Szlovéniát kell verni a kézi-vb-re jutásért

2010.01.31. 14:00
Hasonló játéktudású csapatot kapott a világbajnoki selejtezőben a magyar férfi kézilabda-válogatott. Szlovéniára is jellemző, hogy egy meccsen bárkit képesek megverni, éppúgy, mint a magyarok.

A két legerősebb csapatot - Dánia és Spanyolország - elkerülte a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnoki selejtezők vasárnapi bécsi sorsolásán, de a legkönnyebb ellenfeleket, Ausztriát és Ukrajnát is. Miután Magyarország nem jutott be az Európa-bajnokság középdöntőjébe, ezért kiszolgáltatott helyzetbe került, de a szerencse segített rajta.

A júniusi oda-visszavágós meccseken Szlovénia lesz a mieink ellenfele, amelyik nem kezdte rosszul az Európa-bajnokságot, a svédek legyőzésével bejutott a középdöntőbe, ott azonban már nem szerzett pontot. A csehektől minimális vereséget szenvedett (37-35), a spanyolok valamint a franciák viszont már átfutottak rajtuk. Szlovénia elveszítette egyik legnagyobb erősségét, a honosított Siarhei Rutenkát, aki visszament hazájába, Fehéroroszországba.

A 2009-es világbajnokságra a szlovénok nem jutottak ki, mert a szlovákok összesítésben egy góllal felülmúlták őket. A mieink épp Szlovákiát verték az Eb-részvételért.

A világbajnokság első hét helyezettje szerez jogot arra, hogy az olimpiai selejtezőben részt vehessen. Ha a válogatott nem jut ki, akkor a 2012-es szerbiai Európa-bajnokságról lehet kvalifikációt szerezni Londonra, de onnan már csak két hely kiadó.

Az első mérkőzés idegenben június 12-én vagy 13-án, a magyarországi visszavágóra pedig egy héttel később lesz. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Nagy László a magyar csapat rendelkezésére áll-e a nyárra, még az sem ismert, ki lesz a csapat kapitánya.

Sinka László, a magyar szövetség elnöke így nyilatkozott: "A sorsolásnál lehetett volna sokkal erősebb ellenfelet is kapni. A szlovénok nemes, jó ellenfelek. Jelenleg 50-50 százalék esélyt látok a sikerre. Az biztos, hogy pici dolgokon fog múlni a továbbjutás. A válogatott szép és megoldható feladat előtt áll."

Csoknyai István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Azt csak a párharc végén lehet elmondani, hogy örüljünk-e vagy sem a szlovénoknak. Az is csak az első mérkőzés után derül ki, hogy jó-e, ha a visszavágó van nálunk. A legfontosabb viszont, hogy először a saját csapatunknál tegyünk rendet. A lehető legjobban felkészülünk az Eb 11. helyezettje ellen."

A vb-pótselejtezők párosítása

Szlovénia-MAGYARORSZÁG, Ausztria-Hollandia, Norvégia-Litvánia, Németország-Görögország, Szlovákia-Ukrajna, Szerbia-Csehország, Románia-Oroszország, Dánia-Svájc, Portugália-Spanyolország

Az eddigi biztos vb-résztvevők: a házigazda Svédország, a címvédő Franciaország, valamint a most záruló ausztriai Eb további elődöntősei, azaz Horvátország, Lengyelország és Izland.