Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Majdnem legyőztük a világ legjobbját

2010.01.19. 22:32 Módosítva: 2010-01-19 22:33:06
A kézilabda Európa-bajnokság első meccsén a magyar válogatott világklasszis teljesítménnyel végig meccsben volt Franciaországgal, és a második félidőben elhúznia is sikerült, de a végére elfáradt, és csak egy pontot szerzett. A döntetlen úgy is óriási bravúr, hogy az utolsó öt percben négygólos vezetésünkről született.

Szenzációs játékkal kezdte első Eb-meccsét a magyar válogatott a világ- és olimpiai bajnok Franciaország ellen. A magyar fal erőszakosan, keményen védekezett, néhol túl keményen is, mert az első negyedórában háromszor is emberhátrányba került, így még nagyobb teljesítmény volt, hogy tartotta a lépést ellenfelével. Ehhez nagyon kellettek Fazekas Nándor védései, a veszprémi kapus mindenhol ott volt, ahol kellett.

Franciaország-Magyarország 29-29 (16-16)

A magyar gólszerzők: Ilyés 7, Krivokapics 6, Gál 5, Iváncsik G. 3, Törő 3, Katzirz 2, Laluska 2, Gulyás 1
Hétméteresből: 2/1 ill. 0
Kiállítások: 6 perc ill. 14 perc

Nicola Karabaticsot nem tudtuk tartani, de a másik kapu előtt Ilyés Ferenc is hasonlóan hatékony volt: bejöttek a lövései, emellett nagy passzokkal találta meg társait, a magyar csapat vezetni tudott. A belső védő posztján Schuch Timuzsin gyorsan kapott két kiállítás, és Laluska Balázs is kiment egyszer, a franciák Fazekas védései ellenére átvették a vezetést. Ellépniük viszont nem sikerült, a magyarok emberhátrányból is gólokat lőttek.

10 perccel a szünet előtt három góllal vezetett Franciaország (13-10), Csoknyai István időt kért, csapata pedig Gál Gyula zsinórban lőtt góljaival egyenlített. Harcolt a magyar válogatott, a franciák valószínűleg könnyebb meccsre számítottak, és sztárkapusuk, Thierry Omeyer sem tett hozzá semmit a játékukhoz. Kifogástalan első játékrészt produkáltak a mieink, döntetlenről (16-16) kezdődött a második félidő.

Krivokapics Miloradnak már az első félidőben is elsült a keze, de a lendületbe jött csapatban az irányítók kivételével mindenki nagyon jól játszott, és a szünet sem törte meg a magyarok lendületét: Törő Szabolcs góljaival visszavette a vezetést. A franciákat viszont nem véletlenül tartják a világ legjobbjának, összeszedték magukat, és a 40. percben már újra náluk volt az előny (21-20). Csoknyai forgatta a csapatát, hogy a játékosok bírják a hajrát is, Fazekast Puljezevics Nenad váltotta a kapuban.

A szerb kapus védéseitől újra lendületbe jött a magyar csapat, elképesztő ötperces szakasszal nemcsak visszavette a vezetést, de a mérkőzés legnagyobb különbségű vezetésére tett szert (50. perc: 23-27). Gulyás Péter, Ilyés és Katzirz Dávid góljaival úgy tűnt, sikerült megrendítő ütést bevinnünk, Claude Onesta kénytelen volt 10 perccel a vége előtt kikérni az idejét.

A franciák nagyon megnyomták az utolsó perceket, a fáradó magyarokat Puljezevics védései még tartották, de a támadások egyre esetlegesebbek voltak, és a szerencse sem állt a mieink mellett: egygólos előnyünknél Ilyés lövése a kapufára, onnan Karabouéra pattant, de a kapus ráült a labdára, a következő támadásból pedig kiegyenlített Franciaország.

Schuch megkapta harmadik kiállítását is, de a lendületben levő franciákból is sokat kivett a felzárkózás, a magyar csapat kivédekezett egy támadást, és egy perccel a vége előtt a győzelemért támadhatott. Egy óriási kapufa után miénk maradt a labda, így végigjátszhattuk volna a hátralevő percet a francia kapu előtt, de az indiszponált Eklemovics eladta a labdát. Egy taktikai falt után emberhátrányban fejeztük be a meccset, de az időntúli francia szabaddobásból nem született gól.

A magyar válogatott legnagyobb dicsérete, hogy teljesen megérdemelten szerzett pontot Franciaországtól, bár a hajrát nézve talán inkább elveszített egyet. Az utolsó öt percben nem sikerült gólt szereznünk, az 55. percben még négy góllal vezettünk, ennek ellenére a csapat minden dicséretet megérdemel, mert mindent kijátszott magából, és komoly önbizalmat szerzett az Európa-bajnokság további mérkőzéseire.

Csoknyai István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Ebben a mérkőzésben több volt, mint egy pont. Négygólos vezetésünknél a hajrában mintha megijedtünk volna. Ennek a fiatal csapatnak sokat kell még tanulnia ahhoz, hogy az ilyen szituációkat győzelemmel fejezzük be. Meg kell tanulnunk nyerni, ez a lecke mindannyiunknak. Ezzel együtt gratulálok a csapatomnak a mutatott teljesítményhez, a franciáknak pedig a korrekt játékhoz."

Claude Onesta, a francia válogatott szövetségi kapitánya: "Nehéz mérkőzés volt. Kész csoda, hogy sikerült egy pontot szereznünk."

A csoport állása, programja

Spanyolország-Csehország 37-25 (17-10)
Az állás: 1. Spanyolország 2 pont, 2. MAGYARORSZÁG és Franciaország 1-1 (29-29), 4. Csehország 0

szerda, 2. forduló:
Franciaország-Csehország 18:15 ó
MAGYARORSZÁG-Spanyolország 20:15 ó
péntek, 3. forduló:
Franciaország-Spanyolország 18:15 ó
MAGYARORSZÁG-Csehország 20:15 ó