2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Ez több mint egyenlítés volt

2010.01.07. 20:19
A magyar férfi kézilabda-válogatott sokáig vezetett a horvátok elleni felkészülési meccsen, de úgy tűnt, a hajrát nem bírja, mert fordított a rivális. Az utolsó horvát támadásnál azonban védett Mikler Roland, Laluska Balázs pedig hatalmas gólt lőtt. Lelkileg nagyon kellett ez a 30-30-as döntetlen, ami azért is értékes, mert a keret mindegyik tagja játszott, vagyis nem a legjobb magyar csapat volt mindvégig a pályán.

A magyar férfi kézilabda-válogatott az ausztriai Európa-bajnokság előtt 12 nappal tesztelhette a bécsújhelyi csarnokot, amelyikben a csoportmeccseit játssza majd.

Az Interwetten Kupa első meccsére a legerősebb ellenfelet kapta, mert az elmúlt két világbajnokság ezüstérmesével, a horvátokkal csapott össze. A legutóbbi meccsen, Horvátországban Nagy László és Nikola Eklemovics távollétében az utolsó pillanatban az egyenlítésért támadott a csapat, de végül egy góllal kikapott.

Az Európa-bajnokságot kihagyó Nagy ezúttal sem volt a csapatban, Eklemovics viszont igen, a szintén irányító, Császár Gábor viszont sérülése miatt távol maradt. Katzirz Dávid hiányzott még magyar részről, de a horvátoknál is voltak hiányzók - Metlicic, Valcic -, bár Balic végül vállalta a játékot.

A magyar válogatott kezdetben egy cserével - a védekező Schuch Timuzsint támadásra Eklemovics váltotta -, és meglehetősen rosszul kezdett, a nyolcadik percre 5-1-re vezetett az ellenfél. Utána viszont 6-6 lett, Krivokapics pontosan célzott hetesből, és Gál is megtalálta a labdát a horvátok közt.

Eklemovics gólja már a vezetést jelentette (6-5), Grebenár két rossz passza és egy belemenése után gólt is lőtt, az övé volt a kilencedik magyar gól (9-8).

A félidő végére még nagyobb lett a magyar előny, Krivokapics büntetői után akcióból is eredményes volt, Eklemovics pontos lövései mellett jól fogta össze a csapatot, Iváncsik Gergő a szélről alig hibázott, Fazekas pedig kétszer annyiszor hárított, mint horvát kollégája.

A 16-13-as félidei eredmény után a mieink megint kiengedtek a második félidő elején, 17-17 lett. Innen viszont 19-17-re módosult az állás, ekkor már a csereként beállt horvát kapus, Carapina is fogott labdákat, de Balic nagyképűen lőtt és passzolt, így sokáig nem lett egyenlő.

De mivel a magyar védelem a beállót, Igor Vorit nem tudta tartani, Ilyés két gólja átmenetileg feltartóztatta a horvátokat, akik zsinórban három gólt lőttek, így 23-22-nél mégis átvették a vezetést.

27-25 is volt, a magyarok gyors gólokat lőttek, a horvátok hosszabban támadtak, de többnyire megtalálták a rést a falon. Az utolsó támadásnál azonban Mikler védett, Laluska pedig 13 méterről az utolsó másodpercben egyenlített, nagy lövés volt a bal alsóba. A gólnak nyilván lelki hatásai is vannak, részint a sikerélmény miatt, részint mert a játékosok igazolták: nincsenek feltétlenül bukásra ítélve a horvátok ellen.

Csoknyai: Nem ijedtünk meg semmitől, büszke vagyok

Az első 10 perc nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, lassúak voltak a lábak, a nyitott védelem ellen, amit megbeszéltünk, nem tudtuk végrehajtani. Utána rendeztük a sorokat, a második félidő elején nem tudtunk elmenni, emberelőnyből gólokat szerezni, ezt fájlalom.
Sok hibával játszottunk, a szélsőinkben sok gól benne maradt, ők egy kicsit halványabbak voltak, de fontos, hogy minden variációra tudtunk lépni. Eklemovics szépen irányított, Fazekas jól védett, de az egész csapatnak gratulálok a bravúros pontszerzéshez. Nem ijedtünk meg, ez örömteli, de azon feltétlenül javítanunk kell, hogy a padról beállók ne kezdjék sok hibával a meccset - értékelt a szövetségi kapitány.
 

Magyarország-Horvátország 30-30 (16-13)
magyar gólszerzők: Laluska 6, Eklemovics 5, Krivokapics 4, Gál 4, Iváncsik G. 3, Grebenár 2, Ilyés 2, Nagy K. 1, Zubai 1, Schuch 1, Gulyás 1
Lengyelország-Ausztria 32-26 (13-11)

A további program:
péntek, 2. forduló: Magyarország-Lengyelország 18:15 ó, Ausztria-Horvátország 20:20 ó
szombat, 3. forduló: Lengyelország-Horvátország 18:15 ó, Ausztria-Magyarország 20:20 ó