Veszprémben a kézi-BL Final Four a cél

2009.10.03. 10:42 Módosítva: 2009.10.03. 10:42
Új lebonyolítási rendszerben, a két szokásos magyar résztvevővel indul a férfi kézilabda Bajnokok Ligája. A legutóbb a negyeddöntőig jutott MKB Veszprém idén a legjobb négy közé vágyik, míg a sérülések és anyagi gindok által sújtott Pick Szeged már az első csoportkörből való továbbjutással is elégedett lenne.

A tekintélyes BL-hagyományú MKB Veszprém idén is a sorozat egyik titkos esélyese, egyből a B csoport rangadójával kezd: vasárnap a tavalyi elődöntős Rhein-Neckar Löwen vendége Mocsai Lajos csapata.

A kézilabda BL új lebonyolítási rendszere

A 24 csapatos főtábla mezőnyét négy hatcsapatos csoportra osztották, ahonnan az első négy jut a legjobb 16 közé. A helyezések alapján egyenes kieséses rendszerbe sorsolják a továbbjutókat, majd a negyeddöntő után következik az idén bemutatkozó Final Four, amelyet a Köln Arenában rendeznek.

A német és spanyol csapatok évek óta tartó dominanciájával szinte egyedüliként évről-évre dacoló magyar bajnok a legutóbbi szezonban iszonyú csapások sorát szenvedte el, ennek ellenére a negyeddöntőig meggyőző teljesítménnyel jutott, ahol a későbbi győztes Ciudad Reallal szemben összesítésben két góllal maradt alul.

A veszprémiek keretében volt mozgás, Ilyés Ferenc a német Lemgóhoz igazolt, helyére a bosnyák Mirsad Terzics érkezett, akinek nemcsak támadásban, de a kettes védő posztján is pótolnia kell a magyar válogatott balátlövőt. A keretből kikerült Gál Gyula helyét a korábban a csapatnál már megfordult Renato Sulic veszi át, a Szegedhez kölcsönadott Liszkai Szilveszter posztjára pedig a magyar válogatott kapusa, Fazekas Nándor tért vissza.

A magyar bajnok megtartotta Marko Vujint, és visszatért a Marian Cozma elleni támadásban súlyosan megsérült Zarko Sesum is, azaz a csapat meghatározó tagjai Veszprémben maradtak, a távozókat pedig megfelelően pótolták. A védőfal mögött Dejan Perics csapatkapitány már megoszthatja a játékperceket Fazekassal, azaz tovább erősödött az egyébként is Európa-hírű MKB-védelem.

Támadásban nehezebb ugyan beépíteni Terzicset és Sulicot, de mindkettőjük dolgát megkönnyítheti az MKB világklasszis irányítója, Eklemovics Nikola. A Veszprém komplett csapat, nincsenek hiányposztok, taktikailag, mentálisan és várhatóan fizikálisan is felveszi a majd a versenyt az európai topcsapatokkal. A szurkolók úgy vélik, idén minden együtt van ahhoz, hogy 2002 után újra döntőt játsszon a csapat az új lebonyolítású Bajnokok Ligájában.

Az MKB Veszprém Bajnokok Ligája-csoportja

A Veszprém csoportja legerősebb csapata, a magyar bajnokhoz hasonló játékerőt a német milliomoscsapat, a Rhein-Neckar Löwen képvisel. A mannheimieknél a pénz nem számít, számtalan válogatott (német, spanyol, lengyel, izlandi, fehérorosz) játszik, a holtszezon nagy fogása a Ciudad Real világklasszisa, Olafur Steffanson (balátlövő), az egykori veszprémi Bjarte Myrhol (beálló), és az irányító Snorri Gudjonsson volt, de nélkülük is BL-elődöntőt játszott tavaly a Löwen. A francia Chambéry elsősorban hazai játékosokra épít, két légiósa közül az egyik a magyar irányító, Császár Gábor. Összeszokott, jó csapat, tavaly kis híján meglepetést okozott, végül a középdöntőben kiesett. A szlovén bajnok RK Gorenje kizárólag délszláv játékosokkal joggal pályázik a továbbjutásra, hazai pályán veszélyes ellenfél, ahogy a Bosnia Szarajevo is. A selejtezőből a lengyel bajnokság győztese, a Vive Kielce egészíti ki a csoportot.

Viharos szezonon van túl a Pick Szeged, a csapatot sújtó sérüléshullám, belső feszültségek, és anyagi gondok miatt idén szerényebb tervekkel készül a BL-re Vladan Matics csapata. A szélsőből lett vezetőedző nehéz helyzetben van, hiszen a távozó Puljezevics Nenad és Laluska Balázs helyettesítése már magában komoly gondot okoz, de a szinte már menetrendszerű sérülések sem kerülték el a szegedieket.

A csapat játékának lelke, Daniel Andjelkovics az első két BL-meccset biztosan kihagyja, utána derül ki, műteni kell-e. Matics az irányító mellett két fiatalra, Lele Ákosra és Vancsics Jánosra sem számíthat a Csehovszki Medvegyi elleni nyitányon, azaz kísért a tavalyi szezon, amikor a Szeged egész őszét az határozta meg, hogy éppen melyik kulcsjátékos dőlt ki a magyar bajnoki ezüstérmes keretéből.

A Pick Szeged Bajnokok Ligája-csoportja

Az A csoport kiegyenlített, egy legjobb formájában játszó Szegednek nem okozna gondot a továbbjutás, de a rengeteg sérült miatt nem árt az óvatosság. A saját utánpótlásbázisára építő Csehovszki Medvegyi gyakorlatilag az orosz válogatottal egyenértékű, tavaly a negyeddöntőig jutott. A francia Montpellier erejéről mindennél többet mond, hogy az egyetlen csapat volt a legutóbbi BL-idényben, amely hazai pályán győzte le a Veszprémet, a KEK-győztes Valladolid pedig spanyol élcsapatként, nemzetközi rutinnal és kiváló játékosokkal a csoport legnagyobb esélyesének számít. Az első BL-szereplésére készülő görög PAOK-ot oda-vissza verni kell, a román Constanta (Schuch Timuzsin csapata) viszont nehéz ellenfél lesz.

Andjelkovics sérülésével visszakerült a csapathoz a fegyelmi okokból kitett Petar Nenadics, Laluska pótlására pedig a korábban a Celjében és az Ademar Leonban is szerepelt Igor Kos érkezett. A Pick két fiatal kapussal, a tavaly tavasszal már jobbára első számú kapusnak számító Dragan Marjanaccal, és a veszprémi kölcsönjátékossal, Liszkai Szilveszterrel indul neki a sorozatnak, ahol reálisan a csoport négy továbbjutó helyének egyikét célozta meg.

A Bajnokok Ligája C és D csoportja

A C csoportba nagyágyúk kerültek, a címvédő Ciudad Real az alaposan megerősödött német Hamburggal, és a hagyományosan erős (bár idén talán haloványabb) Croatia Zagrebbel küzd majd a csoportgyőzelemért. a 4. továbbjutó helyért a dán FCK, és két újonc, a norvég Fyllingen, és a svéd Alingsas harcol majd. A D csoportban is komoly küzdelem várható, az idei szezont nagyon komolyan vevő Barcelona mellett a legutóbbi három döntő résztvevője, a THW Kiel, és a spanyol 3. Leon emelkedik ki, de a dán Kolding is rutinos BL-résztvevő. A svájci Zürich és a macedón Szkopje a dánokkal lehet nagy versenyben a 4. hely megszerzéséért.