Lemosta Szlovákiát, kézi-Eb-s a válogatott

2009.06.21. 18:06 Módosítva: 2009.06.21. 18:47
A magyar férfi kézilabda-válogatott verte Szlovákiát utolsó Eb-selejtezőjén, és Horvátország mögött kijutott a 2010-es Európa-bajnokságra. Galgócon esélyük sem volt a szlovákoknak, a Fazekas Nándor elképesztő bravúrjaival hajtott magyarok a szünetre eldöntötték a meccset, a várt nagy csata elmaradt.

A magyar válogatottat nem nyomasztotta a tét, szenzációsan kezdtek a mieink, támadásban és védekezésben egyaránt nagyon összeállt a csapat.

Fazekas Nándor az ötödik percben már túl volt négy védésen, az első gólt a 7 percben kapta, elöl Eklemovics Nikola és Ilyés Ferenc góljaival állva hagyta Szlovákiát a csapat.

SZLOVÁKIA-MAGYARORSZÁG 19-30 (6-17)

A magyar válogatott gólszerzői: Eklemovics 7, Nagy L. 5, Iváncsik T. 5, Ilyés 4, Császár 4, Iváncsik G. 3, Zubai 2
Hétméteresből: 2/1 ill. 1/0
Kiállítások: 8 perc ill. 14 perc

A csoport végeredménye:
1. Horvátország 14, 2. Magyarország 12, 3. Szlovákia 8, 4. Görögország 6, 5. Finnország 0

Az első negyedóra végére már nem is volt akkora szükség Fazekas védéseire, mert a magyar fal is nagyon összeállt, minden összejött a mieinknek. A szlovákok próbálták forgatni a csapatukat, de esélyük sem volt a parádézó magyarok ellen, ahol viszont bárki lépett pályára, hozzá tudott tenni a játékhoz.

Az első félidőben hatalmas különbség alakult ki, a 70 százalékkal védő Fazekasnak köszönhetően Szlovákia 6 gólt szerzett a szünetig a magyarok 17 találatával szemben.

A második félidő ijesztően kezdődött, a szlovákok 7 perc alatt megduplázták addig szerzett góljaikat, ebben az időszakban szép támadásokat vezetett az első harminc percben teljesen tanácstalan hazai csapat. A jelentős előny gyorsan olvadni kezdett, a szlovákok kezdték elhinni, hogy még lehet keresnivalójuk, de a magyar játék tíz percnyi döcögés után újra összeállt.

Mielőtt veszélyesen közel jöhettek volna a szlovákok, Fazekas újra főszereplővé lépett elő, két nagyon fontos védésével terelte vissza csapatát az első félidőben látott útra. Eklemovics néhány eladott labda után újra fontos gólokat lőtt, Iváncsik Tamás lerohanásból szerzett gólt, Nagy László pedig pontos átlövéssel talált be, a félidő közepére a magyar válogatott visszaállította a jelentős különbséget.

Fazekasnak lehetetlen volt gólt lőni, a szlovákok, látva a mieink óriási fölényét, fel is adták a meccset. A mindent eldöntő csata, amelytől nem alaptalanul tartottunk, laza edzőmeccsé szelídült, óriási különbség volt a két csapat teljesítménye között. Szlovákia pontosan annyi gólt szerzett ellenünk hazai pályán, amennyit Görögország Békéscsabán.

A magyar válogatott klasszisai Szlovákiában bizonyítottak, mindenki hozta magát, akkor játszottunk a legjobban, amikor a legnagyobb szükség volt rá. A sok jó teljesítmény közül is messze kiemelkedik Fazekas Nándor, a kapus bravúrjaival összezúzta a szlovákok önbizalmát, óriási szerepe volt a könnyed győzelem kiharcolásában.

"Már amikor az öltözőből jöttek kifele a játékosok, tudtam, hogy ma nem kaphatunk ki, olyan erőt sugárzott a csapat - értékelt a mérkőzés után Hajdu János szövetségi kapitány. - Kielemeztük a szlovákok játékát, és megvalósítottuk, amit terveztünk, kivettük az eszközöket a kezükből, ezért nem találták a játékukat. Az első félidőben mutatott játék a legjobb volt, amit irányításom alatt produkált a magyar válogatott, ehhez külön gratulálok."

A 2010-es Európa-bajnokság résztvevői

Ausztria (rendezőként), Dánia (címvédőként), Magyarország, Csehország, Franciaország, Ukrajna, Svédország, Szerbia, Lengyelország, Izland, Horvátország, Németország, Norvégia, Oroszország, Spanyolország, Szlovénia (ha nem kap ki 13 góllal Fehéroroszországtól)