Judit
2 °C
7 °C

Nincs helyünk a kézi-Eb középdöntőjében

2010.01.22. 22:54
A férfi kézilabda Európa-bajnokság utolsó csoportfordulójában a magyar válogatott végig futott Csehország után. Azt azonban nem bírta el, hogy kezdőcsapata kritikán aluli teljesítményt nyújtson, és teljesen jogosan szenvedett komoly vereséget. Magyarország csoportja utolsó helyén végzett, kiesett.

A középdöntőért pályára lépő magyar válogatott az első percek ideges játékából még jobban jött ki, Laluska Balázs két góljával vezetett, de a 7. percben már Csehországnál volt az előny.

Mindkét kapus jól védett, Fazekas Nándor és Martin Galia közül utóbbi előtt állt előbb össze a fal. A magyar kapu előtt Zubai Szabolcs hiába fogta követő emberfogással Filip Jichát, az átlövő így is megtalálta a rést a magyar védekezésen. Nem is volt nehéz dolga.

MAGYARORSZÁG-CSEHORSZÁG 26-33 (13-14)

A magyar gólszerzők: Császár 6, Katzirz 5, Krivokapics 3/3, Törő 3, Gál 2, Iváncsik G. 2, Laluska 2, Zubai 2, Iváncsik T. 1
Hétméteresből: 3/2 ill. 6/4
Kiállítások: 12 perc ill. 8 perc

A csoport másik mérkőzésén: Franciaország-Spanyolország 24-24
Végeredmény: 1. Spanyolország 5, 2. Franciaország 4, 3. Csehország 2, 4. Magyarország 1

A magyar játék a spanyolok elleni meccset idézte, a cseh kapu előtt fogalmatlanul járatták a labdát a játékosok. Csoknyai István már a tizedik percben leszedte a játékát ismét nem találó Eklemovics Nikolát, majd néhány perccel később a már három elrontott lövésnél tartó Ilyés Ferencet. A cseh támadások sem voltak ellenállhatatlanok, de csak Fazekas védéseinek volt köszönhető, hogy nem került már az első negyedóra után komoly hátrányba a csapat.

A két magyar középső védő feltűnően szabálytalanul játszott, a szünetig háromszor kerültünk erről a posztról emberhátrányba. Így azonos létszámnál hiába nem játszott alárendelt szerepet a magyar csapat, előnyben nagyon pontosak voltak a csehek, és már a 23. percben elhúztak öt góllal. Fazekastól már nem jöttek a védések, Galia viszont továbbra is parádézott, a gyenge magyar támadásokat lezáró lövéseket könnyedén nyelte le.

A szünet előtti hét percben összeszedte magát a magyar válogatott, a csehek pedig megmutatták, hogy messze nem verhetetlenek: Császár Gábor és Katzirz Dávid gólerős játékával összejött az egyenlítés. A játék továbbra sem volt ellenállhatatlan, de az első félidő végére sikerült eltűntetni a jelentős hátrányt (13-14). A feltámadás azonban eddig tartott, a második félidő elején Csehország négy perc alatt négy gólt lőve visszaállította a különbséget.

Galia halmozta a bravúrokat, Jicha tarthatatlan volt, a szélről pedig Jan Filip lőtte szét a magyar kaput. Császár góljaival legalább annyit sikerült megakadályozni, hogy a csehek a szünet után eldöntsék a meccset, de közelebb kerülnünk a kritikán aluli védekezés miatt nem sikerült. A támadásokban nem volt ötlet, jobbára annyi történt, hogy néhány keresztpassz után vagy Katzirz, vagy Császár elvállalt egy lövést, de látszott, a győzelemhez ennél sokkal több kell.

A 44. percben újra sikerült 3 gólra feljönnünk, de Laluskát újra kiállították, a kétperces büntetésből pedig mínusz hárommal jöttünk ki - ez a hátrány a mérkőzés végéig már nem lett kisebb. Még rengeteg idő volt hátra, de a magyarokban nem volt benne egy feltámadás. Ezúttal nem a küzdőszellemmel volt gond, akartak a játékosok, de Ilyés 9/0-t lőtt, jobbátlövőből semmi veszélyt nem jelentettünk, a beállókhoz és a szélsőkhöz pedig szinte egyáltalán nem jutott el labda.

Az esély végig ott lógott a levegőben, a bírók sem voltak ellenünk, de annyira fogalmatlanul kézilabdázott a magyar csapat, hogy nem is érdemelte volna meg a középdöntőt. Csehország végül hét góllal, teljesen megérdemelten győzte le Magyarországot, amely nem bírta el, hogy a teljes kezdősora vállalhatatlan teljesítményt nyújt egy élet-halál meccsen.

Csoknyai: Nem tudtuk megoldani a feladatot

"Borzasztóan bánt a kiesés. Tisztában voltunk azzal, hogy nehéz csoportba kerültünk, és nem tudtuk megoldani a feladatot - kezdte értékelését a szövetségi kapitány. - Az átlövőink sajnos gyengén teljesítettek, emiatt sem a szélsők, sem pedig a beállósok nem tudtak helyzetbe kerülni a remekül záró cseh védőfal előtt. A védelmünk sem működött jól, az ellenfél legjobb játékosát, Jichát képtelenek voltunk megállítani. Nekem kapitányként ez volt az első világversenyen. Biztos, sokat hibáztam én is, az pedig elemzésre vár, hogy a játékosok miben hibáztak. A közvélemény továbbjutást várt, főleg az első, franciák elleni meccs után. Aztán elfelejtettünk kézilabdázni. A küzdeni akarás és a lövőszázalék is nagyon leromlott. Ami a folytatást illeti: a vezetőkkel meg kell beszélni, hogyan tovább. Sajnos, a mostani búcsú miatt az olimpiai kvalifikációs vb selejtezőjében is kemény ellenfelet kaphatunk."(MTI)

Martin Liptak, a cseh válogatott szövetségi kapitánya: "A spanyolok elleni súlyos vereség után fel tudtunk állni, már a franciák ellen bizonyítottuk, tudunk jól játszani. Most, a magyarok elleni ki-ki meccsen pedig keményen harcoltunk. Támadásban, kapusteljesítményben és védekezésben is jobbak voltunk az amúgy jó játékosokból álló magyar csapatnál."  

Sinka László, a magyar szövetség elnöke - az európai szövetség (EHF) tagjaként a linzi csoportban megfigyelő - döbbenten áll a történtek előtt: "Az extra kezdés után nem szabadna így szétesnie a magyar válogatottnak. Alaposan ki kell elemezni, mi történt, de ezzel természetesen megvárjuk a szövetségi kapitány beszámolóját. Méltatlan volt a szereplés a válogatotthoz, és itt nem csak a vereségekre, hanem a mutatott játékra gondolok."    

A kapitány szerződése elvileg a 2012-es londoni olimpiáig szól, ám addig minden év júliusában bármelyik fél - a szakember, illetve a szövetség - következmények nélkül felbonthatja.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?