Felavatták a Cozma-szobrot

2010.02.06. 16:18 Módosítva: 2010.02.06. 17:15
Felavatták az egy évvel ezelőtt meggyilkolt Marian Cozma emlékművét szombaton, a Veszprém Aréna előtti parkban.

Mihály Gábor szobrászművész bronz mellszobra a tavaly februárban meggyilkolt román sportoló arcvonásait őrzi és kézilabdás dobómozdulatot ábrázol.

A rendkívül rossz idő, az erős havazás ellenére több ezren vettek részt az eseményen. Az alkotást Debreczenyi János, Veszprém polgármestere, Mocsai Lajos az MKB Veszprém férfi csapatának vezetőedzője és Remport Csaba, a Veszprém Kézilabda Fan Club elnöke leplezte le. A kegyeleti megemlékezésen jelent volt Petre Cozma, a meggyilkolt román sportoló édesapja és egyik lánytestvére, Ionela Negrila, továbbá Ireny Comaroschi, Románia budapesti nagykövete és Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete.

Részt vett az eseményen Gyulai Zsolt olimpiai bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke.

Jelen voltak természetesen az emlékmű avatásán az európai hírű veszprémi csapat vezetői és jelenlegi, valamint volt játékosai, köztük Ilyés Ferenc is, akit német klubja elengedett a barátja szobrának avatójára.

"A szobor méltó emléket állít Marian Cozmának, mert tükrözi a benne lakozott erőt, küzdeni tudást, de a szelídségét is" - mondta a kegyeleti megemlékezés bevezetőjeként Remport Csaba, aki a szurkolói klub elnökeként az emlékmű felállításához a közadakozást is szervezte egy éven át.

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere azt hangsúlyozta, hogy Marian Cozmát "saját gyermekünkként, testvérünkként szerettünk". Mint mondta: más-más nemzet fiai játszanak a veszprémi csapatban, de amikor pályára lépnek, egy családdá válnak és mindent megtesznek egymásért, Veszprém méltó képviseletéért.

A polgármester kitért arra is, hogy Petre Cozma, aki az egyetlen fiát veszítette el, "példát mutatott nekünk és a világnak emberi tartásból, a fájdalom elviseléséből és toleranciából". Veszprém nem felejt és bízik az igazságszolgáltatásban - hangsúlyozta a polgármester.

Mocsai Lajos szerint nem egy sportszoborról van szó, hanem egy sportoló ember szobráról, aki győzni, gólt lőni jött, és azt akarta, hogy a veszprémi csapat az egész világon elismert legyen.

Ireny Comaroschi beszédében megköszönte Veszprém minden lakójának azt a szeretetet, amelyet ebben a tragédiában tanúsított, s hogy "mellettünk voltak". Egy éven át "meghatódottan kísértünk figyelemmel minden olyan eseményt, amelyet Marian emlékének szenteltek" - mondta. Neculai Ontanu, Bukarest II. kerületének polgármestere arra emlékeztetett, hogy a kerületükben született és nevelkedett Marian Cozma a "nagyon rövid életét odaadással, becsülettel és végtelen szenvedéllyel áldozta a kézilabdának". A polgármester ezután átadta veszprémi kollégájának Bukarest II. kerülete önkormányzatának díszoklevelét és a Stefan Cel Mare emlékérmet. Megjegyezte: Stefan Cel Mare, román uralkodó a kereszténységet védte kelet kapuinál.

Dejan Peric, a veszprémi kézilabdások szerb csapatkapitánya szerint "az emlékművet nemcsak egy kiváló sportolónak, hanem egy kiváló embernek is állítjuk, s számomra a szeretet emléke is".

Petre Cozma - aki ezúttal vette át a Magyar Sportújságírók Szövetségének 2009-es különdíját, a decemberi Sportcsillagok Gálaestjén ugyanis betegsége miatt nem tudott megjelenni - a kegyeleti megemlékezésen azt mondta: "fogadjátok a népem, a családom áldását, úgy szeretlek benneteket, ahogy a fiam szeretett". Marian nagyon büszke volt rátok - mondta, megjegyezve: "határtalan az emberségetek, meghajlok előttetek". Petre Cozma szavait hatalmas vastaps követte.

Az emlékművet - a leleplezést követően - megáldották a történelmi egyházak jelen lévő püspökei, s a román ortodox egyház püspöke.

Az avatást követően a város polgármestere Veszprém tiszteletbeli polgára elismerésben részesítette Petre Cozmát, Remport Csaba pedig Veszprém arany emlékérmét vehette át.

Az emlékmű talapzatát elborították a koszorúk, virágok és égő mécsesek; a több ezres tömegből nagyon sokan hajtottak fejet a szobor előtt.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román válogatott 26 éves kézilabdázóját 2009. február 8-án hajnalban ölték meg a veszprémi Patrióta lokál előtt.