Nem a vb-nyitómeccsen kell extrát adni

2009.12.05. 17:09
A kínai női kézilabda-világbajnokság első napján a magyar válogatott rosszul kezdett, de negyedóra után egyre jobban játszott, és már a félidőben biztosan vezetett Tunézia ellen. Nyolc gól lett a különbség a végén, vasárnap Chile jön, amelyiknek Románia 51 gólt dobott.

Az eredményesen letudott kínai edzőmeccsek után a magyar válogatott a Herr Orsolya – Vérten, Tóth Tímea, Szucsánszki, Szabó Valéria, Bulath, Orbán összeállításban kezdte első vb-meccsét Tunézia ellen.

MAGYARORSZÁG-TUNÉZIA 33-25 (15-11)

A magyar gólszerzők: Tóth T. 9/2, Vérten 5, Bulath 5, Bódi 3, Juhász 2, Zácsik 2, Orbán A. 2, Tóth K. 2, Szabó V. 1, Szucsánszki 1, Tomori 1
Hétméteresből: 2/2 ill. 1/1
Kiállítások: 12 perc ill. 12 perc

A csoport állása:
1. Románia 3 (51-17), 2. Norvégia 2 (34-19), 3. Magyarország 2 (33-25), 4. Tunézia 0 (25-33), 5. Japán 0 (19-34), 6. Chile 0 (17-52)

Az afrikaiak meglepetésre sokkal jobban kezdtek, mint vártuk, határozott védekezésükkel többször is technikai hibákra kényszerítették a magyarokat. Tunézia magához ragadta a kezdeményezést, csak a 10. percben sikerült egyenlítenie (4-4) a támadásban sokat hibázó magyar csapatnak.

A védekezés sem volt tökéletes, Herr Orsolya azonban rendre helyrehozta, amit társai elrontottak: a kötelezők mellett bravúrokra is maradt energiája. A kapus védéseinek, és a jobbátlövőben villogó Bulath Anita góljainak köszönhetően megnyugodott a csapat, és a szünetig nem engedte ki a megszerzett vezetést a kezéből (15-11).

A 3-4 gólos előny messze nem azt a fölényt takarta, amire a mérkőzés előtt számítottunk, ebben benne volt a viszonylag gyengébb támadójátékunk is.

Szucsánszki nem fogott ki jó napot, nem tudta gyorsan mozgatni a csapatot (a keret másik irányítója, Kovacsics Anikó lábadozik, nem lépett pályára), az átlövések pedig a szünet előtt gyakran pontatlanok voltak.

A második félidőben valamivel pontosabban játszott a magyar csapat, Mátéfi Eszter forgatta a csapatát, lassan mindenki lehetőséget kapott, de nem azért, mert megnyugtatóvá nőtt a különbség, hanem mert a kapitány kereste az ideális összeállítást. Tóth Tímea egyre pontosabban lőtt, és a büntetőket is magabiztosan értékesítette, Vérten Orsolya pedig indulásból szerzett fontos gólokat.

Tunézia mégsem akart leszakadni, ellenfelünk csak azért nem tudta szorossá tenni a végjátékot, mert Herr Orsolya változatlanul kimagasló formában védett. Az utolsó percekre elfáradó afrikaiak között Tóth nagyon megszórta magát, végül elfogadható százalékkal 9 góllal zárt, de a mérkőzés hőse mégsem ő, hanem a magyar csapat kapusa volt.

Vérten a szünetben megnyugtatta a csapatot

"Éreztem, hogy jól ment a védés, de fontos is volt mindez az első félidőben, a 43 százalékos mutató ezen a szinten jónak mondható - mondta a mérkőzés hőse, Herr Orsolya. - Nem sokat tudtunk az afrikai csapatról, főleg a közbelövéseik voltak váratlanok, ezek kissé meglepték a csapatot. A második félidőben már domináltunk, de kíváncsi leszek a vasárnapi napra, amikor Chile lesz az ellenfél." Vérten Orsolyát nem lepte meg a tunéziaiak jó játéka: "Minden kezdet nehéz, ez a mondás tökéletesen illett a mérkőzésre. Az elején pontatlanul játszottunk, voltak eladott labdáink, de összeszedtük magunkat és 8 góllal hoztuk a meccset. Az ellenféllel kapcsolatban nem lepett meg bennünket semmi. Nálunk sokaknak ez volt az első világbajnoki mérkőzése, a félidőben szóltam is nekik, hogy ne idegeskedjenek és ez hatott."

Első meccsnek elment, nem került sokba, hogy az elején Tunézia alaposan meglepte a játékát még keresgélő magyar válogatottat, amely néhol jól játszott, és ez most elég volt a magabiztos győzelemhez. Vasárnap, 10.15-től Chilével találkozik a csapat, a dél-amerikaiak legyőzése nem okozhat gondot.

"Nem volt sok információnk Tunéziáról, az első félidőben még döcögött egy picit a szekér, de a folytatásban jól megoldották a lányok a feladatot - mondta Mátéfi Eszter az MTI-nek. - Tudomásul kell venni, hogy egy ilyen hosszú világbajnokságon nem a nyitómeccsen kell extrát alkotni, nem vagyunk még csúcsformában, nem is lenne jó, ha abban lennénk."

"Minden játékosnak lehetőséget adtam, szokni kell nekik a vb hangulatát, a nyolcgólos győzelem összességében nem rossz eredmény. Ami bosszantott, hogy emberelőnyben sok gólt kaptunk. Minden pályára lépett mezőnyjátékos dobott gólt, ez a csapategységet mutatja, de voltak jó egyéni teljesítmények is, kiemelem Tóth Tímea góljait, Herr Orsolya védéseit."

A világbajnokság nyitónapjának eredményei

A csoport (Vuhszi): Dánia-Németország 27-26 (15-10), Brazília-Franciaország 22-20 (13-9). Svédország-Kongó 28-19 (9-9)

B csoport (Csangcsiakang): Oroszország-Ukrajna 27-18 (11-10), Angola-Ausztrália 39-9 (22-6), Ausztria-Thaiföld 52-11 (24-7)

C csoport (Szucsou): MAGYARORSZÁG-Tunézia 33-25 (15-11), Románia-Chile 51-17 (20-7), Norvégia-Japán 34-19 (15-9)

D csoport (Csangcsou): Koreai Köztársaság-Kazahsztán 39-21 (17-14), Spanyolország-Elefántcsontpart 29-18 (13-9), Kína-Argentína 26-15 (12-6)