Huba
17 °C
33 °C

A faltoló edző 3 évre kitiltva a kézilabdából

2009.11.04. 16:11
A Hypo edzője a pályán ütközte le az ellenfél szélsőjét: három évre eltiltották, 75 ezer eurót kell fizetnie. Csapata elbukta a falttal szerzett pontot, mire büntetése lejár, 72 éves lesz.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) három évre eltiltotta Gunnar Prokopot, az osztrák Hypo NÖ női csapatának korábbi vezetőedzőjét, aki múlt csütörtökön a Metz elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen követett el súlyos sportszerűtlenséget. A szakembert 45 ezer eurós pénzbüntetéssel is sújtották.

A más botrányairól is híres Prokop - aki azóta már lemondott tréneri posztjáról - a találkozón 10 másodperccel a vége előtt, 27-27-es állásnál, amikor a franciák támadtak, szándékosan belépett a pályára, és ütközött az ellenfél egyik játékosával. A bíró kiállította őt, de mivel közben letelt a játékidő, a vendégek nem tudtak komoly helyzetet kialakítani, így az eredmény már nem változott.

Prokop kedden már arról beszélt, a bírók váltották ki belőle ezt a viselkedést, amire nem tudott magyarázatot adni, de mint mondta, pszichológus segítségét kéri majd az eset feldolgozásához.

Az EHF nem törődött bele, hogy Prokop megmozdulása befolyásolta a végeredményt, ezért a Hypo megszerzett pontját elvette. Az osztrák klubot továbbá 30 ezer euróra büntette, amit szintén Prokopnak kell megfizetnie, mivel ő a klub tulajdonosa és elnöke is egyben. Összesen így 21 millió forintnyi eurót rak az EHF kasszájába.

A 69 éves Prokop, aki a következő három évben semmilyen EHF-rendezvényen nem vehet részt, soha többé nem tölthet be semmilyen funkciót az európai szövetségben.

Prokopot minden idők legnagyobb kéziedzőjének tartják, néhány éve a 20. század legjobb trénerének is megválasztották. Ítélete ellen 21 napon belül még fellebbezhet.