Zoltán
-4 °C
9 °C

Kijutott a vb-re a férfi kézilabda-válogatott

2010.06.20. 19:58 Módosítva: 2015.05.19. 00:10
Szlovénia vezetett öt góllal is, de a magyar kézilabda-válogatott óriási hajrával talpra állt, és három góllal győzve kijutott a világbajnokságra. A szlovéniai meccs két hőse, Fazekas Nándor és Iváncsik Gergő hozta a veszprémi visszavágót is.

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés a telt házas Veszprém Arénában, az első percek inkább a kapusokról szóltak, Fazekas Nándor és Gorazd Skof is több lövést hárított. A szlovéniai meccs legjobb magyarja, Iváncsik Gergő mellett Ilyés Ferenc lőtte a magyar gólokat, de egy gólnál többel nem sikerült vezetnünk.

MAGYARORSZÁG-SZLOVÉNIA 28-25 (13-14)

Magyar gólszerzők: Iváncsik Gergő 12/6, Eklemovics 4, Nagy Kornél 3, Pérez 2, Ilyés 2, Gál, Gulyás, Iváncsik T., Schuch 1-1
Hétméteresből: 7/6 ill. 6/6
Kiállítások: 8 perc ill. 8 perc
Az első mérkőzésen: Szlovénia-Magyarország 27-25
Magyarország 53-52-es összesítéssel kijutott a világbajnokságra.

A szlovénok félelmetes szélsőit jól fogta a magyar fal idegenben, Veszprémben viszont villogott Vid Kavticnik és Luka Zvizej, a szünetig hét gólt kaptunk a szélsőktől. A magyar támadások nem voltak elég gördülékenyek, és Fazekas is visszaesett, Skof viszont továbbra is nagy formában védett, bár több magyar lövés is szinte eltalálta.

A szünet előtt Szlovénia visszavette a vezetést, és egy gól előnyről (13-14) kezdhette a második félidőt. A magyar csapat rettenetes játékkal jött vissza a szünetről, gyermeteg védekezési hibáikat azonnal megbüntették a szlovénok, támadásban pedig nem akartak bemenni a lövések, Pérez Carlos próbálkozott rendületlenül, Skof nagyon tudta, hova lő a kubai származású átlövő.

Mocsai Lajos időt kért, próbálta frissíteni csapatát. A magyarok lassan kapaszkodni kezdtek, Eklemovics Nikola zsinórban három gólt lőtt, Iváncsik Gergő belőtte a heteseit, de a védekezés változatlanul gyenge volt, Fazekast gyakran hozta kiszolgáltatott helyzetbe a rosszul záró magyar fal. Egy gólra sikerült feljönni, de az egyenlítés nem jött össze, a szlovén támadásokat képtelenek voltunk levédekezni.

Kavticnik ontotta a gólokat a jobbszélről, 12 perccel a lefújás előtt biztossá vált, hogy három góllal kellene nyernünk a vb-szerepléshez. A csereként beállt Nagy Kornél hozott lendületet a csapat játékába, a kapuban Liszkai, majd a visszatérő Fazekas védett fontos helyzetben, a hajrára fordulva Eklemovics góljával kiegyenlített Magyarország, majd öt perccel a vége előtt Nagy Kornél betörése után a vezetést is átvettük.

Mindkét csapat nagyon elfáradt az utolsó percekre, csak a kapusok nem. Iváncsik Gergő szerencsés büntetőjével három perccel a lefújás előtt az emberhátrányban játszó magyar csapat meccsnullra állt. Szlovénia az 50. perc óta nem szerzett gólt, Fazekas újra védett, a támadásunk végén Iváncsik továbbjutó pozícióba lőtte a magyar válogatottat.

Fazekas negyven másodperccel a lefújás előtt ziccert védett, de a másik kapu előtt Nagy Kornél is kihagyta a helyzetét, pedig csak Skoffal állt szemben. A leindulást Gulyást szabálytalanul akadályozta meg, kiállították, 20 mp-cet kellett kettős emberhátrányban kivédekeznünk, mert a szlovénok a kapusukat is lehozták.

A játékvezetők már nem akartak belenyúlni a meccsbe, kicsit megkaptuk a hazai pályát az utolsó pillanatokban, de végül lövésig sem jutott Szlovénia, a magyar válogatott pont a szükséges különbséggel, három góllal verte ellenfelét.

Mocsai Lajos: "Végtelenül boldog vagyok, hihetetlen izgalmak közepette jutottunk ki a vb-re. Az első félidő azt hozta, amire számítottunk, a szünet után viszont gyorsabbakká váltak a szlovénok, és időbe telt, mire erre lépni tudtunk. Köszönöm mindenkinek, aki segített kivívni ezt a fontos sikert. Igazi csapatként játszottunk, és hátrányban is képesek voltunk az utolsó leheletünkig harcolni."

Nagy Kornél: "Persze, hogy izgultam. Rossz lett volna úgy elmenni nyári szabadságra, hogy egy sikertelen párharc van mögöttünk. A cserepadon ültem 45 percen át, de mindig is éreztem, hogy van erőnk visszajönni. Örülök, hogy sikerült fontos gólokat szereznem."

Fazekas Nándor: "Amikor jól védekeztünk, könnyebb volt védenem is. A közönség és a közös akarat átsegített bennünket a nehéz időszakon. Mondani sem kell, milyen fontos volt ez a siker a magyar kézilabdának. Most a vb-n kell megmutatnunk, hogy helyünk van az elitben."

Iváncsik Gergő: "Izgalmas párharcot vívtam a kapussal, de szerencsére csak egy büntetőt rontottam. Óriási akarattal küzdöttünk, és hétgólos hátrányban sem törtünk meg. A végére feljavult a védekezésünk, és kemény harcokat nyertünk a támadásokban."

Perez Carlos: "Sajnos, ma nem ment jól a játék, talán jobban is figyeltek rám. Iszonyúan elfáradtam, de megérte vállalni ezt a két meccset."

Magyarország ott lesz a 2011-es világbajnokságon, melyről ki lehet jutni a londoni olimpiára.


Spanyolország-Portugália 33-25 (14-11)
Továbbjutott: Spanyolország kettős győzelemmel, 60-51-es gólkülönbséggel
Csehország-Szerbia 25-22 (10-11)
Tj: Szerbia 49-48-as gólkülönbséggel
Oroszország-Románia 32-37 (13-16)
Tj: Románia, 65-64-es összesítéssel
Hollandia-Ausztria 34-28 (17-14)
Tj: Ausztria 59-49-es gólkülönbséggel
Ukrajna-Szlovákia 21-30 (12-14)
Tj: Szlovákia 55-51-es gólkülönbséggel
Svájc-Dánia 29-34 (10-15)
Tj: Dánia kettős győzelemmel, 66-56-os gólkülönbséggel
Görögország-Németország 20-27 (10-10)
Tj: Németország kettős győzelemmel, 52-40-es gólkülönbséggel
Litvánia-Norvégia 21-24 (9-10)
Tj: Norvégia kettős győzelemmel, 51-40-es gólkülönbséggel
MAGYARORSZÁG-Szlovénia 28-25 (13-14)
Tj: MAGYARORSZÁG 53-52-es gólkülönbséggel