Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Megcsókolták Cozma sírját a veszprémiek

2010.03.27. 23:44 Módosítva: 2010.03.27. 23:44
A meggyilkolt kézilabdázó fotója ott van a buzai sportcsarnokban, ahol az MKB Veszprém vasárnapi Bajnokok Ligája mérkőzését játssza. Mocsai Lajos nem becsüli le a román Constantát, de már felépítette a taktikát, a szélsőket meg kell fogni, és rendkívül erős beállót is. Petre Cozma végig a magyarok mellett van.

Petre Cozma, Marian apja egyszer azt nyilatkozta, hogy elveszítette a fiát, de lett helyette másik tizennégy. Három tévéstáb mellett fogadta fiait, a veszprémi kéziseket a bukaresti reptéren, mindenkit megölelt, de az igazán szívszorító pillanatok akkor jöttek, amikor a Pipera temetőbe mentünk.

A 27 évesen szíven szúrt román beálló sírhelye hamarosan zarándokhellyé válhat, sokan megnézik, ki is emelkedik a többi sírhely közül. Az életerős apa minden nap kijár oda, van egy pad is előtte, oda ül, onnan beszél fiához.

A csapat koszorúját Carlos Perez vitte, Zsarko Sesum ment először a sírkőhöz, megcsókolta barátját, hálát is adott, hogy ő életben maradt a tavaly februári brutális támadáskor.

Aztán jöttek a többiek, utolsóként Dejan Perics csapatkapitány, aki a többiekhez hasonlóan csókkal köszönt el. Majd odament Cozma unokaöccséhez, aki a Veszprém nyolcas mezében és a csapat sapkájában várt rá.

„Nagyon különleges érzések vannak ilyenkor bennünk. Nem először vagyunk itt a sírnál. Nem tudjuk kitörölni azt az éjszakát. Nekem a legjobb barátom volt Marian. Nélküle ez a csapat már nem az, ami volt, és a város sem az már, mint korábban. Soha nem feledjük, ahogy ráírták a sírkőre is” – mondta Marko Vujin.

A harci kedvet fokozni kell

A csapat Buzauig buszozott, mert a Bajnokok Ligája ellenfelének, a Constantának nincs megfelelő csarnoka. Buzauban (Oláhbodzán) mintegy kétezren beférnek, itt már meg lehet rendezni egy nyolcaddöntőt.

A keresztszalag szakadásából visszatérő Marko Vujin a csapattal edzett – speciális gyakorlatokat is végzett, ugrókötelezett -, október vége óta nem játszott tétmeccsen, lehet, hogy vasárnap Romániában tér vissza.

„Uraim, a céljaink mindenki előtt ismertek” – nyitotta meg az edzést Mocsai Lajos. Hozzátette, minden lövésnek jelentősége lesz, mert a kis csarnokban szabálytalanul gyorsan visszajönnek a labdák, nincs a játékosoknak megfelelő kifutási lehetőségük, a hálót úgy feszítették ki, hogy szinte azonnal lehet indulni egy pontatlan lövés után, ezért fontos a precíz befejezés.

„Csak azt szerettem volna elérni, nemcsak a saját maguk, de a csapat jó játékáért is felelősek, megvan bennük a harci kedv, de ezt egy edzőnek mindig fokozni kell” – mondta az Indexnek.

„Felületes, aki azt gondolja, hogy a meccsünk már lefutott, mert a Constanta legyőzte a végső győzelemre pályázó francia Montpellier-t. Ebből kell kiindulnunk, a Szeged ellen a félidőig három góllal vezettek, amikor már egy számukra tét nélküli meccsen a második sornak lehetőséget adtak, akkor fordított és nyert biztosan, tíz góllal a magyar csapat. Csoportjukban kilenc pontot szereztek, veszélyesek, mert nagyon kemények – olykor túlzottan is - és egységesek. A dörzsöltséggel is jellemezhetném őket, mindent be fognak vetni ellenük. A román kézilabda gyökerei egyedülállók, hiszen háromszoros világbajnokok, és ehhez párosul majd a fantasztikus hangulat, biztosan nagyon sokan fogják biztatni őket” – jellemezte Mocsai a román bajnokot.

„Nincs nagy különbség a csoportelső és a negyedikek közt, erre példa a Kolding döntetlenje a Montpellier ellen”- állapította meg.

Cozma érzelmi többletet adhat

Úgy gondolja, döntő fontosságú lesz, hogy kikényszerítsék a felállt védelem elleni játékot, mert a románok a góljaik harmadát indításból szerezték. „Kiugróan magas szám, erre nagyon figyelnünk kell, de a Löwen ellen is meg tudtuk oldani ezt a feladatot, nagyon bízom benne, ezúttal sem lesz másként.”

Külön kitért arra, hogy a románok beállója, Dimache nagyon erős, a semlegesítését meg kell oldaniuk. Mind a négy szélső nagyon gyors, Toma például a sorozat góllövőlistáját is vezeti.

„Fő célunk, hogy felismerjük az ellenfél stratégiai játékát, mert azzal ötven százaléknyi lelki pluszt tudunk szerezni, ha már az alaptaktikát, a többszöri keresztpasszos játékot felborítjuk. Hozzánk hasonlóan kettőt cserélnek, a gyors kezdésnek is jelentősége lesz, ezeket kontrollálnunk kell” – értékelt.

Úgy véli, érzelmi többletet adhat, hogy a csapat halott társuk sírjánál tisztelgett, de a Cozma-mítoszt le kell zárni, arra nem lehet alapozni.

A Contanta elleni meccs magyar idő szerint negyed négykor kezdődik, a Viasat 3 közvetíti.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!