Mátéfi: Nyugodt lélekkel jövünk haza

2009.12.17. 15:23
A 9. helyen végzett a női kézilabda világbajnokságon a magyar válogatott, Mátéfi Eszter elégedett, látja a fejlődést csapatán. A nyáron kinevezett szövetségi kapitány értékeli a tornát, beszél a vb-t lemondó játékosokról, és a jövőről is.

A magyar női kézilabda-válogatott világbajnoksága Ausztria kiütésével véget ért, a mieink a csoportkör utáni szakaszt veretlenül zárva a 9. helyet szerezték meg Kínában. A csapat teljesítette a számszerű elvárást, de játékban sokkal jobban teljesített, mint azt a torna előtt várhattuk Mátéfi Eszter lemondások, sérülések miatt tartalékos keretétől.

"Sajnálom, hogy a csapat legközelebb csak március végén találkozik, akkor jönnek az Eb-selejtezők, én viszont szívesen építkeznék addig is. Van még hova fejlődnünk, de a jövőre nézve biztató jelekkel szolgált számunkra ez a világbajnokság" – mondta a kapitány a 41-25-ös csütörtöki győzelem után.

Mátéfi a csoportok egyenlőtlen elosztású erőviszonyait kritizálva hozzátette, igazságtalanságként élték meg, hogy az osztrákok öt vereséggel érkeztek a helyosztóra, miközben a magyarok a csoportkörben elszenvedett két vereség után két döntetlennel, és egy győzelemmel a hátuk mögött játszottak ugyanazért a helyezésért.

A magyar válogatott szereplése a világbajnokságon

Csoportkör: -Tunézia 33-25, -Chile 48-14, -Románia 25-31, -Norvégia 19-25, -Japán 35-28.
Középdöntő:-Spanyolország 21-21, -Dél-Korea 28-28, -Kína 25-21,
Helyosztó a 9. helyért: -Ausztria 41-25.

"Pontosan ez ad nekünk önbizalmat, erőt a jövőre nézve. Én is szerettem volna akár a négy közé bejutni, de legyünk reálisak és alázatosak, ha így lesz, a következő világversenyen még jobban fogunk szerepelni” – mondta a kapitány, aki a nyáron vette át a csapatot, mely a világbajnokságon méltó ellenfele tudott lenni a legjobbaknak is.

„Én nyugodt lélekkel utazom haza a vb után, biztos nekem is voltak hibáim, de akik bírálnak, azok is tudják, hogy számomra ez volt az első nagy megmérettetés szövetségi kapitányként. Rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, magabiztosabb is lettem az elmúlt két hét alatt, összességében megerősödve jövök haza erről a vb-ről.”

Egyénileg nem emelt ki senkit a kapitány, mert mint mondta, minden játékosa megtette a magáét, de nagyon várja azok visszatérését, akik sérülés miatt most nem lehettek a csapattal. A csapat jóval ütőképesebb lesz a világbajnokságot lemondó világsztárokkal, de már az is látszott, hogy vannak hiányposztok a válogatottban.

A válogatottságot tanulmányaira és vizsgakötelezettségeire hivatkozva bő egy hónapja lemondó Hornyák Ágnessel kapcsolatban megjegyezte: nincsenek pótolhatatlan emberek. "Most már elmondhatom, az volt a gondom Hornyák lemondásával, ahogy és amikor tette ezt a játékos. Amennyiben a huszonnyolcas keret kihirdetése előtt szól, elfogadom, fontos, hogy egy-egy kézilabdázó tanuljon, értelmes emberekkel könnyebb a nagy feladatokat elvégezni. Ám Hornyák azok után lépett vissza, hogy megkapta a behívót, s tudta, hogy a leadott névsoron már nem áll módomban változtatni. Számomra ez az elfogadhatatlan.”

„Hogy lesz-e számára visszaút, azt most nem tudom megmondani, erről a kérdésről többet egyelőre nem akarok beszélni" – mondta Mátéfi. Hornyákot védekezésben nehezen pótolta a csapat a vb-n, de a támadásban a jobbátlövő posztján szerepet kapott Bulath Anita a csapat egyik legjobbja volt.

Az átlövő Tomori Zsuzsanna is úgy véli, hogy - a tapasztalt hibák ellenére - jó világbajnokságon van túl a csapat, majd még hozzátette, "nüanszokon múlott a jobb helyezés. Támadásban nem úgy jöttek össze a dolgaim, ahogyan szerettem volna, ezzel együtt úgy érzem, megtettem mindent azért, hogy a csapat minél előkelőbb helyen végezzen - mondta saját teljesítményére rátérve. - Tudom, hogy sokan hiányolták tőlem a gólokat, de a műtétem után fizikailag kicsit visszaestem, a védekezésemet sikerült összerakni, már csak a támadójáték csiszolása van hátra."