Meglepne, ha Nagy Laci nem jönne haza

2009.10.14. 09:07
A spanyolok pénzt kínálnak a magyar kézilabda-válogatott vezérének, magyar nem tud ezzel versenyezni, a lelkére próbálnak hatni. Nagy László a januári vb-n klasszissá érett, védekezésben és a gólpasszlistán a legjobbak között volt. Korrekten elmondta, megkeresték, azóta viszont nincs konkrétum, ezért nem lépett Sinka László elnök.

A hétvégi kézilabda Bajnokok Ligája forduló után okosabbak lehetünk, mi lesz Nagy László sorsa, vállalja-e, hogy továbbra is a magyar kézilabda-válogatott kapitánya legyen.

Az október végi Pannon Kupára ugyanis meghívta Csoknyai István kapitány, az átlövőnek ekkor színt kell vallania, engedett-e a spanyolok csábításának, vagy esetleg még mindig gondolkodik; a szívére hallgat-e vagy esetleg hazát cserél, egyúttal elfogadja azt a pénzt – ez lehet akár félmillió euró is -, amit a spanyolok kínáltak neki.

A sportágban élők közül többen Barcelonába küldenék Sinka Lászlót, a szövetség elnökét, hogy hasson a játékos lelkére, puhatolózzon, hogyan lehetne megtartani, mert nélküle nem ugyanaz a válogatott.

„Ne mondja meg senki, mit kell csinálnom, sugallni pedig nem célszerű” – reagált Sinka. Felelevenítette, már júniusban, a szlovákok elleni Eb-selejtező után Nagy korrekten elé állt, és elmondta: a spanyolok szívesen látnák. Sinka azt nem fejtette ki, hogy ki kereshette meg, de nyilván Ribera kapitány volt az, aki Barcelonába érkezésekor, 2000-ben az edzője volt.

„Személyesen beszéltünk, amikor ez a téma még meleg volt. Végigrágtuk a lehetőségeket, a legmélyebb, legszemélyesebb dolgokat is elmondta nekem, természetesen a családját sem hagytuk ki. Abban állapodtunk meg, hogy nem szeretné elkapkodni a döntést, ezt ugye mind ez idáig nem is tette. Megállapodtunk, ahogy bármiféle konkrétum van, azonnal tájékoztat engem. Azóta konkrétum nem született, erről nem tájékoztatott. Tehát nincs olyan dolog, amiért találkozzunk. Ha pedig nincs, akkor milyen alapon menjünk oda? Üresbe, minek?” – nyilatkozott Sinka

Hozzátette, két korábbi kapitány, Hajdu János és Vass Sándor is beszélt a játékossal, hiszen mindenkinek az lenne a legszerencsésebb, ha mielőbb lezárulna az eset.

„Ügyről nem beszélnék, helyzet van, ami ügyszerűvé turbózódott. Várjuk Laci döntését, határidőt nem szabtunk, nem is kért. Nem adhatunk neki pluszban semmit, mert nem vagyunk versenyképesek, itthon még szövetség sem lenne az. A két ország szövetsége közt legalább akkora a különbség, mint a spanyol és a magyar gazdaság közt. Nem szeretnénk kinyitni egy kiskaput. Ugyanakkor a 2014-es Eb-pályázatunk arca ő lehetne, mert mindenki ismeri a sportágban” – magyarázta az elnök.

kezi2

Sokak szerint az lehetne még esetleg megoldás az ügyben, hogy az a két magyar csapat – Veszprém, Szeged -, amelyik megteheti, megfelelően versenyképes ajánlatot tesz elé, komoly nemzetközi célokkal.

Ez esetben nincs kitéve annak, hogy Barcelonához jobban kötődjön, mint a szülőföldjéhez, a spanyolok sem bombázhatnák ajánlataikkal. Az elnök szerint ez meggondolandó lenne, de erre neki a legcsekélyebb ráhatása sem lehet.

Miután szegedi nevelés, kézenfekvő lehetne visszaigazolása, de ennyi pénze vélhetően nincs a klubnak. Az MKB Veszprém Marko Vujint végül meg tudta tartani, de úgy tudjuk, komoly fel sem merült Nagy László megszerzése.

A Pannon Kupa tehát több lesz, mint egyszerű felkészülési torna, hiszen a szerb származású (édesanyja magyar) Krivokapics mellett Mocsai Tamás és Laluska Balázs is készen áll arra, hogy jobb átlövőként játsszon.

Melyik lenne a nagyobb meglepetés, ha itt lenne, vagy ha nem? „Meglepetés lenne, ha nem jönne” – összegzett Sinka kis gondolkodási idő után.

Ha nem így történik, egyre nyilvánvalóbb, hogy Nagy a januári Eb-re hozza csak meg a döntését, vagy talán még tovább kivár, és csak utána. A két válogatott amúgy egymás ellen játszik a második csoportmeccsen, a csoportban van még Franciaország és Csehország is.

A magyar válogatott kerete a Pannon Kupára

kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Dunaferr), Puljezevics Nenad (HC Kolubara)
jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém)
jobbátlövők: Krivokapics Milorad, (Pick Szeged), Laluska Balázs (Cimos Koper), Mocsai Tamás (TBV Lemgo), Nagy László (FC Barcelona)
irányítók: Császár Gábor (Chambéry), Eklemovics Nikola (MKB Veszprém), Nagy Kornél (Dunaferr)
beállósok: Gál Gyula (MKB Veszprém), Schuch Timuzsin (Constanta), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
balátlövők: Ilyés Ferenc (TBV Lemgo), Katzirz Dávid (Pick Szeged), Putics Barna (Cimos Koper)
balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Törő Szabolcs (Arrate)

A program:
október 29. (Pápa)
Magyarország-Tunézia 18 ó
Szerbia-Románia 20 ó
október 30. (Balatonfüred)
Románia-Tunézia 16 ó
Magyarország-Szerbia 18 ó
október 31. (Veszprém)
Tunézia-Szerbia 10 ó
Magyarország-Románia 12 ó