Majdnem hanyatt estem gyengeségünktől

2010.01.23. 12:58
Három nap alatt elfelejtett kézilabdázni a férfi válogatott, ezt fejtegette az Európa-bajnoki kiesés után a kapitány, Csoknyai István. Az olimpiai bajnok franciák elleni döntetlen után a spanyolok nyitott, a csehek zárt védekezése is tanácstalanná tette a csapatot, a görcsösség tapintható volt. Szégyen, mondják a lelkes szurkolók, de maguk a játékosok is.

Csak az elvakultabb szurkolók számoltak azzal, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott úgy fog játszani utolsó Európa-bajnoki csoportmeccsén a csehek ellen, mint tette azt Galgócon, a szlovákok ellen júniusban, selejtezőn. A csapat akkor mindenben felülmúlta a nagyon fogadkozó Szlovákiát, a feszültség akkor nagyon jól hatott, most ellenben hihetetlenül rosszul.

Most a magyarok fogadkoztak, hogy szétszedik a cseheket, de nincs értelme szépíteni: minket szedtek szét, ha nincsenek Császár lövései, Fazekas védései, tíznél is több lehetett volna a különbség, a kieli Filip Jicha világklasszis teljesítményt nyújtott.

“Jobban megizzadtam a lelátón, mint ezek bent” - mondta a meccs után keserűen egy szurkoló, miközben a szégyen és gyalázat szavak érkeztek mindenfelől.

“Szégyelljük, hogy egy embert meg kell fogni? Szégyelli ezt az edző és a csapat? Szégyelli, hogy így nyerjen? Akkor ne csodálkozzunk, hogy tizennégyet lő nekünk, akkor ez lesz a vége” - tette hozzá egy másik, utalva Jichára, aki annak ellenére lőtt 14 gólt, hogy Zubai és Császár követő emberfogással próbálta kivenni a játékból. Nem sikerült. Gyors, bírta végig az iramot, az ezen a szinten bántóan túlsúlyos Milorad Krivokapicsnak esélye sem volt, hogy a kapu felé lőjön mellőle.

A szurkolók voltak a legjobbak

Egy veszprémi törzsszukoló azzal nyugtatta magát, szerinte rajtuk nem múlott semmi, ők voltak a legjobbak. A jegyekre kifizettek legalább 100 eurót, szállással, benzinnel majdnem százezret költöttek. A semmiért: pontosabban egy jó meccsért, és öt jó percért.

Nem is véletlenül mondta Gál Gyula, hogy elsüllyed szégyenében. Gál kettőt lőtt, nem kapott jó labdákat, nem is kaphatott, volt egy olyan borzasztó felállás, amikor emberhátrányban két szélső, Császár és Krivokapics volt bent, esély sem volt a megjátszására.

Ilyés Ferenc szerint tapintható volt a feszültség a csütörtöki edzésen, és a nagy akarás görcsösségbe váltott át, vagyis a rossz irányba a jó helyett, mert a nagy feszültégből nagy eredmény is lehetett volna. Ilyés kilencszer próbálkozott, gól nélkül, magyarázatot sem a maga, sem a csapat visszaesésére nem tudott adni. A csehek erre a meccsre hozták legjobb formájukat, mi pedig kedd után leszálló ágba kerültünk.

“Egységesek voltak, nagyot küzdöttek. Nem tudom, nálunk mi volt a baj. Ki kell elemeznünk, meg kell beszélnünk ezt. Ennél azért többre vagyunk képesek, mindenki mindent megpróbált, de valahogy mégsem. Csalódottak vagyunk, nem így terveztük” - mondta Iváncsik Gergő.

“A csehek hatos zónája megoldhatatlan feladatot jelentett nekünk, rosszul, gyengén, pontatlanul lőttünk. Esély sem volt a védőfal megbontására, arra, hogy a szélsőket helyzetbe hozzuk, ha mégis sikerült, onnan sem találtunk a kapuba. Folyosóba kényszerítettek minket, Galia pedig ezeket a labdákat könnyen fogta. Rossz stílusban, rossz felfogásban játszottunk" - elemzett Csoknyai István.

Elgondolkodtató, hogy a spanyolok nyitottabb, a csehek zártabb védekezése ellen sem tudtunk hatékonyan játszani, Laluska és Schuch védekezése pedig annyira látványosan szabálytalan, hogy mindkettőt könnyen szórták ki a bírók. Nemcsak most, mindhárom meccsen.

“Könnyű gólokat kaptunk, és nem is lehetett más a vége, minthogy kikaptunk. Számunkra így fejeződött be az Európa-bajnokság, pedig mondanom sem kell, nem így terveztük. Úgy gondoltuk, ezt a meccset hozzuk, de a szívvel küzdés kevés volt, mert a másik oldalon a szervezettség felőrölt bennünket” - folytatta a kapitány.

Szándékosan megkerülte a többször feltett kérdést, miszerint kezdő edzőként a vágóhídra küldték-e felettesei. A korábbi kiváló játékos eddig vezetőedző még sehol sem volt, jelenleg Mocsai Lajos mellett a magyar bajnok MKB Veszprém másodedzője. Lemondásáról nem ejtett szót, de a jövőt át kell gondolni, és normális döntést hozni.

Tény, Csoknyait kétségkívül kínos helyzetbe hozta a Sinka László vezette szövetség, a szurkolók utóbbira jobban is haragudtak, és persze a több mint kétmilliós fizetése is hirtelen beszédtéma lett.

Az elnökség beszámolót vár

A kapitány megbízatása a 2012-es londoni olimpiáig szól, azonban a szövetség, illetve Csoknyai minden esztendő júliusában következmények nélkül felbonthatja a szerződést. Az elnökség bekéri az Eb-ről készítendő kapitányi beszámolót, aztán dönt a kérdésben.

“Biztosan sokat hibáztam magam is, az eredményben a felelősségem egyértelmű, elemezni kell, visszanézni a meccseket. A spanyolok elleni meccs után sem tudtam aludni, most is rossz napjaim következnek, mert borzalmasan bánt és fáj, hogy így alakult. Hogy három nap alatt elfelejtettünk kézilabdázni, arra nincs ésszerű magyarázat. Az első meccs után csodát vártunk, a franciák le is becsültek bennünket, aztán gyorsan visszazökkentünk a földre, még a hozzánk közel hasonló cseh csapat is nagy falat volt. Ezzel együtt a védekezéssel még csak-csak elégedett vagyok - bár Jichát nem tudtuk megállítani, minden helyzetből gólt lőtt -, de a támadással nem, majdnem hanyatt estem, amikor megláttam, mennyire gyengék voltunk” - tépelődött Csoknyai.

A szakember kitért arra is, sok gonddal küszködtek az Eb előtt, ezeken azt hitte, úrrá tud lenni, de tévedett. Ilyés és Császár is éppencsak felépült sérüléséből, Nikola Eklemovics sem volt egészséges. Utóbbi, vagyis a csapatkapitány két meccsen nem lőtt gólt, a franciák ellen jól mozgott, de akkor nem lőtt kapura.

Fazekas Nándort emelte ki, a kapus megfelelt, de az érzéseiről inkább csak annyit nyilatkozott, hogy nagyon sokan csalódást okoztak, név szerint nem emelt ki senkit.

“A játékosaink nem bírnak ki három ilyen meccset, rá kellett döbbennünk, erre a szintre kevesek vagyunk” - összegzett a kapitány, aki ezt alátámasztotta a felkészülési tornákkal is, ahol hasonló eredmények voltak. “Ez így nem mehet tovább. Sok minden forog a fejemben, de elemezni higgadtabban kell. Sok minden elveszett itt, Bécsújhelyen.”

A mondat első része egybecsengett Nagy Lászlóéval, aki távolmaradt az Eb-től, és még a nyitány előtt ugyanígy vélekedett. Az olimpiai negyedik női válogatott kilencedik lett a világbajnokságon, a világbajnoki hatodik férfi csapat nincs a legjobb Eb-tizenkettőben, a mélyrepülés érzékelhető.

A férfi csapatnak ezek után a világbajnoki selejtezőben olyan válogatott lesz az ellenfele, amelyik a legjobb tizenkettőből érkezik, erősebb a miénknél, az olimpiára pedig a vb-ről lehetne kijutni.