Móric
9 °C
15 °C

Csoknyai István a férfi kézilabda-kapitány

2009.09.01. 12:29
A válogatott korábbi segédedzőjének, az MKB Veszprém másodedzőjének megbízatása 2012 augusztusáig szól. A Hajdu Jánost váltó 45 éves szakembernek az olimpiára kell erős csapatot építenie, de addig is minden világversenyen ott kell lennie a válogatottnak. Csoknyai számít Nagy Lászlóra.

Az új kapitány, Csoknyai István segítője Vladan Matic, a Pick Szeged másodedzője lesz. Elődje, Hajdu János július 17-én jelentette be, hogy inkább marad a szövetség szakmai igazgatója, nem kíván kettős feladatot ellátni. Csoknyai a továbbiakban is marad a bajnok MKB Veszprém másodedzője.

Vass Sándor alelnök és Hajdu János – utóbbi már szakmai igazgatói minőségében –biztosította kiemelt támogatásáról az új kapitányt. Csoknyai segítője a Hajdu alatt is a csapat szakmai stábjába tartozó Vladan Matics lesz, aki 2008 óta dolgozik segítőként a férfi válogatott mellett.

„Első dolgom lesz, hogy felhívom Nagy Lászlót – nyilatkozta a kezi.hu-nak Csoknyai István. – Megpróbálom meggyőzni, hiszen bátran kijelenthetem, hogy ő pótolhatatlan a válogatottban. Nemcsak mint csapatkapitány, de mint a legjobb játékos.”

Csoknyai hozzátette, egyelőre nem tudja, Gál Gyulával mi lesz. Számít a Veszprémből biztosan távozó beállóra, de csak akkor, ha csapatot talál magának, és játékba lendül, mert csak úgy lehet a csapat hasznára.

A kapitánnyal szemben az alapvető elvárást a világversenyekre való kijutásban határozta meg a szövetség, a távolabbi tervek között a legfontosabb egy ütőképes csapat kialakítása a londoni olimpiára. Csoknyai elmondta, a Hajdu Jánossal megkezdett munkát kívánja folytatni, bombameglepetésekre például senki se számítson a keret összeállításánál.

A kapitány első komolyabb tornája a januári Európa-bajnokság lesz, ahol nehéz csoportból kellene továbbjutnia a magyar válogatottnak. „Bő két hetünk lesz a közös felkészülésre a torna előtt, ekkor a válogatott taktikai arculatának felfrissítése lesz a feladat. Nem csak a továbbjutást szeretnénk kiharcolni, de minél több ponttal akarunk a középdöntőbe jutni.”

A 45 éves Csoknyai 170-szeres magyar válogatott, 12-szeres magyar bajnok, 12-szeres Magyar Kupa-győztes, KEK-győztes és Bajnokok Ligája-döntős volt veszprémi csapatával. Az MKB Veszprémben 2005 óta Mocsai Lajos mellett dolgozik másodedzőként, első önálló vezetőedzői megbízatása a magyar válogatott irányítása lesz.