzelemre is büszke. Arra a kérdésre, hogy mit csinálna másképp, így felelt: „Adja magát Görbicz Anita sérülése a Ferencváros ellen, de nyerni akartunk, így mínusz háromnál beküldtem. Utólag ez igen rossz döntésnek bizonyult, de a sportban mindig benne vannak a sérülések, megtörténhetett volna bármikor.”

A győri csarnok lelátóján folytatott beszélgetés végére már a pályán melegítettek az edzésre készülő játékosok. Arra a kérdésre, hogy hány világklasszisa van jelenleg a Győrnek, Konkoly így válaszolt: „Nekem mindegyik az.”