Első meccsen eldől a kézi-Eb-továbbjutás?

2010.12.07. 11:19
A kézilabdában az Európa-bajnokság a legnehezebb verseny, nagyon jó ellenfelekkel kell rövid idő alatt játszani. Szlovéniával kezdünk, a győzelem szinte biztosan továbbjutást ér.

A tavalyi világbajnokságon nyolcadik női kézilabda-válogatott Görbicz Anitát ezúttal is nélkülözi, átmeneti pihenője után Pálinger Katalin viszont visszatér a kedden kezdődő Eb-n.

A győri kapus jelenléte pozitívan hathat a társakra, hiszen azzal lehet számolni, az ő szereplésével három vagy négy góllal kevesebbet kapunk, vagyis vele lényegesen könnyebben lehet meccset nyerni.

Mindjárt az első meccsen rendkívül fontos lesz Pálinger kiváló teljesítménye, hiszen Szlovénia az ellenfél. Szlovénia még sohasem győzte le a mieinket, de a 2005-ös világbajnokságon döntetlen volt az eredmény.

Az ellenfél megfiatalított csapattal érkezik, legveszélyesebb játékosa Ana Gros, aki Győrben játszik.

A legfontosabb a jó és hatékony védekezés lesz, mert két átlövő is kiesett Görbicz mellett a felkészülés alatt, így Tomori Zsuzsának kell távolról betalálnia bal oldalról, illetve annak a Szekeres Klárának, akinek ez az első világversenye.

Ha nekik nem menne a játék, akkor jöhet a két vagy három irányítós felállás, amikor mindkét átlövő posztot is elosztja egymás közt Temes Bernadett, Szucsánszki Zita valamint Kovacsics Anikó. Mátéfi Eszter kapitány ezt külön gyakoroltatta a felkészülés hajrájában.

A szlovénok elleni meccset nekik is meg kell oldaniuk, a franciák és a norvégok ellen viszont már kell a szerencse is, hogy eredményes legyen a kényszerfelállás.

Pálinger figyelmeztetett, nem szabad leírni ezt a csapatot, mert megvan benne a megfelelő becsvágy, szeretnének jól szerepelni.

Szlovénia legyőzésével valószínűleg már megvan a helyünk a középdöntőben, váratlan lenne, ha ők akár a norvégokat, akár a franciákat megvernék. A középdöntőben a német, a svéd vagy az ukrán válogatott is könnyebbnek látszik, mint a csoportbeli két ellenfél. Az elvárás ezúttal is a legjobb nyolc közé jutás, két győzelemmel ez már teljesíthető, három győzelemmel pedig egészen biztos.

A 2012-es olimpiára a győztes azonnal kijut, a helyezéseknek viszont nincs jelentőségük, mert a következő vb-ről lehet kijutni az olimpiai selejtezőre.

A mérkőzést a Sport1 közvetíti este negyed héttől.

A magyar válogatott és a programja:

kapusok: Herr Orsolya, Pálinger Katalin
jobbszélsők: Bódi Bernadett, Kovacsicz Mónika
jobbátlövők: Bulath Anita, Sopronyi Anett
irányítók: Kovacsics Anikó, Szucsánszki Zita, Temes Bernadett
beállók: Ábrahám Szilvia, Szabó Valéria, Szamoránsky Piroska

balátlövők: Tomori Zsuzsanna, Szekeres Klára
balszélsők: Vérten Orsolya, Vincze Melinda

december 7., kedd:
D csoport (Lillehammer): MAGYARORSZÁG-Szlovénia 18:15 ó, Norvégia-Franciaország 20:15 ó
december 8., szerda:
D csoport (Lillehammer): Franciaország-MAGYARORSZÁG 18:15 ó, Norvégia-Szlovénia 20:15 ó
december 10., péntek:
D csoport (Lillehammer): Franciaország-Szlovénia 18:15 ó, Norvégia-MAGYARORSZÁG 20:15 ó