Középdöntőben a női kézi-vb-n a magyarok

2009.12.10. 16:14
Jó kezdés után visszaesett a magyar kézilabda-válogatott a Japán elleni sorsdöntő meccsen, így a hajráig izgalmasan alakult a sorsdöntő összecsapás. A magyar válogatott kiváló kapusteljesítményének, és a 15 gólt szerző Tóth Tímea, Szucsánszki Zita párosnak köszönhetően hét góllal nyert, és ott van a legjobb 12 között.

Határozott, jó játékkal kezdte a továbbjutásról határozó csoportmeccsét a csapatkapitánya, Vérten Orsolya nélkül pályára lépő magyar válogatott utolsó vb-csoportmeccsén, és gyorsan 5-1-re elhúzott Japántól. A magyar fal jól mozogta le a japánok gyors támadásait, Herr Orsolya pedig bravúrosan védett, megnyugtató előnyt szerzett a csapat az első percekben.

MAGYARORSZÁG-JAPÁN 35-28 (15-14)

A magyar gólszerzők: Tóth T. 8/1, Szucsánszki 7, Bódi 4, Tóth K. 4, Kovacsics 3, Bulath 3, Zácsik 2, Juhász 2, Tomori, Szabó V. 1-1
Hétméteresből: 1/1 ill. 8/6
Kiállítások: 6 perc ill. 2 perc

A csoport végeredménye (zárójelben a középdöntőb vitt pontok)
1. Norvégia 10 (4), 2. Románia 8 (2), 3. Magyarország 6 (0), 4. Japán 3, 5. Tunézia 3, 6. Chile 0

Támadásban elsősorban a belső posztokról volt veszélyes a csapat, Tóth Tímea és Bulath Anita mellett Szucsánszki Zita is gólerősen játszott, úgy nézett ki, izgalommentes meccsen harcolja ki a továbbjutást Magyarország. A félidő felénél Japán taktikát váltott, sok keresztmozgással széthúzta a magyar falat, és a szélsőposztokról szerzett gólokkal kapaszkodni kezdett.

Az előny gyorsan olvadt, a magyarok magabiztossága percek alatt odalett, és fogcsikorgató küzdelem vette át a helyét. Nagyot zuhant a mérkőzés színvonala, mindkét csapat rengeteget hibázott, Magyarország tartotta 2-3 gólos előnyét, de egyáltalán nem volt megnyugtató, hogy sorozatban nem sikerült kivédekezni a japánok támadásait, az ellenfél egyre lelkesebb lett, sikerült felhoznunk Japánt.

A szünet előtt nem sokkal egyenlítettek az ázsiaiak, de a félidő végére minimális előnnyel újra Mátéfi Eszter csapata vezetett (15-14). A második játékrészre semmi nem változott, esetleges támadásokat vezetett a válogatott, bár sikerrel erősített rá azokra a játékelemekre, amikben egyértelműen ellenfele fölé nőtt: az átlövők szórták a gólokat, Tóth Tímea és Szucsánszki góljaival megmaradt a magyar előny.

A norvégok elleni meccs után nem sok jót jelentett, hogy a hajrához közeledve csak 2-3 gól volt az előny (41. perc: 25-22), ráadásul egy ideje már Herr sem nagyon találkozott a labdával, ezért Mátéfi Eszter a keret harmadik számú kapusát, Triffa Ágnest állította a kapuba. A húzás nagyon bejött, a debreceni kapus lehúzta a rolót, szinte kizárólag hetesből tudtak gólt lőni neki a fáradó japánok.

A kapus védéseiből erőt merített a csapat, indulásokból és felállt fal ellen is egyre többször zárultak góllal a magyar támadások. Japán nem adta fel, de hiába csinálták meg ugyanúgy a helyzeteket, Triffának nem tudtak gólt lőni, így nőtt a különbség, és végül hét góllal, 35-28-ra nyert a magyar válogatott, amely bejutott a világbajnokság középdöntőjébe, teljesítve a minimális elvárást.

Japán ellen a jó kezdés után érthetetlenül visszaesett a csapat játéka, a rengeteg fegyelmezetlenség miatt nem sikerült érvényesíteni a két csapat közti tudáskülönbséget. A magabiztos győzelemhez a vártnál sokkal nagyobb szükség volt a két kapus kimagasló teljesítményére, rajtuk kívül a gólerős Tóth Tímea dicsérhető. A legjobb 12 között 0 ponttal indul Magyarország, ellenfelei Spanyolország, Dél-Korea és Kína lesznek.

Mátéfi Eszter: "Most már bevallhatom, nagy kő esett le nemcsak az én, hanem a játékosok szívéről is, hiszen az alapcélkitűzést, azaz a csoportból való továbbjutást sikerült teljesíteni. Kellemetlen stílusban játszottak a japánok, nehéz volt felvenni a ritmust. A csapatmunka igazi diadala volt ez. Már az elején elhúzhattunk volna, ekkor sajnos, kimaradtak a ziccerek. Ám a második félidőben látszott, mekkora morális tartása van az együttesnek. A folytatásban a spanyolok, a dél-koreaiak és a kínaiak következnek, nehéz lesz, de nem annyira, mint a románok és a norvégok voltak. Csak az elvégzett munkában bízhatunk, a hitünk megvan ahhoz, hogy a középdöntőben is jól szerepeljünk. Arra a produkcióra kell alapoznunk, amit a norvégok elleni első 45 percben, illetve a románokkal szemben a második félidőben mutattunk."

Triffa Ágnes: "A világbajnokság előtt nagyon beteg voltam, 39 fokos lázzal küszködtem, ez lelkileg nagyon megviselt, talán éppen ezért örülök a mai teljesítményemnek. A második félidőben Herr Orsolya kapott pár olyan gólt, ami után a szövetségi kapitány becserélt. Boldog vagyok, hogy hozzá tudtam tenni a magamét a diadalhoz. A labdaéhségem látszott a produkciómon, belülről, a kapuból nem volt nehéz dolgom, ellenben a lányok rettenetesen nagyot küzdöttek a fürge japánokkal. Bízom abban, hogy Magyarországon mindenki boldog, hiszen továbbjutottunk, ezzel talán kevésbé jutnak el hozzánk bizonyos negatív hangok. Természetes, hogy a szurkolók hiányolják a válogatott nagy sztárjait, de most mi vagyunk itt, nekünk kell bizonyítanunk."

Tóth Tímea: "Nem volt zabszem-effektus a csapatban, a norvég meccs után látszott, hogy meg tudjuk oldani a feladatot. A dac is dolgozott bennem, hiszen a norvégokkal szemben nem tudtam úgy játszani, ahogyan azt magamtól elvárom és ahogyan elvárják tőlem. A spanyolokkal folytatjuk, majd jön Korea és Kína. Utóbbi meccset hoznunk kell, a másik kettőn is mindent megteszünk. A pénteki szünnap jól jön, kell a regeneráció. Hosszú ideje vagyunk már együtt Kínában, sokat gondolok az otthoniakra, de még nagy feladatok várnak ránk ezen a világbajnokságon."

További eredmények, csoportok végeredményei

A csoport (Vuhszi): Svédország-Dánia 27-23 (14-10), Franciaország-Németország 29-15 (10-10), Brazília-Kongó 36-28 (19-13)
A végeredmény:
1. Dánia 8 pont
2. Franciaország 6
3. Németország 6
--------------------------
4. Svédország 6
5. Brazília 4
6. Kongó 0
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek.

B csoport (Csangcsiakang): Oroszország-Angola 23-21 (11-12), Ukrajna-Ausztria 32-31 (15-17), Thaiföld-Ausztrália 25-18 (13-10)
A végeredmény:
1. Oroszország 10 pont
2. Ausztria 6
3. Angola 6
-----------------------
4. Ukrajna 6
5. Thaiföld 2
6. Ausztrália

C csoport (Szucsou): Magyarország-Japán 35-28 (15-14), Norvégia-Románia 25-24 (14-12), Tunézia-Chile 34-16 (21-7)
A végeredmény:
1. Norvégia 10 pont
2. Románia 8
3. Magyarország 6
----------------------------
4. Japán 3 (144-155)
5. Tunézia 3 (137-155)
6. Chile 0

D csoport (Csangcsou): Spanyolország-Koreai Köztársaság 28-27 (15-15), Kazahsztán-Argentína 28-24 (12-11), Kína-Elefántcsontpart 35-21 (18-11)
A végeredmény:
1. Spanyolország 10 pont
2. Koreai Köztársaság 8
3. Kína 6
-------------------------------
4. Elefántcsontpart 3
5. Kazahsztán 2
6. Argentína 1