A kiscsapatokat szokták 9 góllal megverni

2010.01.21. 11:52
A kéziválogatottnak egy percig sem volt esélye Spanyolország ellen, de a csúnya vereség ellenére még van esély a középdöntőre az Európa-bajnokságon. Csoknyai István annyit profitált a meccsből, hogy amint látta, elment a hajó, pihentette azokat, akiknek a csehek ellen húzniuk kell a csapatot.

A magyar válogatottól a franciák elleni teljesítmény után jogosan várták a Bécsújhelyre utazó szurkolók, hogy szoros, jó meccset játszik Spanyolországgal, ebből azonban semmi nem valósult meg. A játékosok nem fáradtnak, inkább enerváltnak tűntek a mérkőzés első percétől kezdve, így a semmi különöset nem mutató spanyolok (a mérkőzés elején ellenfelünk is bőven követett el hibákat) könnyedén léptek el.

Jegyzőkönyv, csoportállás

A magyar gólszerzők: Gulyás 5, Krivokapics 5/3, Eklemovics 4, Iváncsik G. 3, Ilyés 2, Katzirz 2, Törő 2, Gál 2
Hétméteresből: 5/3 ill. 7/6
Kiállítások: 12 perc ill. 6 perc

A csoport másik mérkőzésén: Franciaország-Csehország 21-20
A csoport állása: 1. Spanyolország 4 (továbbjutott), 2. Franciaország 3 (továbbjutott), 3. Magyarország 1, 4. Csehország 0

A magyarok képtelenek voltak sebességet váltani, a spanyolok viszont belemelegedtek, elsősorban védekezésben nyújtottak kiemelkedőt. Támadásban nem volt nehéz dolguk, a fásult magyar fal bőven hibázott annyit, hogy a kapusoknak ne legyen esélyük hárítani: sem az átlövéseket, sem a beállót nem tudtuk tartani, megmagyarázhatatlan volt, hogy a franciák ellen jól záró védelemmel mi történt 24 óra alatt.

Csoknyai a védekezés határozatlansága mellett kiemelte kapusai gyenge teljesítményét. Igaz, hogy Puljezevics Nenad semmit nem fogott, és a jól kezdő Fazekas Nándor kapuját is szétlőtték később, de mindketten gyakran kerültek kiszolgáltatott helyzetbe, tiszta átlövéseket, ziccereket kellett volna védeniük. Az egykor a világ egyik legjobb belső védőjének számító kapitány hiába instruálta folyamatosan a játékosait a vonal mellől, a védekezés az egész meccsen értékelhetetlen maradt.

Az egyetlen olyan játékos, aki a téthez méltó elszántsággal lépett pályára, Gulyás Péter volt. Az ő góljaival a második játékrészben feljött ötre a csapat, de hiába volt még 20 perc, nem akadtak társai, akikkel sikerült volna elhitetnie, hogy meg lehet verni Spanyolországot. Így persze nem is lehetett, a spanyolok időt kértek, és gyorsan visszaállították a különbséget, innentől nem maradt nyitott kérdés.

Kilenc góllal a torna esélyesei szokták megverni a kiscsapatokat, és bár a spanyolokat az eddig látottak alapján nevezhetjük az Eb egyik esélyesének, a Franciaország ellen nagyot játszó magyarok eddig nem tűntek kiscsapatnak. Közben a franciák nagyon megizzadtak a csehekkel is (nehezen, 1 góllal nyertek), előfordulhat, hogy a tornát igen rossz formában kezdő sztárcsapat elleni kiváló helytállás miatt kicsit túlértékeltük a magyarok teljesítményét.

Akár meg is nyugodhatunk

Az Európa-bajnokság előtt az Interwetten-kupán vett részt a csapat, és egyelőre az Eb-n is hasonló kotta szerint dolgozik a válogatott, mint a felkészülési tornán. Az első körben kiváló teljesítménnyel pontot vett el Horvátországtól, másnap viszont sima vereség következett Lengyelország ellen. Egy hete a torna utolsó meccsét Ausztria ellen megnyerte Magyarország, 50 percig a teljesítményével sem volt gond. Pénteken Csehország ellen a középdöntő a tét.

A Spanyolországtól elszenvedett vereségre akkor sincs magyarázat. Jól játszó, erős csapattól kapott ki Magyarország, és el kell fogadnunk, hogy nem lehet mindig ugyanolyan jól játszani, arra azonban nincs mentség, hogy egy középdöntőbe vágyó csapat 20 perccel a lefújás előtt feladjon egy meccset. Az ütés azért fájó különösen, mert a pihenőnap ellenére biztosan benne maradt a játékosokban, miközben a csehek a franciák elleni helytállás lendületével készülhetnek a mindent eldöntő csoportmeccsre.

A magyar válogatott két meccsén megmutatta, hogy a legjobbakkal is versenyben tud lenni, ugyanakkor képes vállalhatatlan teljesítményre is. Csehországot egyetlen pillanatra sem kezelhetjük le, a spanyolok elleni meccset Csoknyainak ki kell vernie a játékosok fejéből, különben hiába az első játéknap parádés teljesítménye, a magyar válogatott a csoportkör után hazautazik.

Játékosértékelés

Puljezevics Nenad: védés nélkül hozta le a meccset, igaz, kevés segítséget kapott az előtte védekező magyar faltól.
Fazekas Nándor: volt néhány bravúrja, de őt is többször hozták nehéz helyzetbe a társai.
Iváncsik Tamás: a szélső labda nélkül nem sokat tehet a csapat játékához.
Gulyás Péter: a magyar csapat legjobbja volt, szép gólokat lőtt, lelkes volt, de ebből nem sok ragadt rá a társaira. Ha mindenki olyan tűzzel játszik, mint ő, a spanyolok nem gázolnak át Magyarországon.
Laluska Balázs: támadásban sokat hibázott, alig akadt jó megmozdulása. Védekezése a 2. félidőre feljavult, de így sem érte el az átlagot.
Krivokapics Milorad: most nem jöttek be a lövései, bár a mérkőzés legszebb gólját ő szerezte. Elszórt néhány labdát.
Eklemovics Nikola: a nagy akarásból görcsölés lett, ismét nem tudott stílust adni a magyar csapatnak. Eddigi Eb-formája kiábrándító.
Császár Gábor: látszik a játékán a sérülése, keveset vállalkozik.
Gál Gyula: hozzá jártak gólt lőni a spanyolok, a védekezése minősíthetetlen volt. Támadásban kevés helyzetét belőtte.
Schuch Timuzsin: a fal közepét könnyedén lőtték át a spanyolok, a beállóval vívott harcát is elveszítette, nem fogott ki jó napot ő sem.
Ilyés Ferenc: érezte, hogy neki kell vállalkoznia, próbált vezér lenni, de neki sem jöttek be a lövései. Védekezését megoldotta.
Katzirz Dávid: erőszakos volt, támadásban próbált lendületet adni a csapatnak, de nem volt nagy napja. Védekezésben többször megverték.
Nagy Kornél: ismét csak perceket kapott.
Iváncsik Gergő: a helyzeteit belőtte (egy hetest kihagyott), de ismét nem kapott elég labdát, anélkül pedig egy szélső helyzete reménytelen. 
Törő Szabolcs: Nem tudott hozzátenni a csapat játékához, hátul többször túlvédekezte az átlövőt, így az embere ziccereket lőhetett.