Hatodrendű kérdés, hogy szúrt a szívem

2010.06.22. 09:55
Létfontosságú vb-részvételt vívott ki a férfi kézilabda-válogatott: a generáció jelentős többségének a londoni az utolsó lehetősége, hogy olimpiai résztvevő legyen. Mocsai Lajos csapata hatalmas szívvel küzdött, megérdemelte a szlovénok elleni továbbjutást.

A magyar férfi kézilabda-válogatott hősies küzdelemben verte vasárnap Szlovéniát 28-25-re Veszprémben, az utolsó tíz percben – a meccs legfontosabb szakaszában - gólt sem kapott.

Mivel az első meccsen két góllal, 27-25-re kapott ki Mocsai Lajos csapata, különösen fontos volt, hogy idegenben a Celjére épülő szlovén válogatott 25-nél többet ne lőhessen. A hazai szakemberek előzetesen úgy kalkuláltak, 58 gól felett lesz a meccs, ebből adódóan a kétgólos győzelem nem lesz elég.

„Nem szeretném, és nem is szabad összehasonlítani az eddigi sikereimet a mostanival - voltak klub és válogatott szinten is döntőim -, hibát követnék el, ha ezt tenném. Sporttörténelmi pillanatban született meg ez a siker, ezért mondhatjuk különlegesnek. A sportág férfi szakága hihetetlen dinamikával fejlődik nemcsak a kontinensen, hanem szerte a világban, ezért roppant fontos, hogy ott lehetünk a svédországi világbajnokságon. Nem utolsósorban amiatt, mert a kormányzat a sportág felemelésén fáradozik.”

„Óriási nagy téttel bíró meccs volt, óriási nagy felelősséggel. Erkölcsi okokból vállaltam, hogy vezetem a csapatot, nem könnyű helyzetben kapcsolódtam be, de minden hátrány, sérülés ellenére nyertünk. Annyival, amennyivel kellett, pedig ötgólos hátrányban is voltunk, ami összesen nyolcat jelentett” – kezdte értékelését az Indexnek Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

Úgy véli, erkölcsi győzelem volt, a csapat a mélypont után hihetetlen energiákat mozgósított, az utolsó tíz percre ennek megfelelően dinamikus lett a védekezés. „Ezért szinte lehetetlen volt, hogy gólt kapjunk.”

A szakember úgy gondolja, a kinti meccsen jelentős mértékben az történt, amit mi szerettünk volna, de a bírók a végén segítették a hazai csapatot. Itthon már nem valósult meg annyi az elképzelésiből, amennyit szeretett volna, de ez a tét okozta elfogódottság miatt természetes.

„Egyértelműen a csapat érdeme a siker” - jelentette ki. „Kivált, mert olyan csapatot győztünk le, amelyiknek az összeszokottsági foka lényegesen magasabb a miénknél, hiszen a kezdő hatos régóta együtt játszik. A légiósaink egy gyötrő szezon után tértek haza, csupán kétszer egy hetet voltunk képesek együtt készülni, ez csak növeli a siker értékét. Ameddig a tehetségünk bírtam küzdöttünk.

Mocsai a jövőjéről nem kívánt nyilatkozni, szerinte három félnek kell megállapodnia arról, hogy ő vezeti-e a csapatot a januári vb-n.

„Az MKB Veszprém, valamint a szövetség vezetőinek kell megállapodniuk. Akár tizennégy játékos is elmehet Veszprémből a világbajnokságra, ezt kell mérlegelni, működhet-e együtt a kettő.”

Hogy egészségi okai lennének-e a folytatásnak, csak annyit válaszolt: „Hatodrangú kérdés, hogy szúrt a szívem a hajrában. Ilyen stresszhelyzetben ez nem lényeges. Fontosabb volt, hogy ne veszítsük el a hitünket.”