Javulni kell, győzni kell a férfi kézi BL-ben

2009.10.10. 09:33
A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában mindkét magyar csapatnak nyernie kellene a második fordulóban. Az első körben Németországban kikapó MKB a francia Chambéry otthonába készül, a nagy csatában pontot szerző Pick Szeged pedig csoportja leggyengébb tagját fogadja, a görög PAOK nem okozhat gondot. A női EHF Kupában már a 32 közé jutás a tét.

Az MKB Veszprém papíron két legnehezebb meccsével kezdi a BL-csoporkört. Mocsai Lajos csapata az első fordulóban közepes játékkal vereséget szenvedett a Rhein-Neckar Löwentől, vasárnap a francia Chambéry otthonában kellene kijavítani az első körben látott veszprémi hibákat.

Az MKB Veszprém BL-csoportja

1. Rhein-Neckar Löwen 3 (61-58), 2. Vive Kielce 3 (52-50), 3. Bosna Szarajevo 2, 4. Chambéry 0 (23-24), 5. Gorenje Velenje 0 (21-23), 6. MKB Veszprém 0 (29-32)
A 2. fordulóban: RN Löwen-Vive Kielce 29-29
Chambéry-MKB Veszprém, Gorenje Velenje-Boszna Szarajevo

A franciák meglepetésre szintén elveszítették az első meccsüket, Szarajevóban egy góllal győzte le a Chambéryt a Bosna. A csoport kiegyenlített, a veszprémieket legyőző Löwen például hazai pályán máris pontot vesztett a Vive Kielcével szemben, így akkor sem történne tragédia, ha az MKB kikapna Franciaországban, de kétségkívül kellemetlen kezdés lenne a szakértők által a Final Fourba jutásra is esélyesnek tartott magyar bajnoktól.

A franciák legjobbja Szarajevóban a magyar válogatott Császár Gábor volt, az irányító öt gólt szerzett. Császáron kívül senki nem nyújtott kiemelkedőt, csapattársai megosztoztak a maradék 18 gólon, ami egyébként igen kevésnek tűnik. Határozott védekezéssel, és jó kapusteljesítménnyel az MKB Franciaországban is esélyes, de sokat kell javulnia a győzelemhez, mert a Chambéry-nek is fontos lett a meccs.

A Veszprém hosszabb-rövidebb periódusokra Karlsruhéban már összeért, de a szélsőknek jobban kell figyelniük, és a kapusoktól is sokkal több kell. Pozitívuma volt a Löwen-meccsnek Renato Sulic játéka, a beálló a csapat legjobbja volt, végigverekedte a meccset Oliver Roggisch-sal, emellett védekezésben is kiemelkedőt nyújtott. Mirsad Terzicsnek még szoknia kell a veszprémi játékot.

A Pick Szeged BL-csoportja

1. Montpellier 2 (79-57), 2. Valladolid 2 (26-23), 3. Constanta 2 (60-59), 4. Csehovszki Medvegyi 1 (32-32) és Pick Szeged 1 (32-32), 6. PAOK 0
A 2. fordulóban: Constanta-Montpellier 37-33
Később: Pick Szeged-PAOK, Valladolid-Medvegyi

Az első fordulóban óriási küzdve pontot szerző Pick Szeged a csoport leggyengébb tagját fogadja. A görög PAOK nem okozhat gondot Vladan Matics csapatának, miután az első körben a legrangosabb sorozatban ritkán látható, 26 gólos vereséget szenvedett a Montpellier otthonában (46-20). A görög bajnokot kötelező verni, a továbbjutásért küzdő csapatoknak nem fér bele, hogy pontot veszítsenek a PAOK-kal szemben.

Az első körben a Szeged szinte végig hátrányban volt a csoport egyik favoritjának tartott Csehovszki Medvegyi ellen, de Katzirz Dávid és Krivokapics Milorad gólerős játékával szívósan tapadt, és óriási hajrával egy pontot otthon tartott. A szegediek védekezése távolról sem volt tökéletes, és a kapusaik is csak a második félidőben kezdtek el védeni (de akkor nagyon), ezeken a hibákon a szerény képességű görögök ellen lehet javítani.

Két magyar a női EHF-kupában

A női EHF Kupában az Alcoa Fehérvár csupán 29-26-ra nyert otthon az utóbbi években sokat fejlődött török kézilabda egyik reprezentánsa, az Izmir ellen, így idegenben bravúr kell a 32 közé jutáshoz. A Mondi-Békéscsaba ugyanakkor fél lábbal már ott  van, hiszen az első meccsen 31-20-ra nyert a fehérorosz BNTU Minszk vendégeként.