Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Az Európa-bajnokság erősebb, mint a vb

2009.06.26. 10:53
Csoknyai István, a férfi kézilabda-válogatott és az MKB Veszprém segédedzője elégedett volt a 2009-es szezonnal, hasonló folytatásban reménykedik 2010-ben is. A vb-6. válogatott kijutott Ausztriába, és nehéz csoportban, de kedvező ágon várja az Európa-bajnokságot, a magyar bajnok MKB Veszprém pedig jó sorsolást kapott, de enélkül is ott a helye a legjobbak között, mondja.

Csoknyai István mind a magyar férfi kézilabda-válogatott, mind az MKB Veszprém mellett másodedzőként dolgozik, és úgy véli, a válogatott sorsolása lehetett volna kedvezőbb, a Veszprémével viszont elégedett.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, Ausztria, 2010

A csoport (Graz)
Horvátország, Oroszország, Norvégia, Ukrajna

B csoport (Linz)
Dánia, Izland, Ausztria, Szerbia

C csoport (Innsbruck)
Németország, Svédország, Lengyelország, Szlovénia

D csoport (Bécsújhely)
Franciaország, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Csehország

„A világbajnokságon elért 6. helyünk után a közönség bízik a válogatottban, a szép siker megismétlését várják, de azt tudni kell, hogy az Európa-bajnokság jóval erősebb torna a vb-nél. Kifogtuk a franciákat, akik vitán felül a világ legjobb csapatát alkotják, és játsszunk a spanyolokkal is, akiket legutóbbi találkozásunkkor alaposan elvertünk. Emlékezetes meccs volt, nagyon jól játszottunk. Ausztriában is szükségünk lesz az extrateljesítményre, mert ez már egy másik spanyol csapat: Siarhei Rutenka és Sterbik Árpád honosításával sokat erősödtek.”

Spanyolországnak nem sikerült jól a világbajnokság, az olimpiai bronzérmes még a csoportjából sem tudott továbbjutni, Franciaország ellenben egyetlen vereséggel – a számukra már szinte tét nélküli, házigazda horvátok elleni meccset veszítették el – tarolta végig a tornát, és nyert fél évvel olimpiai aranya után vb-t. A csoport harmadik tagja, Csehország lehet a mérleg nyelve Csoknyai szerint.

„Csehország tűnik a csoport leggyengébb tagjának, de ellenük sem mehet senki biztosra. Nekik is vannak kiemelkedő tudású játékosaik, meglephetik a legjobbakat is, nekünk is nagyon kell majd figyelnünk rájuk. Ha ránézünk a csoportunkra, láthatjuk, elég akár egy meccset elrontani, és már ki is estünk. De egy legerősebb felállásában játszó magyar válogatott számára reális cél, hogy két ponttal továbbjusson” – mondta Csoknyai, majd hozzátette, nagyon sok minden történik még a 2010 januárjáig, így az erőviszonyokat is nehéz most megítélni.

„Egy ágon vagyunk a németekkel és a svédekkel, legutóbb előbbiektől épphogy kikaptunk, utóbbiakat épphogy megvertük, ezért is mondtam, lehetetlen számolgatni. Sokszor mondtuk, a franciák kiemelkednek, de mögöttük iszonyúan tömör a mezőny, főleg az Európa-bajnokságon.”

Saját szerepéről a válogatott mellett nem kívánt bővebben nyilatkozni – Hajdu János kapitánnyal együtt lejárt a szerződése az Eb-selejtezők után –, de elmondta, nagyon szeret a válogatottal dolgozni, és ha felkérés érkezik a folytatásról, mindenképpen elgondolkodik rajta.

Az MKB Veszprém nem panaszkodhat sorsolása miatt, de Csoknyai szerint ezt jórészt magának köszönheti a magyar bajnok. „Az első kalapból sorsoltak minket, nem véletlenül. Az a célunk, hogy bebizonyítsuk, az EHF nem tévedett, amikor a kontinens harmadik legjobb csapatához sorsolta hozzánk ellenfeleinket. A Bajnokok Ligája erős sorozat, minden csoportban van 2-3 csapat, amelytől nem lenne meglepetés, ha a Final Fourba jutna. Nekünk is ez a célunk.”

Férfi Bajnokok Ligája

A csoport:
Csehovszkije Medvegyi, Montpellier, Pick Szeged, Valladolid, Constanta, 2-es selejtezőcsoport győztese
B csoport:
MKB Veszprém, Gorenje Velenje, Chambéry, Löwen, Boszna Szarajevo, 1-es selejtezőcsoport győztese
C csoport:
Ciudad Real, Croatia Zagreb, Hamburg, FC Köbenhavn, Alingsas, 3-as selejtezőcsoport győztese
D csoport:
Kiel, Kolding, Barcelona, szabad kártyás résztvevő, Amicitia Zürich, 4-es selejtezőcsoport győztese

A Veszprém mellett a csoportban van a német Rhein-Neckar Löwen és a francia Chambéry, Csoknyai szerint ezzel a két csapattal küzd majd a csoport első helyéért az MKB. „A németeket legutóbb megvertük a KEK-döntőben, de azóta sokat erősödtek, biztos vagyok benne, hogy óriási csatát vívunk majd velük. Valószínűleg a franciák is ott lesznek a következő körben, és a szlovénok sem esélytelenek, hiszen a harmadik számú kupa döntőjébe jutottak idén. Még a selejtezőből feljövő csapatokat is nagyon komolyan kell vennünk, mert azonnal megbosszulja magát a lazaság vagy a nagyképűsködés. Szerencsére ránk egyik sem jellemző” – tette hozzá Csoknyai.

„Nagyon szép év volt az idei szakmailag, jól sikerült a válogatottal is, és a Veszprémmel is. A veretlenül megnyert bajnoki cím és kupagyőzelem mellett nagyot meneteltünk a BL-ben. A februári tragédia után éreztük, hogy nagyon sokan állnak mögöttünk, minden egyes szurkolónknak szerepe van a csodálatos sikerekben, amiket elértünk" – magyarázta.