Majdnem legyőztük a világ legjobbját

2010.01.19. 22:32 Módosítva: 2010.01.19. 22:33
A kézilabda Európa-bajnokság első meccsén a magyar válogatott világklasszis teljesítménnyel végig meccsben volt Franciaországgal, és a második félidőben elhúznia is sikerült, de a végére elfáradt, és csak egy pontot szerzett. A döntetlen úgy is óriási bravúr, hogy az utolsó öt percben négygólos vezetésünkről született.

Szenzációs játékkal kezdte első Eb-meccsét a magyar válogatott a világ- és olimpiai bajnok Franciaország ellen. A magyar fal erőszakosan, keményen védekezett, néhol túl keményen is, mert az első negyedórában háromszor is emberhátrányba került, így még nagyobb teljesítmény volt, hogy tartotta a lépést ellenfelével. Ehhez nagyon kellettek Fazekas Nándor védései, a veszprémi kapus mindenhol ott volt, ahol kellett.

Franciaország-Magyarország 29-29 (16-16)

A magyar gólszerzők: Ilyés 7, Krivokapics 6, Gál 5, Iváncsik G. 3, Törő 3, Katzirz 2, Laluska 2, Gulyás 1
Hétméteresből: 2/1 ill. 0
Kiállítások: 6 perc ill. 14 perc

Nicola Karabaticsot nem tudtuk tartani, de a másik kapu előtt Ilyés Ferenc is hasonlóan hatékony volt: bejöttek a lövései, emellett nagy passzokkal találta meg társait, a magyar csapat vezetni tudott. A belső védő posztján Schuch Timuzsin gyorsan kapott két kiállítás, és Laluska Balázs is kiment egyszer, a franciák Fazekas védései ellenére átvették a vezetést. Ellépniük viszont nem sikerült, a magyarok emberhátrányból is gólokat lőttek.

10 perccel a szünet előtt három góllal vezetett Franciaország (13-10), Csoknyai István időt kért, csapata pedig Gál Gyula zsinórban lőtt góljaival egyenlített. Harcolt a magyar válogatott, a franciák valószínűleg könnyebb meccsre számítottak, és sztárkapusuk, Thierry Omeyer sem tett hozzá semmit a játékukhoz. Kifogástalan első játékrészt produkáltak a mieink, döntetlenről (16-16) kezdődött a második félidő.

Krivokapics Miloradnak már az első félidőben is elsült a keze, de a lendületbe jött csapatban az irányítók kivételével mindenki nagyon jól játszott, és a szünet sem törte meg a magyarok lendületét: Törő Szabolcs góljaival visszavette a vezetést. A franciákat viszont nem véletlenül tartják a világ legjobbjának, összeszedték magukat, és a 40. percben már újra náluk volt az előny (21-20). Csoknyai forgatta a csapatát, hogy a játékosok bírják a hajrát is, Fazekast Puljezevics Nenad váltotta a kapuban.

A szerb kapus védéseitől újra lendületbe jött a magyar csapat, elképesztő ötperces szakasszal nemcsak visszavette a vezetést, de a mérkőzés legnagyobb különbségű vezetésére tett szert (50. perc: 23-27). Gulyás Péter, Ilyés és Katzirz Dávid góljaival úgy tűnt, sikerült megrendítő ütést bevinnünk, Claude Onesta kénytelen volt 10 perccel a vége előtt kikérni az idejét.

A franciák nagyon megnyomták az utolsó perceket, a fáradó magyarokat Puljezevics védései még tartották, de a támadások egyre esetlegesebbek voltak, és a szerencse sem állt a mieink mellett: egygólos előnyünknél Ilyés lövése a kapufára, onnan Karabouéra pattant, de a kapus ráült a labdára, a következő támadásból pedig kiegyenlített Franciaország.

Schuch megkapta harmadik kiállítását is, de a lendületben levő franciákból is sokat kivett a felzárkózás, a magyar csapat kivédekezett egy támadást, és egy perccel a vége előtt a győzelemért támadhatott. Egy óriási kapufa után miénk maradt a labda, így végigjátszhattuk volna a hátralevő percet a francia kapu előtt, de az indiszponált Eklemovics eladta a labdát. Egy taktikai falt után emberhátrányban fejeztük be a meccset, de az időntúli francia szabaddobásból nem született gól.

A magyar válogatott legnagyobb dicsérete, hogy teljesen megérdemelten szerzett pontot Franciaországtól, bár a hajrát nézve talán inkább elveszített egyet. Az utolsó öt percben nem sikerült gólt szereznünk, az 55. percben még négy góllal vezettünk, ennek ellenére a csapat minden dicséretet megérdemel, mert mindent kijátszott magából, és komoly önbizalmat szerzett az Európa-bajnokság további mérkőzéseire.

Csoknyai István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Ebben a mérkőzésben több volt, mint egy pont. Négygólos vezetésünknél a hajrában mintha megijedtünk volna. Ennek a fiatal csapatnak sokat kell még tanulnia ahhoz, hogy az ilyen szituációkat győzelemmel fejezzük be. Meg kell tanulnunk nyerni, ez a lecke mindannyiunknak. Ezzel együtt gratulálok a csapatomnak a mutatott teljesítményhez, a franciáknak pedig a korrekt játékhoz."

Claude Onesta, a francia válogatott szövetségi kapitánya: "Nehéz mérkőzés volt. Kész csoda, hogy sikerült egy pontot szereznünk."

A csoport állása, programja

Spanyolország-Csehország 37-25 (17-10)
Az állás: 1. Spanyolország 2 pont, 2. MAGYARORSZÁG és Franciaország 1-1 (29-29), 4. Csehország 0

szerda, 2. forduló:
Franciaország-Csehország 18:15 ó
MAGYARORSZÁG-Spanyolország 20:15 ó
péntek, 3. forduló:
Franciaország-Spanyolország 18:15 ó
MAGYARORSZÁG-Csehország 20:15 ó