Zsófia
17 °C
21 °C

A vb-2. után a 3. jön a kéziválogatottnak

2010.01.08. 13:16
Az Eb-helyszínén zajló felkészülési kupán jól kezdett a magyar férficsapat, néhol kiemelkedően jó játékkal 30-30-as döntetlent harcolt ki a vb-ezüstérmes horvátokkal. A 2009-es világbajnokság 3. helyezettje, Lengyelország következik péntek este.

Jól kezdődött az Interwetten-kupa, a magyar válogatott hullámzó teljesítménnyel, de megérdemelten szerzett pontot Horvátországtól Laluska Balázs utolsó pillanatban bevágott 13 méteres lövésével.

Jegyzőkönyv

Magyarország-Horvátország 30-30 (16-13)
magyar gólszerzők: Laluska 6, Eklemovics 5, Krivokapics 4, Gál 4, Iváncsik G. 3, Grebenár 2, Ilyés 2, Nagy K. 1, Zubai 1, Schuch 1, Gulyás 1

A torna másik mérkőzésén:
Lengyelország-Ausztria 32-26 (13-11)

A további program:
péntek, 2. forduló: Magyarország-Lengyelország 18:15 ó, Ausztria-Horvátország 20:20 ó
szombat, 3. forduló: Lengyelország-Horvátország 18:15 ó, Ausztria-Magyarország 20:20 ó

Horvátország vb-ezüstérmes csapatából hiányzott néhány klasszis, ahogy a magyar válogatott is tartalékosan állt fel, de a horvátok még így is világsztárokat küldhettek pályára, ezért különösen nagy eredmény a 30-30-as döntetlen, és a mutatott – néhol egészen magas színvonalú – magyar játék.

Megnyugtató Eklemovics Nikola parádés formája, de Csoknyai István az egész csapattal elégedett volt, bár hozzátette, a szélsőitől (mindössze négy gólt szereztek) többet várt. A csapat védekezése, és a kapusteljesítmény rendben volt, bár a hármas poszton védekezők nem tudták megfogni a világ egyik legjobb beállóját, Igor Vorit, aki 9 gólt szerzett.

Támadásban a nyitott fal ellen voltak gondjaink, de egy erős átlagot hozott a csapat, amihez hozzájött Eklemovics zseniális játéka, és ez már elég volt a megérdemelt pontszerzéshez a vb-ezüstérmessel szemben. Pénteken a 2009-es világbajnokság 3. helyezettjével is találkozik a magyar válogatott, azaz újabb nehéz ellenféllel gyakorolhat a két hét múlva kezdődő Európa-bajnokságra.

Lengyelországgal ráadásul egy ágon is vagyunk, azaz ha sikerül továbbjutnunk (ez sérülések, lemondások ellenére elvárás a magyar csapattól), az Eb-középdöntőben valószínűleg tétmeccset is játszhatunk velük, így bizonyára egyik kapitány sem készül úgy, hogy felfedi csapata taktikáját, az eredmények pedig a felkészülési tornákon másodlagosak.

Lengyelország erős, bár a legutóbbi világbajnokságon szerencséje is volt, hogy a középdöntőcsoportból az elődöntőbe juthatott. A csapat játékát a legendás szakvezető, Bogdan Wenta irányítja, jobbára a Bundesligában edződő játékosok alkotják, sokan ott vannak még a 2007-es vb-ezüstérmes csapatból.

A kapus Slawomir Szmal kulcsfigura, a Löwennél csapattársa a 202 centis Karol Bielecki, aki védekezésben és támadásban is fontos szerepet tölt be. A Lijewski-testvérpár (Hamburg) mellett az MKB Veszprém BL-csoportjában is jól álló Vive Kielce játékosaira érdemes figyelni.

A magyar válogatottból újabb játékos dőlt ki, a tornát kihagyó Császár Gábor és Katzirz Dávid után kifordult bokája miatt a lengyelek ellen biztosan nem játszik Törő Szabolcs. Lengyelországgal utoljára napra pontosan egy éve találkoztunk, az Újév-kupán Nagy László kiváló játékával 30-27-re győzött a magyar válogatott.