A lazító sztárok nélkül a női kézilabda-vb-n

2009.12.03. 17:50
A szokásosnál szerényebb elvárásokkal, tartalékos kerettel utazik a kínai női kézilabda-világbajnokságra a Mátéfi Eszter vezette magyar válogatott. Sérülések, visszamondások miatt az érem most túlzás lenne, a legjobb 8 közé kerülés már komoly sikernek számítana. A csapat jó, de rutintalan, és a kintiek közül is többen sérültek.

A szokottnál szolidabb elvárásokkal, új szövetségi kapitánnyal utazott el a magyar női kézilabda-válogatott Kínába, hogy zászlóvivő klasszisai nélkül próbálja meg teljesíteni a szövetség minimális célkitűzését, a középdöntőbe jutást.

A magyar női kézilabda-válogatott vb-kerete

Kapusok: HERR Orsolya (Váci NKSE), PASTROVICS Melinda (Alcoa Fehérvár KC), TRIFFA Ágnes (DVSC-KORVEX);
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Mondi Békéscsabai ENK SE), ORBÁN Adrienn (Győri Audi ETO KC);
Jobbátlövők: BULATH Anita (DVSC-KORVEX), TOMORI Zsuzsanna (Győri Audi ETO KC);
Irányítók: KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO KC), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC RightPhone);
Beállók: SZABÓ Valéria (DVSC-KORVEX), TÓTH Katalin (Mondi Békéscsabai ENK SE);
Balátlövők: SZEKERES Klára (Mondi Békéscsabai ENK SE), TÓTH Tímea (Váci NKSE), ZÁCSIK Szandra (Krim Ljubljana, szlovén)
Balszélsők: JUHÁSZ Gabriella (DVSC-KORVEX), VÉRTEN Orsolya (Győri Audi ETO KC)

Az olimpiai 4., később Eb-8. csapat élén a korábban Imre Vilmos mellett másodedzőként dolgozó Mátéfi Eszter vette át a válogatottat, amelyet meghatározó játékosai nélkül kénytelen Kínában irányítani.

Görbicz Anita és Szamoránsky Piroska sérülés miatt nem vállalta a játékot, Pálinger Katalin már korábban jelezte, kihagyja a vb-t, utolsóként Hornyák Ágnes tanulmányi kötelezettségei miatt mondta le a részvételt.

Hogy pontosan mire képes jelenlegi összeállításában a csapat, talán még a szakmai stáb számára sem világos (ennek köszönhető, hogy hivatalos célkitűzés nélkül kezdi a tornát a magyar válogatott). Annál bizonyára többre képes a csapat, amit a Világkupán mutatott, ezt a Pannon-kupán néhol már bizonyította is, de a korábban rendszerint az éremre esélyesek között emlegetett csapattól most nem várható kiugró eredmény.

A magyar válogatott képességét tekintve jó csapat, de komoly nemzetközi rutinnal rendelkező klasszisa mindössze kettő lesz Kínában, balkezes átlövője pedig egy sem. Vérten Orsolya – az év női kézilabdázója – a világ egyik legjobb balszélsője, de ő sincs száz százalékos állapotban (mégsem mondta le a részvételt), Tóth Tímea gólerős átlövőjátékára pedig annak ellenére óriási szükség lesz, hogy az ellenfelek valószínűleg ütni-verni fogják a Vácra hazatért játékost.

A magyar válogatott programja

Dec. 5., 14:15 Magyarország-Tunézia
Dec. 6., 10:15 Chile-Magyarország
Dec. 7., 14:15 Románia-Magyarország
Dec. 9., 12:15 Magyarország-Norvégia
Dec. 10., 14:15 Magyarország-Japán

A csapat fiatal, de már rutinosnak mondható játékosai közül védekezésben és támadásban is kulcsszerep hárul majd a győri Tomori Zsuzsára és Bulath Anitára, Tóth Tímea mellett elsősorban tőlük várhatók átlövésgólok, amikre óriási szüksége lesz a csapatnak. Lövőposzton a csapat tagja a fiatal tehetség, Zácsik Szandra, és békéscsabai (azaz a kapitány klubjának játékosa) Szekeres Klára, nekik komoly kiugrási lehetőség lehet a világbajnokság, Mátéfi Eszter bátor játékot vár a két fiataltól.

Görbiczet – a szintén nem teljesen egészséges – Kovacsics Anikó, vagy a ferencvárosi Szucsánszki Zita pótolhatja, mindketten tehetséges, jó játékosok, de nagyon fiatalok is, egyikük mögött sem áll komoly nemzetközi rutin, bár Kovacsics a BL-döntőn már bizonyította, készen áll a nagy feladatokra is. Szucsánszki hangulatától sok függ, jobb napjain képes hátára venni a csapatot, ezt a Pannon-kupán is bizonyította, ahol kis híján gólkirály lett.

A beálló és a szélsők posztján – a korábbi kapitányokhoz hasonlóan – Mátéfi is keresi az optimális megoldást, úgy tűnik, a jobbszélen Bódi Bernadett, beállóban pedig Tóth Katalin (szintén a kapitány játékosa Békéscsabán) lehet a befutó, bár utóbbi függ a védekezés felállásától is, hiszen míg Tóth kettesben, azaz az áltövővel szemben védekezik, addig Szabó inkább hármas védőnek számít.

2 edzőmeccs, 2 győzelem

A magyar válogatott Kínába érkezés után két nappal a házigazdát győzte le edzőmeccset (30-24), majd csütörtökön Németországot verte 24-19-re, azaz elmondható, hogy jó formában várja a szombati rajtot, amikor Tunézia lesz az ellenfél.

Pálinger Katalin mögött sokáig tartaléknak számító Herr Orsolya néhány tornán már bizonyította, hogy elsőszámú kapusként is megállja a helyét, bár ő kevésbé bravúrkapus, mint Pálinger. Ha Herr előtt jól dolgozik a magyar fal, a kapus biztosan hozzáteszi a magáét a csapat játékához, de ha magára hagyják, talán kevésbé képes egymaga tartani a frontot. Ugyanez igaz Pastrovics Melindára, és a nagyon fiatal Triffa Ágnesre is.

A védekezés, ami korábban a magyarok komoly fegyverének számított, szintén nem állt még össze teljesen, a Pannon-kupa nehezebb meccsein is sokat volt emberhátrányban a csapat. Szamoránsky és Hornyák nagyon fog hiányozni a falból, bár Mátéfi Eszert a védekezés mesterének tartják, klubcsapatával is elsősorban azért tudott komoly sikereket elérni, mert jól összerakott, kemény védelme van.

Erre óriási szüksége lenne Kínában is a csapatnak, mert támadásban a mostani keret talán kevesebbre képes kiugró teljesítményre, mint a korábbiak.

A világbajnokság csoportbeosztása

A-csoport (Vuhszi): Brazília, Dánia, Franciaország, Kongó, Németország, Svédország
B-csoport (Zsangjiagang): Angola, Ausztrália, Ausztria, Oroszország, Thaiföld, Ukrajna
C-csoport (Suzsu): Chile, Japán, Magyarország, Norvégia, Románia, Tunézia
D-csoport (Csangzsu): Argentína, Elefántcsontpart, Kazahsztán, Kína, Koreai köztársaság, Spanyolország (Forrás: kezi.hu)