Huba
17 °C
33 °C

Öt gól kell a Görbiczék BL-csoportgyőzelméhez

2010.01.17. 12:02 Módosítva: 2010-01-17 12:02:54
Görcs nélkül játszhat legnehezebb csoportellenfelével a Győri Audi ETO, miután a Zvezda Zvenyigorod navarrai vereségének köszönhetően már bejutott a középdöntőbe a női kézilabda Bajnokok Ligájában. A román Oltchim Valcea ellen a csoportelsőség a tét.

A női klubkézilabda két kiemelkedő csapata találkozik Győrben vasárnap (17.15, Viasat), hogy megküzdjön a BL C csoportjának első helyéért. A Valcea és a Győr jól ismerik egymást, az utóbbi években szinte mindig összeakadtak a BL különböző szakaszaiban. Tavaly a középdöntőben, idén már a csoportban, de a kotta jobbára ugyanaz volt: mindkét csapat hozta a hazai meccsét.

Ez félig már idén is teljesült, a győriek 26-22-re kikaptak Valceában, így a Győrnek a csoportelsőséghez öt góllal kellene nyernie hazai pályán. A továbbjutás már biztos, de a győzteshez a középdöntőben egy csoportelsőt, és két másodikat sorsolnak, ami nagyon nem mindegy az igen erős mezőnyben.

Az ETO nem kezdte jól a csoportkört, kikapott Valceában és Zvenyigorodban is. Ez önmagában nem is lett volna nagy gond, hiszen két klassziscsapatról van szó, de a csapat játéka is messze volt a tavalyi, döntőt hozó teljesítménytől. Konkoly Csaba csapata sorozatban játszotta az élet-halál meccseket, hiszen ahogy a navarrai, úgy a hazai Zvezda elleni vereség is a kiesést jelentette volna.

A fordulópont az Itxako elleni idegenbeli siker volt, a Zvezdát már a parádés formában visszatérő Görbicz Anita játékával a tavalyi Győr győzte le. Az ETO-nál összeállt a félelmetes védekezés, és támadásban is hozta magát a csapat, így a győrieknek nincs félnivalójuk senkitől, még a román válogatottra épített Oltchim Valceától sem.

Az utóbbi évek Győr-Valcea Bajnokok Ligája-mérkőzései

2007/08, középdöntő: Győr-Valcea 30-27, Valcea-Győr 32-27
2008/09, középdöntő: Valcea-Győr 28-26, Győr-Valcea 30-28
2009/10, csoportkör: Valcea-Győr 26-22 (Forrás: kezi.hu)

A legjobb nyolc között ismert a többi csoportgyőztes kiléte, a Viborg (címvédő), a Larvik és a Ljubljana mellett másodikként jutott a középdöntőbe a Volgográd és a Hypo Niederösterreich, a mezőnyt a Leipzig, Byasen kettős valamelyik tagja egészíti ki.

A csoportelsőséggel lehetővé válna egy minden szempontból tökéletes győri álomcsoport (Ljubljana, Hypo, Leipzig). Másodikként viszont könnyen egy Viborg, Larvik, Volgográd négyesben találhatná magát a magyar bajnok, ami az ellenfelek játékereje mellett utazási szempontból is távol áll az ideálistól. A Valceát nagyon nehéz lesz öt góllal megverni, de a Zvezda elleni játékot tovább javítva nem lehetetlen.