Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fél év alatt borult a magyar kézilabdasport

2009.11.13. 12:15
Klubcsapataink a nemzetközi kupákban visszaestek, a sérülések és lemondások miatt keserves vb jön a nőknél, Nagy László nélkül hasonló Eb a férfiaknál. Sinka László szövetségi elnök nem aggódik.

A 2009-es év felénél úgy tűnt, a magyar kézilabdasport aranynapjait éli. A férfiválogatott az év elején 6. volt a világbajnokságon, Nagy László olyan világklasszis játékot mutatott, amit régóta vártak tőle a magyar szurkolók.

A Bajnokok Ligájában az MKB Veszprémet a legjobb nyolc között a későbbi győztes Ciudad Real állította meg, a Győri ETO döntőt játszott a nőknél, amit egy hajszállal bukott csak el. Nyáron mind a férfiak, mind a nők biztosították részvételüket a következő világeseményen, de ez már nem ment zökkenőmentesen.

Úgy tűnt, minden rendben van, de a Szlovákia elleni hazai Eb-selejtezős vereséggel kellemetlen események sora kezdődött. Az Eb-re végül kijutottunk, de eközben olyan helyzet állt elő, amire nehéz az év végi, 2010 eleji világversenyeket alapozni, ráadásul rövid ideig sem a férfi, sem a női válogatottnak nem volt kapitánya.

D  YT20091003042

Mi lesz Nagy Lászlóval?

A férfiválogatottnál lejárt Hajdu János megbízatása, a szövetség beugró szakembere a vb-6. csapatot kivezette az Eb-re, majd átadta a helyét a mögötte másodedzőként már a válogatott stábjához tartozó Csoknyai Istvánnak. A mindenki foglalkoztató kérdés azonban nem a kapitány, hanem a jobbátlövő személye volt, hiszen Nagy László kijelentette, a spanyolok kedvező ajánlattal keresték meg.

Nagy László távozásának - ez a Pannon-kupán is kiderült - beláthatatlan következményei lennének, ráadásul a barcelonai klasszis mögötti tartalék, Mocsai Tamás is lemondta a válogatottságot. A Lemgo játékosának valószínűleg az nem tetszett, hogy Nagy távollétében sem ő az első számú jobb kettes, hanem a gyenge formában kézilabdázó, túlsúlyos Krivokapics Milorad.

kezi2

A Pannon-kupán egy nagyon gyenge magyar válogatottat láthatott a közönség, amely nem a továbbjutás esélyese igen nehéz Eb-csoportjában. Klubszinten sem mennek jól a dolgok: a Pick Szeged könnyen elképzelhető, hogy az első csoportkör után búcsúzik a BL-ből, a Veszprém szinte biztosan továbbjut, de kidőlő kulcsjátékosai, és a formák ingadozása miatt szintén nem hasonlít tavalyi önmagára.

„Nagy László kérdését nem tudjuk megkerülni, a Pannon-kupán is látszott, hogy nagyon hiányzik. Ha úgy dönt, hogy nem jön, akkor nélküle kell helytállnunk, ami nyilvánvalóan sokkal nehezebb feladat lesz, de a magyar válogatottban bőven van még tartalék” – mondta Sinka László, a kézilabda szövetség elnöke.

A kapitány elmondta, a csapat összeállítása a szövetségi kapitány feladata, ezért nem szeretne beleszólni, hogy kiket válogat be Csoknyai István. „Egy nagyon jó világbajnokságon vagyunk túl, most nagyon magasan áll a csapat ázsiója, ezért a szurkolók is sokat várnak a csapattól. Egyelőre magunk sem tudjuk, milyen válogatottal megyünk az Eb-re, de minden bizonnyal erősebbel, mint amit a Pannon-kupán láttunk.”

Az elnök nem aggódik amiatt, hogy a legutóbbi igazán tehetséges korosztály egyelőre nem követi újabb. „A mostani generációban kevesebb a kiugróan tehetséges játékos, de azért a mostaniak között is vannak, akik megállják majd a helyüket a legjobbak között is. A nőknél ebből a szempontból jobb a helyzet, de nincs okunk kétségbeesésre a férfiaknál sem, hiszen többen már most légióskodnak a tehetségek közül.”

Görbicz, Pálinger és Hornyák is kiesett

A női válogatott élére a férfiakhoz hasonlóan szintén a korábbi segédedzőt, Mátéfi Esztert nevezték ki, akinek Csoknyaihoz hasonlóan nem sikerült jól a bemutatkozása. A Világkupának nincs komoly jelentősége, de arra azért nem volt felkészülve a közvélemény, hogy a csapat a magyar kézilabdázás történetének legdurvább vereségét szenvedi el, még akkor sem, ha Norvégia valóban kiemelkedik a mezőnyből.

A női válogatott munkáját a kulcsemberek sérülései is hátráltatják, Görbicz Anita súlyos térdsérülése miatt nem lép pályára a decemberi világbajnokságon, és lemondta a részvételt a fáradtságra panaszkodó Pálinger Katalin is, és a tanulmányai miatt pihenőt kérő Hornyák Ágnes. A három BL-döntős győrinek lehet, hogy bőven lesz ideje idén pihenni idén, hiszen az ETO a kiesés szélén áll a sorozat első csoportkörében.

gyor vilborg bl donto32

A válogatottban sok ígéretes fiatal mellett egyedül Vérten Orsolya képvisel világszínvonalat, a győri csapattársak kiesésével tovább gyengült az egyébként sem világverő csapat, amely többé-kevésbé kényszerből már megkezdte a generációváltást. Akármilyen tehetséges is a Kovacsics, Szucsánszki, Sopronyi, Zácsik fémjelezte csapat, a legjobbakkal még nem állják a versenyt.

„A női válogatottal kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy a junior csapatunk Eb-ezüstérmes lett, és már a mostani felnőtt válogatottban több fiatal kap egyre nagyobb szerepet" – mondta Sinka, hozzátette, a szövetség által életre hívott rendszerben 10 ezernél is több fiatal kézilabdázik, így a hátország a következő időszakra adottnak tekinthető.

„A ciklikusság megvan, jobb és rosszabb időszakok követik egymást, tavaly gyönyörű olimpiát produkáltak a lányok, de az év végén az Eb nem sikerült jól, tehát most újra egy sikeres tornának kell következnie” – mondta az olimpiai 4., majd Eb-8. helyről a szövetség vezetője.

„A vb-csoportban ragadás nagyon komoly csalódás lenne, az mindenkor elvárható egy magyar női kézilabda-válogatottól, hogy a legjobb 12 közé jusson. A Világkupából is emlékezzünk inkább arra, hogylegyőztük Franciaországot, a norvégok elleni vereséget tekintsük kisiklásnak, nem hiszem, hogy még egyszer egy leblokkolna az egész csapat, mint azon a meccsen.”

„Generációváltáson esünk át, ahogy az összes nagy kézilabdás nemzet, és ennek megvannak a hátulütői. Nem lehet minden vb-re azt mondani, hogy csapatot építünk, de most lehetséges, hogy a következő időszakban szerényebb eredményeket érnek el válogatottjaink, de mind a férfi, mind a női csapatainknál vannak tartalékaink, akik biztosítják majd, hogy Magyarország a közvetlen élvonal tagja maradjon.”