Elhunyt Madarász István

2010.10.12. 15:46

76 éves korában elhunyt Madarász István, a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke, egykori főtitkára – írta a kezi.hu. Madarász István a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett mérnöki diplomát 1956-ban és az OTSH munkatársaként helyezkedett el. 1957-1962-ig, majd 1974 és 1992 között az MKSZ főtitkáraként tevékenykedett, közben 1964-től 1974-ig az OTSH Módszertani Osztályának főelőadója volt. A sportág igazi szaktekintélyeként 1964-től 28 éven át tagja volt a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) Végrehajtó Bizottságának, 1972-től pedig húsz éven át az IHF Orvosi és Tudományos Bizottságának elnöki pozícióját is betöltötte. 1992-től az IHF tiszteletbeli tagja, 1993-tól a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke.

Sportvezetői tevékenysége alatt Madarász István szinte valamennyi hazai, a kézilabdázás technikáját és taktikáját feldolgozó szakirodalom szerzője vagy társszerzője volt. Munkái közül kiemelkedik a kézilabdázás szabályainak magyar nyelvre fordítása és hazai alkalmazása. Nemzetközi minősítésű játékvezetőként írta meg a Kézilabdázás játékvezetésének elmélete és gyakorlata c. könyvet. Sportvezetői tapasztalatait A sportági szakszövetségek vezetése és munkamódszerei c. kötetben tette közzé. Ezen irodalmi tevékenységéért Arany Gerely Díjban részesült.

Irigylésre méltó tudását, szakmai felkészültségét szerzőként, EHF-ellenőrként, valamint játékvezetői továbbképzések előadójaként nyugdíjba vonulását követően is kamatoztatta a sportág érdekében.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!