Három Eb-döntőt játszunk a csoportban

2010.01.18. 15:41
Csoknyai István szövetségi kapitány nem bújik a felkészülést hátráltató gondok mögé, sem ő, sem játékosai nem foglalkoznak Nagy László távolmaradásával. A férfi kézilabda-válogatott a kapitány szerint jó szellemű, erős csapat, amely az Eb-n minden ellenfelét le akarja majd győzni.

„Ez a magyar férfi kézilabda-válogatott jelen pillanatban, január 2. óta teljesen felesleges arról beszélni, hogy mennyivel gyengül Nagy László kiesésével” – mondta Csoknyai István az Indexnek arra a kérdésre, hogy játékerőben mennyit változott a csapat a tavalyi világbajnokság óta.

A kapitány hozzátette, egy megbeszélésen lezárták Nagy távolmaradását a játékosokkal, a barcelonai jobbátlövő nélkül, de a korábbi elszántsággal készülnek az Európa-bajnokságra.

„Kicsit kapkodósra sikerült a megérkezésünk, nem tudunk edzeni a csarnokban, ezért most új helyet keresnek nekünk a szervezők, de ez nem okoz gondot, hiszen játszottunk már többször ott, ahol a csoportmeccseket rendezik.”

Az első nagy tornájára készülő kapitánynak egyelőre nincs ideje izgulni, de az olimpiai bajnok franciák elleni mérkőzés előtt biztosan ideges lesz. „A világ legjobb csapatával találkozunk, felesleges részletezni, mennyit tudnak a kézilabdáról. Mégis úgy érzem, nagyon fontos lesz a nyitómeccsünk, hiszen egyrészt a hírek szerint rengeteg magyar szurkoló érkezik, másrészt a franciák elleni jó játék komoly önbizalmat adhat a játékosaimnak az egész tornára.”

A válogatottnak úgy kell nekimennie a csoportmeccseknek, mintha zsinórban három Eb-döntőt játszana, mert a legnehezebb csoportba került, ahonnan a továbbjutás kiharcolásához is hibátlanul kell teljesíteni.

„A spanyolok és a csehek közel azonos játékerőt képviselnek, mint a mi csapatunk, csak magas színvonalú játékkal, magunkat csúcsra járatva lehet esélyünk ellenük. Tudom, otthon sokan úgy gondolják, a cseheket simán megverjük, de az elmúlt néhány napomat az ellenfelek játékának elemzésével töltöttem, és meg kell mondjam, nagyon erős csapata van Csehországnak is.”

„Nem keresünk kifogásokat, nem bújunk a hiányzók, vagy a felkészülést hátráltató problémák mögé. Tudjuk, hogy a szurkolók bíznak bennünk, és nekünk kötelességünk megmutatni, méltóak vagyunk a szeretetükre. A játékosokkal sokat beszélgettem, örömmel láttam mindenkin, hogy tenni akar a csapatért. Annyit ígérhetek, teljes erőbedobással fogjuk végigjátszani az Eb-t, ha ebben nem találok hibát, én már elégedett leszek, bármilyen eredménnyel zárjuk is a tornát.”

Csoknyai elmondta, a felkészülés nem volt zökkenőmentes, szinte minden játékosa hozott magával kisebb-nagyobb sérülést a klubjából, Laluska Balázsnak pedig az Interwetten-kupán szakadt el az ujja, de a keret minden tagja egészségesen várja a rajtot.

Az osztrák Patrick Fölster kapura dob Schuch Timuzsin előtt az Interwetten Kupa bécsújhelyi nemzetközi férfi kézilabdatorna harmadik fordulójában 2010. január 9-én
Az osztrák Patrick Fölster kapura dob Schuch Timuzsin előtt az Interwetten Kupa bécsújhelyi nemzetközi férfi kézilabdatorna harmadik fordulójában 2010. január 9-én

„A legnagyobb gondom Ilyés Ferenc sérülése volt, hiszen ő a tavalyi világbajnokságon támadásban is alapembere volt a csapatnak, a Lemgóban viszont sérülése után csak védekezésben volt a pályán, ezért az ő felkészítésére rengeteg energiát fordítottunk. Szerencsére van a keretben több balátlövőnk, aki képes pótolni Ilyést támadásban, nagy megnyugvás, hogy például Katzirz Dávid sérülése teljesen rendbejött.”

A kapitány örült volna, ha kicsit több ideje van a közös felkészülésre, mert a néhány együtt töltött napban jobbára az Interwetten-kupán tapasztalt hibák kijavítására koncentráltak. Csoknyai elmondta, nagy taktikai meglepetésre nem kell számítani, de készül néhány olyan elemmel, amivel meglepheti az ellenfeleket, és van néhány olyan játékosa, akiket nem ismernek a nemzetközi mezőnyben. „Ez a fiatalítás hasznos része” – mondta Csoknyai.

„Kezdő kapitányként magam is kíváncsian várom, mit kapok vissza a csapattól a közösen elvégzett munkából. Bízom a játékosaimban, legtöbbjüket jól ismerem, hiszen a világbajnokságon a keret nagy részével már dolgoztam együtt Hajdu János mellett. Tudom, hogy a szurkolók sokat várnak tőlünk, igyekszünk megfelelni az elvárásoknak, és a magyar férfi kézilabda múltjához méltón szerepelni az Eb-n.”