Mocsai visszakerült a kéziválogatott élére

2010.02.24. 13:38
Az MKB Veszprémet irányító edzőpáros vezeti júniusig a magyar férfi kézilabda-válogatottat. Mocsai Lajos biztos benne, hogy együtt tud működni Csoknyaival, akivel az Eb-n gyengébben szerepelt a csapat.

Szerdán ülésezett a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége. A fő téma az Európa-bajnokságon csalódást keltő, és a tizennegyedik helyen végző Csoknyai István kapitány beszámolója volt.

Ezt az elnökség elfogadta, és Csoknyai maradhat a válogatottnál, szükség van rá – pályaedzője, Vladan Matics viszont lemondott -, de a nemzeti csapatnál is Mocsai Lajos lesz a felettese, bár utóbbi nem kapitányi kinevezést kapott, hanem szakmai igazgatóit.

Sinka László elnök egészen pontosan úgy fogalmazott, a válogatottat a veszprémi kettős irányítja majd.

Nagyon valószínű, hogy a veszprémi modellnek megfelelően, de ezt majd a két szakember egymás közt tisztázza a következő napokban.

Életszerűtlen lenne mindenesetre, ha nem Mocsai, az európai Életműdíjas meccselne, hanem veszprémi segítője, aki felnőtt csapatnál vezetőedző a kapitányi kinevezésig nem volt.

Az elnökség egyértelműsítette: az olimpiai kijutás a legfontosabb, ezért első lépésként a szlovénok elleni júniusi világbajnoki selejtezőt sikerrel kell megvívni. (A svédországi 2011-es vb első hét helyezettje kap jogot a selejtezőtornára.)

Szlovénia ellen a vb-re

A szlovénok az előző vb-ről lemaradtak, mert kiestek a szlovákokkal szemben, azóta viszont az a Zvonimir Serdarusic vette át a válogatott irányítását, aki a német Kiellel három Bajnokok Ligája győzelmet ért el, és az Európa-bajnokságon is bekerült a tizenkettes középdöntőbe, ahová a magyar csapat nem.

Az elnökségnek egyértelmű szándéka volt, hogy a legelismertebb, a válogatottal 1986-ban ezüstérmet szerző Mocsai Lajost mindenképpen szeretné alkalmazni, de egyelőre június 30-ig szól a megbízatása.

Hajnal Csaba, a veszprémiek ügyvezetője az ülés nem nyilatkozott, de a legjobb magyar csapat így is engedett, hiszen korábban nem akarta elengedni kapitánynak Mocsait, mert akkor a klubfeladatokra nem tudna úgy koncentrálni.

Mocsai, aki teljes felelősséggel vállalta a munkát, bízik abban, hogy kinevezése hívó szó lesz a külföldön játszó magyaroknak. Természetesen elsősorban arra a Nagy Lászlóra gondolt, aki pihent, és kihagyta az Európa-bajnokságot.

"Ez egy vezetéselméleti kérdés, vázolni kell előtte a feladatokat, hogy neki milyen szerepet szánunk, milyen irányt képzelünk el" - mondta a kapitány.

Az új kapitány úgy véli, a szlovénok ellen ötven százalék esély van a továbbjutásra, de nyílt meccs párharc várható.

Arra is lesz esély vélhetően, hogy a kapitány fia, Mocsai Tamás, aki ősszel lemondta a válogatottságot, visszatérhet, és a balkezes posztján valamint irányítóként újra bevethető lesz.