Vb-2. ellen teszteljük Nagy László pótlását

2010.01.07. 12:56 Módosítva: 2010.01.07. 12:56
A magyar férfi kézilabda-válogatott Horvátországgal találkozik az ausztriai Európa-bajnokságra készülve, a vb-ezüstérmes után az Eb-résztvevő lengyelek és a házigazda Ausztria következik az Interwetten-kupán.

Az Interwetten-kupa első meccse, a Horvátország elleni több szempontból is hasznos lesz Csoknyai István csapatának. Erős, világklasszis ellenféllel találkozik a férfi kézilabda-válogatott, de az előttünk álló Európa-bajnokságra óriási önbizalmat adhatna a győzelem – még egy edzőmeccsen is.

Magyarország-Horvátország

Interwetten-kupa, 1. forduló:
Bécsújhely, 18.15. (TV: Sport1)
A torna másik mérkőzésén:
Ausztria-Lengyelország

Legutóbb tétmeccsen sem voltunk messze a bravúrtól, hiszen – Nagy László nélkül – Eb-selejtezőn a hajráig hajtottuk a horvátokat, a már akkor is tartalékos csapatnak az utolsó percben labdája volt az egyenlítéshez. A hazai selejtezőt a most is kerettag Putics Barna kimagasló játékával meg is nyertük, de a két meccs között a világbajnokságon a hazai pályán játszó horvátok nyertek (27-22) .

Az Európa-bajnokságon egy hasonlóan erős csapattal találkozunk a nyitómeccsen, Franciaország még erősebb is Horvátországnál, ezért lenne fontos önbizalmat gyűjteni a horvátok ellen.

Ilyés a Tunézia elleni meccsen
Ilyés a Tunézia elleni meccsen

A két sztárcsapat védekezése más ugyan, de mindkettő precízen működik, ezért támadásban lemérhetjük, hol tartunk: ha sikerül megszórnunk a nyitottan védekező horvátokat, bátrabban várhatjuk a világ legjobb falával felálló franciákat az Eb-n.

A magyar csapat programja

Január 7., 18.15.: - Horvátország
Január 8., 18.15.: - Lengyelország
Január 9., 20.20.: - Ausztria

A horvátok is az irányítójukat veszítették el, Ivano Balic derékfájdalmai miatt lehet, hogy az Eb-t is kihagyja, az Interwettenre – Császár Gáborhoz hasonlóan – biztosan nem utazik a csapattal. Eklemovics Nikola pihenőidejében a kapitány kipróbálja a háromátlövős felállást világszínvonalú ellenféllel szemben, bár Nagy Kornél és Putics Barna is tud irányítót játszani.

A legfontosabb feladat azonban Nagy László pótlása. Mivel Mocsai Tamás lemondta a válogatottságot, Csoknyai a Krivokapics Milorad, Laluska Balázs kettősre bízza a feladatot, de az egész csapattól több kell. Krivokapics az egyik legjobb kezű jobbátlövő, de súlyproblémái vannak, és védekezésben nem használható, Laluska Balázs hármas védőként átveheti Nagy helyét, de támadásban (Szegeden szinte csak védekeztették) nem tudja pótolni.

A kapitány korábban elmondta, elképzelhető, hogy jobbkezessel próbálja megoldani a posztot (Putics Barna Veszprémben játszott néha jobbátlövőt), de Csoknyai sem tagadta: Nagy László nélkül ez egy teljesen más magyar válogatott.

A magyar válogatott kerete az Interwetten-kupán

Kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Dunaferr), Nenad Puljezevics (TSV Hannover-Burgdorf).
Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém)
Jobbátlövők: Milorad Krivokapics (Pick Szeged), Laluska Balázs (Cimos Koper)
Irányítók: Nikola Eklemovics (MKB Veszprém), Nagy Kornél (Dunaferr)
Beállók: Gál Gyula (Tatabánya-Carbonex), Schuch Timuzsin (Constanta), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
Balátlövők: Grebenár Gábor (Aragón, spanyol), Ilyés Ferenc (TBV Lemgo), Putics Barna (GWD Minden)
Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Törő Szabolcs (Arrate)