Kézi-BL: nehéz csoportban a Veszprém

2010.06.22. 13:49
Mindkét magyar férfi kézilabdacsapatnak jó esélye van a továbbjutásra a Bajnokok Ligájában, de az MKB nehéz csoportba került, de a továbblépés reális elvárás a bajnoktól és az ezüstérmestől is.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (EHF) bécsi központjában tartott sorsolás után a Pick Szeged és MKB Veszprém is anyagilag megterhelő sorozat elé néz, rengeteget fognak utazni.

B csoport

MKB Veszprém
Montpellier HB (francia)
HSV Hamburg (német)
KIF Kolding (dán)
IK Sävehof (svéd)
Az 1. selejtezőcsoport győztese:
Tatran Presov (szlovák), Bregenz (osztrák), Drammen HK (norvég), Besiktas (török)

A negyeddöntőben a későbbi döntős Barcelona ellen kieső Veszprém csoportja kiegyenlített, a 2010-essel ellentétben nem egyértelmű favorit a magyar bajnok, amelyet idén az első kalapból sorsoltak ki. A legnehezebb a német Hamburg, de a Nikola Karabaticcsal felálló Montpellier is erős, az MKB-hoz hasonlóan negyeddöntős csapatokkal kell megküzdeni az első helyért.

Veszprémi reakciók

Mocsai Lajos: Nagyon erős csoportba kerültünk. A Hamburg az utolsó pillanatig harcban állt a Bundesliga bajnoki címért, a Montpellier véleményem szerint erősebb, egységesebb csapat lesz még a tavalyinál is. A dán csapatok folyamatosan viszik haza a külföldön szereplő játékosaikat, ennek a tendenciának megfelel a Kolding is. Négy csapat közel azonos erőt képvisel, talán a svéd bajnok és a kvalifikációból érkező csapat nevezhető könnyebb - de nem könnyű - ellenfélnek. Sok utazás és nagy megterhelés vár ránk. Bízom benne, hogy megfelelően fel tudunk felkészülni a sorozatterhelésre. Csapatunk átalakulóban van, az új játékosok beépítésének sikeressége nagyban meghatározza a szereplésünket. Nagy csaták várnak ránk, ebből a csoportból minőségi helyen továbbjutni nagy fegyvertény lesz.
dr. Magyarády Péter: Azt gondolom, hogy a második legerősebb csoportba kerültünk, a legerősebbnek a Kiel és a Barcelona által fémjelzett ’A’ csoportot ítélem. A második kalapból a lehető legerősebb ellenfelet, a Montpelliert kaptuk, a negyedik kalapból is kaphattunk volna gyengébb ellenfelet a Kolding helyett. Azt gondolom, hogy a papírforma szerint a második-harmadik helyért leszünk nagy harcban a Montpellierrel, körbeverések esetén - ha ezek nem a mi kárunkra történnek – esélyünk lehet az első helyre is. Meg kell említenem, hogy a távolságok és az utazási költségek nagyok. Összességében kétségbe ugyan nem vagyunk esve, de lehetett volna ez a sorsolás jobb is. (Forrás: mkbveszrpem.eu)

A dán Koldingot rendszerint legyőzi a Veszprém, bár jellemzően az egyenes kieséses szakaszban futnak össze (Dániában legutóbb kikapott az MKB, igaz, egy hazai gázolás után). A svéd IK Sävehof rendszeres BL-résztvevő, Svédországban bármelyik ellenfelének okozhat gondot. A csoport utolsó csapata az 1. selejtezőcsoport (Bregenz, Tatran Presov, Drammen HK, Besiktas) győztese lesz.

C csoport

Csehovszki Medvegyi (orosz)
AaB Handball (dán)
Pick Szeged
BM Valladolid (spanyol)
Kadetten Schaffhausen (svájci)
A 2. selejtezőcsoport győztese:
Metallurg Donyeck (ukrán), ZTR Zaporizsje (ukrán), Dinamo Minszk (fehérorosz), FC Porto (portugál)

A Pick Szeged csoportja könnyebb, csak egy idei negyeddöntős szerepel benne, ráadásul a Csehovszki Medvegyit ismerik is, hiszen a legutóbbi szezonban is egy csoportban szerepeltek. Ugyanez igaz a BM Valladolidra is, a Pick a csoportkör legjobb meccsét pont a spanyolok otthonában játszotta (35-35), de végül a továbbjutás nem jött össze. A dán AaB Handball és a svájci Kadetten Schaffhausen erős ellenfelek, hazai pályán a Szeged képes legyőzni őket.

A Pick átalakulóban van, de a vezetők remélik, néhány nagyobb név távozása ellenére nem gyengül jelentősen a csapat, és kiharcolja a továbbjutást a csoportjából. Erre az EHF koefficiens miatt lenne nagy szükség, az orosz bajnokság gyenge szereplés esetén leelőzheti a magyart, ebben az esetben egy BL-helyet elbukna Magyarország.

További Bajnokok Ligája-csoportok

A csoport:
THW Kiel (német), Celje Pivovarna Lasko (szlovén), FC Barcelona (spanyol), Chambéry Savoie (francia), Targi Kielce (lengyel), wild card-győztes (Leon, RN Löwen, Silkeborg, Velenje)
D csoport:
Ciudad Real (spanyol), Croatia Zagreb (horvát), St. Petersburg (orosz), Flensburg Handewitt (német), Bosna Szarajevo (bosnyák), HCM Constanta (román)