Oroszország nyerte a női kézilabda vb-t

2009.12.20. 14:01
Oroszország szinte végig vezetve, de nagy harcban legyőzte Franciaországot a női kézilabda-világbajnokság döntőjében, és zsinórban harmadszor lett a világ legjobbja. Az utolsó négy vb-győztes döntőjét az oroszok elképesztő védekezése, és Dmitrijeva nyolc gólja döntötte el.

Egy férfi BL-meccset idéző iramban kezdődött a világbajnoki döntő, a hihetetlen rohanásban a címvédő Oroszország szerzett vezetést. A franciák nyitott védekezésükkel többször labdát szereztek, és a hatodik percben átvették a vezetést.

Női kézilabda-világbajnokság, helyosztók

Döntő: Oroszország-Franciaország 25-22 (14-11)
A 3. helyért: Norvégia-Spanyolország 31-26 (15-9)

A világbajnokság végeredménye:

1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Norvégia, 4. Spanyolország, 5. Dánia, 6. Koreai köztársaság, 7. Németország, 8. Románia, 9. Magyarország, 10. Ausztria, 11. Angola, 12. Kína

A franciák a kilencesen védekező kettes védőkkel próbálták megállítani a félelmetes orosz lövőket, de Dmitrijeva és Posztnova emberhátrányból is betalált. Az első negyedóra végén újra Oroszország vezetett, támadásban két beállóval játszottak, ezzel sikerült teret nyerniük az átlövőknek, akik nem is hibázták el a lövőhelyzeteket. A franciák szívósan tartották magukat, de a magas, és lábbal is gyors orosz fal jobban rombolt.

Signaté rengeteget próbálkozott, az átlövő góljainak köszönhetően nem engedték túlságosan ellépni az oroszokat, de a címvédő így is három góllal (14-11) vezetett a szünetben.

A második félidőt a franciák kezdték jobban, gyorsan feljöttek egy gólra, izgalmas hajrát ígért a legutóbbi négy világbajnokság győztesének meccse, mégsem lett az. A franciák szövetségi kapitánya, Olivier Krumbholz kivette a játékból Posztnovát, de az oroszok az átlövő nélkül is megtalálták a lyukakat a francia falon, és nem engedték ki a vezetést a kezükből.

A világbajnok csapat

Az oroszok hiába hagyták ki sorra a heteseket, emberhátrányban is hatékonyan védekeztek, technikai hibákra kényszerítették a franciákat, akik az utolsó negyedórában már kénytelenek voltak siettetni a támadások befejezését. A kapusok nem nagyon tudtak hozzászólni a meccshez, a védelmek közti különbség döntött, és ebben Oroszország felülmúlta ellenfelét.

Jevgenyij Trefilov, aki szokása szerint vérben forgó szemekkel üvöltötte végig a döntőt, negyedik világbajnoki címét szerezte nyolc éven belül, Oroszország pedig zsinórban harmadszor végzett az élen. A bronzérmet az olimpiai bajnok Norvégia szerezte meg Spanyolország legyőzésével.

A világbajnok orosz válogatott kerete

Inna Szuszlina, Ljudmilla Posztnova, Tatyana Dronyina, Jelena Dmitrijova, Olga Levina, Marina Jarcova, Kszenyija Makejova, Maja Petrova, Anna Szedojkina, Jekatyerina Andrjusina, Nagyezsda Muravjova, Jekatyerina Vetkova, Viktorija Zsilinszkajte, Okszana Koroljova, Emilija Turej, Tatyana Hmirova