Nehéz ellenfelek a férfi kézilabda Pannon Kupán

2009.10.26. 12:34

Komoly ellenfelek ellen lép pályára a magyar férfi kézilabda-válogatott a csütörtöktől szombatig tartó Pannon Kupán: sorrendben a tunéziai, a szerb és a román csapat lesz Csoknyai István együttesének ellenfele. A szövetségi kapitány – akinek ez lesz a hazai debütálása – az eseményt felvezető hétfői sajtótájékoztatón elmondta: Nagy László, Laluska Balázs és Nagy Kornél sérülés miatt nem lehet tagja a gárdának, ugyanakkor a lázas Mikler Roland csak a hétfői edzésekről kért felmentést. A Pápán, Balatonfüreden és Veszprémben rendezendő viadal egyben Marian Cozma Emléktorna is. Az eddigi négy Pannon Kupán háromszor nyertek a magyarok, míg 2006 áprilisában a szerb-montenegrói alakulat diadalmaskodott.

Ami a riválisok elleni mérleget illeti: az egyik legjobb afrikai csapat, a tunéziai ellen 3 győzelem és 1 vereség, az élvonalba visszaigyekvő románokkal szemben pedig – 37 vereség és 13 döntetlen mellett – 27 siker született. A világ élmezőnyéhez tartozó Szerbia legjobbjaival csak egyszer találkozott a magyar válogatott, és akkor 29-28-ra győzött. A mostani keretükbe öt veszprémi légiósuk kapott meghívót.

A januári, ausztriai Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott utoljára szeptember 19-én lépett pályára, Nagyváradon, a februárban meggyilkolt veszprémi román játékos, Marian Cozma emlékmérkőzésén a hazaiak nyertek 31-30-ra, és azon a találkozón mutatkozott be kapitányként Csoknyai István.

Sinka László, a magyar szövetség elnöke a barcelonai Nagy László hiányzásával kapcsolatban kiemelte: szeretnék, ha az átlövő hosszútávon a magyar kézilabdázást szolgálná, most játékosként, később pedig valamilyen vezetőként. „Nem akarunk versengeni a spanyolokkal, ez nem pénzügyi kérdés! Nagy Lacival közöltük, hogy számítunk rá! Biztos, hogy a családjában fog eldőlni, marad-e a válogatott tagja” – tette hozzá Sinka. Csoknyai István megjegyezte: a Szegedről távozott tréner, Vladan Matic munkájára továbbra is számít.

A magyar keret és a program

Kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Puljezevics Nenad (Kolubara), Mikler Roland (Dunaferr)

Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém)

Jobbátlövők: Krivokapic Milorad (Pick Szeged), Harsányi Gergő (FTC-Cityline) Mocsai Tamás (TBV Lemgo)

Irányítók: Császár Gábor (Chambéry), Eklemovic Nikola (MKB Veszprém)

Beállósok: Gál Gyula (Tatabánya-Carbonex), Schuch Timuzsin (Constanta), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)

Balátlövők: Ilyés Ferenc (TBV Lemgo), Katzirz Dávid (Pick Szeged), Putics Barna (Cimos Koper)

Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Törő Szabolcs (Arrate)

A program:

Csütörtök (Pápa): Magyarország-Tunézia 18:00, Szerbia-Románia 20:00.

Péntek (Balatonfüred): Románia-Tunézia 16:00, Magyarország-Szerbia 18:00.

Szombat (Veszprém): Tunézia-Szerbia 9:45, Magyarország-Románia 12:00.