Nehéz csoportban a férfi kézilabda Eb-n

2009.06.24. 20:43 Módosítva: 2009.06.24. 21:14
Az olimpiai és világbajnok Franciaországgal, Spanyolországgal és Csehországgal került egy csoportba a magyar válogatott a 2010-es férfi kézilabda Európa-bajnokságon. A magyar válogatott nem volt szerencsés, két kalapból is a lehető legnehezebb ellenfelet kapta, ennek ellenére a továbbjutást képes kiharcolni Hajdu János csapata.

A szerdai sorsoláson eldőlt, hogy az olimpiai és világbajnok francia, a pekingi bronzérmes spanyol, valamint a cseh csapattal találkozik a magyar válogatott jövő január 19-31. között az ausztriai férfi kézilabda Európa-bajnokságon.

A csoport bombafavoritja természetesen a világ magasan legjobb csapata, Franciaország, de a spanyoloktól nincs különösebb okunk tartani: a januári Eb-n még a csoportjukból sem jutottak tovább, és bár Sterbik Árpád és Siarhei Rutenka honosításával sokat erősödtek, a magyar válogatott képes legyőzni őket. A cseheket általában verjük, sok függ világklasszis átlövőjük, Filip Jicha formájától.

A bécsújhelyi négyesből az első három kerül a 12-es középdöntő egyik hatos csoportjába. A csapatok viszik magukkal a továbbjutók ellen elért eredményeiket. Továbbjutás esetén a magyarok Innsbruckba utaznak, ahol a német-svéd-lengyel-szlovén négyes legjobb három együttesével találkoznak. Az alsó ág némileg könnyebbnek tűnik, elkerültük a dánokat, a horvátokat, a norvégokat és az oroszokat is.

A középdöntőcsoportok első két helyezettjei jutnak az elődöntőbe, a további helyzetettek keresztbejátszással döntenek a helyosztókon. A magyarok az előző, 2008-as Eb-n a nyolcadik, az idei vb-n pedig a hatodik helyen zártak, a tavalyi olimpiára nem jutottak ki.

"Ezen a szinten már nincsenek könnyű ellenfelek, ezzel együtt úgy érzem, a mi águnk erősebb, mint az AB-oldal. Jó lenne úgy továbbmenni, hogy legalább két pontot viszünk magunkkal" - mondta az MTI-nek Hajdu János szövetségi kapitány, akinek megbízatása június 30-ig szól, és csak augusztusban várató döntés arról, hogy a kontinensviadalon ő vagy valaki más irányítja a csapatot. Az előző, 2008-as Eb-n a nyolcadik, az idei vb-n pedig a hatodik helyen zárt együttes a tavalyi olimpiára nem jutott ki."

Az Eb csoportbeosztása

A csoport (Graz)
Horvátország, Oroszország, Norvégia, Ukrajna

B csoport (Linz)
Dánia, Izland, Ausztria, Szerbia

C csoport (Innsbruck)
Németország, Svédország, Lengyelország, Szlovénia

D csoport (Bécsújhely)
Franciaország, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Csehország